beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Emissionsaktuella Eurocine Vaccines inleder effektstudie under våren 
beQuoted nyhetsbrev 23 februari 2010
Emissionsaktuella Eurocine Vaccines inleder effektstudie under våren
- Vd Hans Arwidsson kommenterar influensavaccinprojektet

Som vi lovade i förra artikeln återkommer vi med mer information om utvecklingen av det nasala influensavaccinet samt även den pågående emissionen. beQuoted har talat med Eurocine Vaccines vd Hans Arwidsson, som berättar mer om influensavaccinprojektet.

Inga försökspersoner har utsatts för virus
I den kliniska fas I / II-studien har alla försökspersoner fått sina tre vaccinationer och är färdigbehandlade.

- I de analyser som nu genomförs hoppas vi kunna påvisa immunologiska reaktioner som indikerar att vaccinet ger skydd både mot det virus som ingår i vaccinet och mot andra virusstammar, så kallad korsimmunitet, säger Hans Arwidsson till beQuoted.

Något förenklat uttryckt innebär det att man utsätter de prover som tagits på försökspersonerna, såväl prover från nässlemhinnan som blod, för olika influensavirus. Man kan därefter studera vilka reaktioner som sker i förhållande till det tillsatta viruset.

- Vi har dock inte utsatt patienterna själva för något virus, så vi kan inte med 100 procents säkerhet säga om vaccinet verkligen ger skydd. Vi vill därför komplettera med tester på detta i en etablerad djurmodell för att ha ett starkt underlag att presentera för våra potentiellla licenspartnerns, förklarar Hans Arwidsson.

- Vi har tidigare gjort försök med möss. Det ger en bra indikation på immunsvaret, men mössen blir i regel inte sjuka. Det blir däremot illrar. Genom att vaccinera dem och sedan smitta dem nasalt med olika virus, verifierar vi vaccinets skydd och korsskydd, berättar Hans Arwidsson.

- Vår plan är att inleda effektstudien under nästa kvartal och att resultatet kan presenteras under hösten, tillägger Hans Arwidsson.

Nästa steg är ett partneravtal
Eurocine Vaccines söker en licenspartner som bekostar den fortsatta kliniska dokumentationen, inklusive det kostsamma  fas III-programmet, och står för den kommande marknadsföringen och försäljningen. För att nå bra villkor krävs goda resultat i den kliniska studien och den kommande effektstudien i iller.

- En ideal partner vore ett stort läkemedels- eller vaccinbolag med resurser och kunnande att genomföra fas III-studier samt med en global försäljningsorganisation. Bolaget ska också ha ett genuint intresse för vårt vaccin, menar Hans Arwidsson.

- En risk med stora bolag kan vara konkurrensen med andra högprioriterade projekt, vilket kan försena utvecklingen. Därför kan ett avtal med ett engagerat mellanstort bolag vara ett mycket bra alternativ. Projektet blir då inte ett bland många utan viktigt även för dem, fortsätter Hans Arwidsson.

- Fas III-studien kommer sannolikt att omfatta flera tusen personer. Om den inleds på hösten nästa år bör vi kunna ha resultatet under andra kvartalet 2012, tror Hans Arwidsson.

Korsskydd kan bekräftas i fas III-studien
Vid den kommande fas III-studien kommer effekten att kunna utvärderas utifrån hur många som blir smittade i sin naturliga vardagsmiljö. Någon speciell djurstudie för att påvisa effekt, som nu förbereds, kommer inte att behövas.

- Däremot tror jag att det i fas III-programmet kan ingå en separat mindre grupp försökspersoner där man kan studera korsskydd under kontrollerade former, menar Hans Arwidsson.

Influensaprojektet har stor betydelse för Eurocine Vaccines
Influensavaccinet som nu utvecklas är Eurocines högst prioriterade projekt. beQuoted bedömer att huvuddelen av bolagets marknadsvärde belöper på influensavaccinet. Ett bra resultat i fas I / II-studien ger också ett ökat intresse att samarbeta med Eurocine om andra nasala vacciner.

- Vi vet i nuläget ingenting om hur resultaten från fas I / II-studien kommer att se ut. Tidigare testresultat ger mig dock stora förhoppningar om att vaccinet kan nå hela vägen till marknaden, spår Hans Arwidsson.

Samtidigt som en lyckad studie skulle innebära ett lyft för aktiekursen, fås motsatt effekt om vaccinet inte skulle hålla måttet. Ändå står och faller företaget inte med att vaccinet blir godkänt.

- Vi har också väldigt bra prekliniska resultat med andra vacciner, så om influensavaccinet mot förmodan skulle fallera, har vi tillräckliga underlag för att gå vidare med andra projekt, avslutar Hans Arwidsson.

Företrädesemissionen pågår just nu
Eurocine tog senast in 27 miljoner kronor i en emission 2007. För att finansiera fördyringen (på grund av svininfluensan) av fas I / II-studien samt den kommande effektstudien, görs nu en nyemission på 9,7 miljoner kronor.

Det är bolagets bedömning att ytterligare kapital kommer att behövas senast under fjärde kvartalet 2010 för att kunna föra licensförhandlingarna på ett optimalt sätt. Därefter är avsikten att licensintäkter ska finansiera den kommande utvecklingen.

Möjligheterna överväger riskerna
Investeringar i bolag som likt Eurocine befinner sig i tidig fas av utvecklingen är naturligtvis långt ifrån riskfria. beQuoted bedömer dock att resultatet från studien på influensavaccinet sannolikt blir positivt, varför möjligheterna överväger riskerna.

GÖRAN OFSÉN
[email protected]

Tidigare publicerade artiklar om Eurocine Vaccines:
» Eurocine Vaccines fas I / II-studie på influensavaccin avslutad i kliniken
» Eurocine Vaccines hoppas kunna ge influensavaccin genom näsan
» Eurocine Vaccines har inlett sin studie på influensavaccinet
» Produktionsproblem försenar Eurocine Vaccines influensaprojekt
» Andra vaccinbolag intresserade av Eurocine Vaccines teknik

 
 
 
Marknadsplats
AktieTorget
 
 
 


Hans Arwidsson
VD Eurocine Vaccines

 
 
 
 
  

Eurocine Vaccines genomför just nu en företrädesemission. 
 
 
Emissionskursen 23 kronor ger en rabatt gentemot marknadskursen på cirka 30 kronor.
  
 
 
 
Eurocines nasala influensavaccin ska ge skydd i såväl blodet som slemhinnorna.


Vaccinet väntas både ge antikroppssvar och T-cellsvar, vilket ger ett snabbare samt bredare skydd än injicerade vacciner.
 
 

 
Nasal vaccinering
är effektivare i pipetter än som sprej.
 
 
 
Marknaden för influensavaccin
växer och väntas nå 40 miljarder kronor under år 2016.


I nuläget finns bara ett nasalt influensavaccin, FluMist, som sålde för 145 miljoner dollar under förra året.
 
 
 

 
Influensavirus är målet
för det vaccin som Eurocine nu testar i sina kliniska studier.

 
 
 
 
 
Nästa händelse
2010-05-12
Delårsrapport Q3 2009 / 2010
 
Mer info
Läs mer på beQuoted
 
Hemsida

Fakta om nyemissionen

Sista dag för teckning är fredagen den 5 mars

 

Emissionen i korthet:

  • Teckningstid 19 februari - 5 mars
  • Teckningskurs 23 kr per aktie
  • Emissionen sker med företräde för befintliga aktieägare. För varje befintlig aktie erhålls 1 teckningsrätt. 20 teckningsrätter berättigar till teckning av en 1 ny aktie.
  • Emissionen uppgår till 9,7 miljoner kronor före emissionskostnader.
  • Vid full teckning kan totalt 423.125 nya aktier tillkomma, vilket ger totalt 8.885.625 aktier.
  • De nya aktierna motsvarar knappt 5 procent av företaget.
  • Styrelsen har åsatt företaget ett värde om 195 miljoner kronor före emissionen och 204 miljoner kronor efter emissionen.
 
  
  
Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare.

Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.

Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.

beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av dig