Chalmerist utsedd till VD för TracTechnology
Mats Nordström har utsetts till vd för TracTechnology samtidigt som styrelsen har utökats med flera namnkunniga personer. Arbetet med att realisera metodpatentet för ursprungsmärkning av kött fortsätter. Dessutom skjuter Vinnova till en halv miljon kronor i finansiering.
Vd vill lösa samhällsproblem med TracTechnology TracTechnology har alltså fått en ny vd efter Anders Tormod, som varit tillförordnad vd. Mats Nordström är född 1958 och civilingenjör inom elektroteknik från Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.
beQuoted har tagit pulsen på Mats Nordström inför nya VD-jobbet. Vi frågade vad han gjort tidigare och varför han valt att axla ansvaret för TracTechnology:
– I min tidigare karriär har jag främst arbetat 11 år för det schweiziska företaget Crypto AG, som är världsledande inom högsäkerhetsapplikationer för telekom, med kunder i 120 länder.
– Bland annat var jag Asienchef för bolaget under fem år, mellan 1997 och 2002. Dessförinnan arbetade jag sex år med att bygga upp bolagets systemförsäljning.
– Efter Crypto har jag arbetat med licensiering av mjukvara och infrastruktur för digitalradio, bland annat som marknadschef för Effnet Group.
– Att jag valt att acceptera posten som vd för TracTechnology har att göra med att jag tilltalas av tekniken bakom företagets lösningar, men främst av den utmaning som det innebär komma åt ett samhällsproblem.
Sojdungs Gård på Gotland testar MeatTrac TracTechnology har så smått börjat rulla ut sitt system MeatTrac. För närvarande kör Sojdungs gård på Gotland en test av första delen av systemet, nämligen ursprungsmärkning på själva gården (se beQuoted nyhetsbrev nr 1 2006).
Hittills har testet gått enligt förväntan, med en hel del positiva bieffekter berättar Mats Nordström:
– En intressant aspekt som vi noterat är de stora rationaliseringsfördelar som uppstår för uppfödaren. Jag var lite orolig från början att uppfödarna skulle se systemet som en pålaga från myndigheterna, men de positiva effekterna ser ut att dominera.
– Inte minst gör systemet att det blir mycket enklare att sköta vägningen av djuren. Tidigare var det mycket manuellt arbete när man skulle få upp djuren på en våg, skriva ner resultatet och sedan föra in det i ett datasystem.
– Med MeatTrac är det möjligt att låta djuren passera genom en sluss med inbyggd våg, där systemet läser av den RFID-tagg som djuret har i sig samt vikt som sedan lagras automatiskt i en databas. Det är otroligt tidsbesparande.
Systemet fortfarande under utveckling TracTechnology håller fortfarande på att utveckla sitt system och enligt Mats Nordström står ytterligare pilottester för dörren:
– Vårt närmaste mål blir att få till stånd pilottester på slakteri och i själva styckningen. Eftersom vårt metodpatent täcker hela kedjan ”från gård till gaffel” är det avgörande att vi genomför pilottester även i dessa steg.
– Främst har vår lösning sin styrka i själva styckningsprocessen, där metodpatentet kommer att garantera att identifikationen av de olika köttdelarna hålls intakt efter styckningen.
– Som en del av arbetet med att pilottesta systemet i styckningen har vi fått finansiering av Vinnova* med en halv miljon kronor för att lösa materialfrågan för styckningstaggarna som används för att identifiera de färdiga köttbitarna.
– Första delen av vårt system, med ”breeder kits” för användning på själva gården, är dock så pass färdigt att det kommer att kunna erbjudas marknaden redan under andra halvåret i år.
Stark styrelse ska borga för fortsatt framgång Vid senaste bolagsstämman utökades styrelsen med fyra nya personer, där Peter Rasztar och Ingrid Osmundsen kanske är de namn som sticker ut mest. Mats Nordström kommenterar tillskotten:
– Peter Rasztar är en jätteförstärkning eftersom han har haft hela sin yrkeskarriär inom köttbranschen, i både Danmark och Sverige. Han har bland annat varit koncernchef för Swedish Meat. Peter har ett mycket brett kontaktnät inom europeisk köttindustri och säkert långt bortom Europas gränser.
– Ingrid Osmundsen har femton års USA-erfarenhet på hög nivå av detaljhandel, vilket kommer att vara väldigt värdefullt för oss.
– Därtill har vi Lars Hjort, som har varit koncernchef för OK Petroleum och KF-Retail, så med honom har vi totalt sett en mycket god erfarenhet från detaljhandel inom styrelsen.
– Stefan Sallerfors har en väldigt intressant bakgrund. Han är läkare i botten, men är också väldigt teknikintresserad och sitter i flera bolagsstyrelser inom bioteknik och IT. Dessutom har han drivit en egen strutsfarm.
Ny ledning kan ge en intressant utveckling TracTechnology har onekligen fått en stark styrelse och vd. Med en i grund och botten god produktidé med stor marknadspotential tycker beQuoted att det skall bli intressant att följa företagets utveckling.
CHRISTER JÖNSSON [email protected]
|
Marknadsplats AktieTorget
Mats Nordström ny VD TracTechnology |
Mats Nordström är civilingenjör från Chalmers Tekniska Högskola. Han har tidigare arbetat på Effnet och som Asienchef för säkerhetsföretaget Crypto. Sojdungs gård är uppfödare av högkvalitativt kött inom den exklusiva Charolais-klubben. |
|
MeatTrac ger spårbarhet från djur till köttdisk. |
MeatTrac är baserat på ett metodpatent som täcker spårbarhet infört över hela produktionskedjan. Återbetalningstiden för en investering i MeatTrac är kortare än ett år. * Vinnova är en statlig myndighet under näringsdepartementet med ansvar för innovationer. Lars Wedén är styrelseordförande för TracTechnology. Han var tidigare var koncernchef för Swedish Meats. |
|
En bolustransponder eller örontagg gör att djuret kan identifieras med en sådan här läsare. |
|
Nästa händelse 2006-09-07 Halvårsrapport 2006
Läs mer på beQuoted
Hemsida | |
Om beQuoted
beQuoted publicerar nyheter och bolagsfakta för journalister och investerare
Uppdragsgivarna är noterade företag som vill att allmänheten ska få mer och bättre information om den egna verksamheten.
Målgrupperna är nyhetsbyråer, finansiell press, aktiemäklare, riskkapitalister, institutionella och privata investerare.
beQuoted väljer självständigt vad som skrivs och publiceras och garanterar att nyheter, analyser, bedömningar och slutsatser alltid görs oberoende av erhållen ersättning. |
|