beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Optimismen ökar inför Beijer Almas andra halvår - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 20 augusti 2013

Optimismen ökar inför H2

- Analys från EP Access

BEIJER ALMA Försäljning och rörelseresultat i det andra kvartalet överträffade våra prognoser med 6% respektive 22%. Rörelsemarginalen uppgick till 14%, en förbättring med 0.8 procentenheter från motsvarande period föregående år. Efter en svag start på året växer koncernen organiskt i andra kvartalet. Fakturering rensat för förvärv ökade med 3% mätt i svenska kronor.

Förbättrad rörelsemarginal inom Lesjöfors

Det förbättrade resultatet var primärt drivet av en stark tillväxt för dotterkoncernen Lesjöfors där rörelseresultatet i absoluta tal ökade med 19 MSEK. Lesjöfors noterar en stark efterfrågeökning för Chassifjädrar på den europeiska marknaden med Tyskland i spetsen. Vi noterar att faktureringen för Chassifjädrar ökat med 22% under årets första sex månader. Dotterkoncernen Lesjöfors ökade faktureringen med 12% rensat för förvärv. Med högre volymer i ryggen förbättras enligt våra beräkningar även den underliggande rörelsemarginalen, justerat för förvärv, till 22.8% i kvartalet jämfört 22% i fjol. Markant högre fakturering i jämförbara enheter och förbättrad underliggande rörelsemarginal tyder på ett starkt efterfrågeläge där prissituation för bolaget förbättrats och vi bedömer att den tidigare prispressen inom Lesjöfors verksamhet för Chassifjädrar mildrats.

Habia och Beijer Tech i linje med föregående år

Beijer Tech möter ett fortsatt tufft klimat och omsättningen minskade 13% i jämförbara enheter. Trots volymminskningen behöll dotterkoncernen rörelsemarginalen på knappa 7%. Habia Cables omsättning ökade 6% med en oförändrad rörelsemarginal om 8%.

Stabila utsikter för andra halvåret

Orderstocken för gruppen är i stort oförändrad in i tredje kvartalet med en book-to-bill om 0.99. Vi bedömer att tillväxten för andra halvåret primärt drivs av en god utveckling för Lesjöfors och Habia samtidigt som Beijer Tech möter en fortsatt svag marknad.

Prognoser upp med 5% 2014E

Vi justerar upp våra EPS prognoser med 7% respektive 5% för 2013 och 2014. Vi ser en attraktiv värdering för aktien som handlas till P/E 13.5x på våra prognoser för 2014, vilket är 3% premie mot mid-cap verkstad. Historiskt har det varit en premie om 10%. Vi bedömer att en premie är motiverad grundat i bolagets starka kassagenerering och förmåga att lyfta lönsamheten i förvärvad tillväxt. Vi bedömer även ett potentiellt större förvärv ge möjlighet att addera ytterligare 10% till vinst per aktie. Vi bedömer risken som medel i våra prognoser.

Källa: Optimismen ökar inför H2


EP Access

Bolag

Beijer Alma

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Industrivaror och -tjänster

Lesjöfors fjädrar drev Beijer Almas resultat i H1.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

148,50 kr

Utveckling 12 mån

29%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

Beijer Alma - Orderingången indikerar en ljusning i Q2

Ljusare utsikter 2013


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren