beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Resultatökning förväntas i The Empire 
beQuoted nyhetsbrev 6 mars 2006
Resultatökning förväntas i The Empire

En stark avslutning under 2005 gjorde att The Empire levererade ett resultat som var något bättre än den egna prognosen. Nya varumärken kommer att medföra ett väsentligt bättre resultat framöver bedömer beQuoted.

Etablerade inom konsumentprodukter
Under 2005 har The Empire definitivt etablerat sig inom konsumentprodukter. Vid årets utgång var SodaStream väletablerat i Sverige och på gång i Norge. Även i Danmark och Finland finns varumärket representerat.

Försäljningen av gas och smaker står för 40 procent av omsättningen. Det visar att kunderna verkligen använder sina SodaStream-apparater. Risken att SodaStream skall bli en fluga som försvinner inom några år känns liten.

Resultatet något bättre än prognosen för 2005
I Norge har det gått trögt att komma igång. Vid årets utgång finns SodaStream i 60 butiker i Norge att jämföra med nästan 1.000 butiker i Sverige. Förlusten i Norge skrivs till 2,1 miljoner kronor. Därtill kommer aktiverade investeringar i marknadsföring på 1,7 miljoner kronor.

Trots den tröga starten i Norge är det kul att The Empire lyckades leverera ett resultat som till och med var lite bättre än den egna prognosen om 3,5 miljoner kronor.

För helåret 2005 blev siffrorna:
• Försäljning till butik: 54,5 Mkr (30,0)
• Nettoomsättning: 25,6 Mkr (14,8)
• Resultat före skatt: 3,6 Mkr (1,4)
• Vinst per aktie efter schablonskatt: 0,41 kr (0,16)

För kvartal fyra blev siffrorna:
• Försäljning till butik: 14,5 Mkr (13,8)
• Nettoomsättning: 7,8 Mkr (7,4)
• Resultat före skatt: 2,0 Mkr (2,5)
• Vinst per aktie efter schablonskatt: 0,23 kr (0,28)

Förvärv av Gerby lägger grund för resultatökning
Förvärvet av Gerby markerar att en ny förvärvsorienterad era inletts. Efter förvärvet beräknar The Empire nå en omsättning över 200 miljoner kronor på årsbasis.

En prognos för 2006 skulle kunna vara att SodaStream lyckas försvara vinstnivån i Sverige samt göra ett nollresultat i Norge. Danmark och Finland bedöms inte få någon väsentlig påverkan på resultatet.

Gerby lär kunna fortsätta att växa. På en omsättning på 120 miljoner kronor har företaget nått ett resultat på 10 miljoner kronor före skatt. En tillväxt på cirka 10 procent kan ligga inom räckhåll.

Totalt skulle vinsten i The Empire på årsbasis kunna hamna i storleksordningen 16-17 miljoner kronor före skatt. Efter skatt skulle vinsten per aktie hamna en bit över kronan. För 2006 skall dock avdrag göras för att Gerby inte kommer att ingå hela året.

beQuoted anser att ett p/e-tal på 12-13 inte är högt om man ser till hur bolag med starka varumärken värderas. Med en sådan värdering skulle aktien kunna försvara ett värde på 12-13 kronor när vi har dragit av den kontantersättning som The Empire betalar för att förvärva Gerby. Aktiemarknaden kan dock först vilja se att integrationen slår väl ut och att resultatutvecklingen blir den förväntade innan aktien når sitt rätta värde.

Hur som helst lär de av beQuoteds läsare som efter vår positiva rekommendation i oktober köpte aktier till kursen 4,50-5,00 kr ha anledning att känna sig nöjda.

CHRISTER JÖNSSON
[email protected]

 
 
Marknadsplats
AktieTorget


Får nya varumärken genom förvärvet av Gerby.
 
 


C3

 
 


Saga

 
 


Brödrost från C3

 
  


Elvisp från Saga


 
  
Nästa händelse
2006-03-13
Bolagsstämma 2006

Handeln i aktien är stoppad tills bolagsstämman, som bl.a. skall godkänna förvärvet av Gerby.

Mer info
Läs mer på beQuoted

Hemsida
Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är investerare i mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er