beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Tillväxten ökar, kassan krymper för Sportamore - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 9 augusti 2013

Tillväxten ökar, kassan krymper

- Analys från EP Access

SPORTAMORE Sportamore redovisade för årets andra kvartal totala intäkter om SEKm 70 vilket motsvarar en försäljningstillväxt om 96% år över år och 38% sekventiellt. Bolagets intäkter för kvartalet översteg även vår prognos med 9%. Det negativa rörelseresultatet om SEKm 7.1 var ca SEKm 1.5  bättre än vår förväntan. Bolaget har haft fortsatt tillväxt i besökstal och ligger nu stadigvarande över 1,5 miljoner besök per månad. Den geografiska expansionen i Danmark, Finland och Norge fortgår. Vi bedömer dock att lejonparten av försäljningsökningen i kvartalet härstammar från den svenska affären.

Gynnsam väderlek men tilltagande konkurrens

Sportamores affär är väderberoende. Ett överlag kallt väder under första kvartalet reverserades med råge i Q2 vilket medförde signifikant bättre förutsättningar för sport- och detaljhandel. Våra prognoser för Q3 bygger på avsaknad av vinterväder i september, och därmed begränsat med försäljning av vinterjackor och motsvarande högmarginalprodukter i likhet med 2012.  Vid sidan av väderleken har det varit en generellt turbulent vår för svensk internetdetaljhandeln och Sportamore belyser en tilltagande konkurrens inom segmentet. Vi noterar samtidigt att bolagets bruttomarginal om 32% var en sekventiell förbättring mot 29% i Q1 och var högre än vår prognos om 31%.

Ökat fokus på balansräkning och kassaflöde

Kassaflödet från den löpande verksamhet var SEKm -17.2 och sämre än vår prognos. Det var hänförligt till en högre lagerbindning än förväntat. Vi ser dock ingen dramatik i lageruppbyggnaden. Bolaget poängterar att mindre än 15% av varulagret härstammar från tidigare säsonger (mot mindre än 20% i Q1). Sportamore har nu SEKm 26 kvar i kassan samt förfogar över en outnyttjad kreditlina på SEKm 20. Vi bedömer att bolagets lönsamhet och kassaflöde i kvartalet tyngdes av kraftiga marknadsföringsinsatser, hänförligt till den geografiska expansionen. Vår bedömning är alltjämt att bolagets underliggande affär är lönsam, illustrerat av 32% bruttomarginal för kvartalet. Vi förväntar oss fortsatt fokus på tillväxt framöver och därmed ett svagt resultat och kassaflöde under resterande delen av året. Vi kan i dagsläget inte utesluta att bolaget kan tvingas ta in ytterligare kapital under resans gång. Bolagets affärsmodell ger dock goda möjligheter till att ”gasa och bromsa” beroende på marknadsförhållanden.  Vi gör marginella prognosjusteringar.

Källa: Tillväxten ökar, kassan krymper


EP Access

Bolag

Sportamore

Lista

First North

Bransch

Detaljhandel

Sportamores tillväxt ökar samtidigt som kassan minskar.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

41,00 kr

Utveckling 12 mån

-

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

Försäljningen ökade 92% trots negativa vädereffekter

Startskottet ljuder för internationell expansion


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren