beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Forwardkurvan pressar trots starkt Jädraås för Arise - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 23 juli 2013

Forwardkurvan pressar trots starkt Jädraås

- Analys från EP Access

ARISE Med sin industriella approach har Arise snabbt vuxit till Sveriges ledande vindkraftsbolag. Efter den nyliga breddningen av affärsmodellen siktar bolaget på att jämte lån finansiera den fortsätta tillväxten med internt genererade kassaflöden, mot målet om 1000 MW uppförd kapacitet vid slutet av 2017, varav bolaget ska äga 500 MW.  Med stabil finansiering, en stark krona, en bred projektportfölj och en möjlig förstärkning av nordiska kraft- och certifikatpriser ser vi förutsättningar för en omvärdering av aktien.

Goda nyheter om Jädraås

Arise rapporterade ett vindmässigt starkt kvartal med en snittintäkt 28 procent över spotpriset för samma period. Den lägre produktionen jämfört med föregående år beror på att de uthyrda anläggningarna som producerade 8 GWh under perioden inte längre ingår i bolagets produktion. Jädraåsparken är nu invigd och en oberoende analys visar att parken bör kunna producera 11 GWh mer per år än vad som antogs vid investeringsbeslutet.   

Svagare el och certifikatpriser

Kraftpriserna sjönk något under kvartalet, bland annat på grund av den ekonomiska avmattningen i Kina som pressat kolpriset, vilket även drog med sig forwardkurvan ner. Fortsatta underskott i vattenmagasinen samt torra väderprognoser har dock hejdat nedgången. Certifikatpriserna har sjunkit kraftigt, framförallt på grund av Energimyndighetens besked om möjlighet till ökad tilldelning i systemet, vilket även det dragit med sig forwardpriserna för certifikat ner.  

Justerar ner prognosen

Vi har justerat ner försäljningsprognosen för innevarande år med 4 procent på grund av lägre kraft- och certifikatpriser, vilket motverkas något på resultatraden av lägre personalkostnader efter personalreduktionen efter kranuthyrningen och ett högre än väntat resultatbidrag från Jädraås. För 2014 har vi justerat ner försäljning och resultat med 1 respektive 10 procent, baserat på lägre forwardpriser på kraft och certifikat. Eftersom vi tror att den globala efterfrågan kan hålla upp väl med en stark efterfrågan på kraft från svensk industri som följd så fortsätter vi dock att räkna med något högre kraftpriser än vad forwardkurvan visar.

Potentiella triggers framöver

Trots att forwardkurvorna nu visar på ett totalt marknadspris på under 500 SEK/MWh för 2014, vilket är under bolagets gräns på 600 SEK/MWh för att byggstarta projekt i södra Sverige idag, så ser vi några potentiella positiva triggers för aktien framöver. Dels de pågående diskussionerna med utländska investerare om avyttringar av verk som väntas avslutas under andra halvåret, dels en god driftsstart av de tre parkerna Skogaby, Stjärnarp och Bohult om totalt 25,4 MW under andra halvåret, och dels framsteg på projektutvecklingssidan med Solbergprojektet där Arise letar efter en medinvesterare.

Källa: Forwardkurvan pressar trots starkt Jädraås


EP Access

Bolag

Arise

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Allmännyttiga tjänster

Arise nya park väntas nu överstiga tidigare förväntningar.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

25,00 kr

Utveckling 12 mån

-1%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

Gott resultat till stöd för fortsatt utbyggnad

Breddar affärsmodellen inför nästa utbyggnadsvåg


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren