beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Empires förändringsarbete går vidare 
beQuoted

Nyhetsbrev, 11 juli 2013

Empires förändringsarbete går vidare

- Vd kommenterar utvecklingen

EMPIRE Empire arbetar vidare med sitt åtgärdsprogram. beQuoted har talat med Ulf Bork, ny vd sedan några månader, om förändringsarbetet, priskriget i hemelektronikbranschen och vad svenskarna köper för hushållsapparater i semestertider.

Utdragen omställning

Efter att Empire sålt av SodaStreamdelen av företaget i slutet av 2011 återstod en betydligt mindre verksamhet, både sett till sortiment och organisation.

Tanken då var att få till en nystart med delvis nya upplägg, nya system och en mindre personalstyrka. Logistik, lagerhållning och ekonomi outsourcades, förändringar som inte föll ut som planerat. Försäljningen drogs ned av leveransproblem. Resultatutvecklingen tvingade fram en kursomläggning.

Sortimentsoptimering prioriterad

Under första kvartalet i år tog Ulf Bork över vd-posten. Han har ett långt förflutet inom handeln och har arbetat inom bland annat H&M och Duka innan han kom till Gerby, sedermera Empire, för nio år sedan. Högst på dagordningen har han sortimentsoptimering.

beQuoted: - Har Empires sortiment varit för brett?

- Nej, men ibland har det spretat lite. Det kan ju också vara en följd av att vi är servicevilliga och tillmötesgående till våra kunder.

beQuoted: - I höstas lanserade ni House of Marleys hörlurar, ett nytt produktområde för Empire. Var tanken att öka volymen på befintliga kunder eller att ta er in på nya kunder och till dessa även sälja ert övriga sortiment?

- Det var Marleys starka varumärke som lockade oss, inte så mycket hörlurarna i sig. Men satsningen för med sig båda effekterna du beskriver.

”Jag tror inte på outsourcing”

En annan prioriterad fråga för Ulf Bork är omkostnaderna.

- Vi tittar på alla bitar som kan bidra till en mindre kostnadskostym. Då blir vi lite mer flexibla och kanske lite mer lönsamma.

beQuoted: - Er outsourcing har inte fallit ut som planerat, kommer ni att outsourca med någon annan aktör eller vad tänker ni göra annorlunda?

- Jag tror inte på outsourcing, framförallt inte av verksamhetsnära tjänster eller funktioner som till exempel leveranser. Vi kan givetvis inte köra lastbilarna själva men vi måste kunna se till att ha en bra service med punktliga leveranser till våra återförsäljare. Det är ett sådant område som vi har dåliga erfarenheter av. Vi försöker nu bemästra det i egen regi.

Beklagar hemelektronikbranschens priskrig

Parallellt med omstruktureringarna av verksamheten har Empire lyckats lyfta omsättningen några procent varje kvartal det senaste året. Ulf Bork pekar på en stenhård bransch. De senaste årens priskrig har skördat flera offer i butiksledet, senast Expert i september 2012.

- Vi är många som slåss med liknande produkter och varumärken. Vi är i sammanhanget ganska små vilket ibland kan vara en fördel. Storleken ger oss en viss flexibilitet och möjlighet att följa marknaden.

beQuoted: - Hur har ni påverkats av priskriget i hemelektronikbranschen?

- När man krigar gör man det med de mest populära produkterna. Vi har sådana populära produkter i vårt sortiment och har därigenom drabbats. Det man glömmer bort i priskrigen är att det finns en anledning till varför slutkonsumenterna tycker att vissa priser är bra priser. Bakomliggande finns en etablerad prisbild och marknadsinvesteringar som ”går till spillo” när priserna dumpas. Det är tråkigt men samtidigt något som vi som distributör inte kan göra så mycket åt.

beQuoted: - Kan du ge exempel på en sådan populär produkt från ert sortiment?

- Vi har Babylissprodukten iCurl som vid lanseringen 2009 kostade 799 kronor till konsument. Den levererar ett fantastiskt resultat och blev snabbt poppis och därmed också intressant att ha bästa pris på bland återförsäljarna. Ytterligheten var när Mediamarkt sålde den för 99 kronor under någon timme.

Merparten av åtgärdsprogrammet klart

I delårsrapporten för årets första kvartal uppges att merparten av bolagets åtgärdsprogram skulle vara klart i början av andra kvartalet. Ulf Bork bekräftar den målsättningen men understryker att mycket arbete ändå återstår.

- I samband med att vi återtog administrationen och lagerhanteringen implementerade vi ett nytt affärssystem. Det är en ganska stor förändring som inte görs över en natt. Även när man fått igång systemet finns det saker att optimera. Sådant jobbar vi med kontinuerligt.

Ulf Bork nämner pågående personella förändringar och återkommer till sortimentsoptimeringen, som han räknar med kommer att fortgå över en längre tid. Om åtgärderna innebär ytterligare engångskostnader av större storlek vill han inte kommentera.

Glassmaskinen en nygammal sommarfavorit

Sverige har gått in i semestertider, historiskt sett en ganska svag period för hemelektronikbranschen och småvitt. I den mån svenskarna köper hushållsmaskiner är det en nygammal apparat som lockar.

- Just nu är det mycket glassmaskiner, som har fått en renässans de senaste åren. Förmodligen kommer det av alla de populära kockprogrammen på tv. Med en glassmaskin kan man inte bara fixa huvudrätten själv utan också efterrätten. Vi har även ett rånjärn från C3 som säljer bra såhär års, avslutar Ulf Bork.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: Empires förändringsarbete går vidare


Bolag

Empire

Lista

First North

Bransch

Industrivaror och -tjänster

Ulf Bork,
VD Empire

C3s glassmaskin, en populär produkt i semestertider.

Aktien

Kurs

2,21 kr

Utveckling 12 mån

-53%

Relaterat

Nyhetsrum

 

 


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren