beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: BE Group bemöter svår marknad med besparingsprogram - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 9 juli 2013

Bemöter svår marknad med besparingsprogram

- Analys från EP Access

BE GROUP BE Group är ett producentoberoende stålserviceföretag med huvudkontor i Malmö. Bland bolagets slutkunder återfinns tillverknings- och byggindustrin, OEMs och mindre distributörer.

BE Group – En bred leverantör av handelsstål

Erbjudandet mot kund består av direkt- och lagerförsäljning av ett brett sortiment av produkter samt produktionsservice. Inom produktionsservicedelen ämnar bolaget överta hela eller delar av kundens materialbearbetning. Efterfrågan är utpräglad cyklisk, och prisvariationer adderar till volatilitet i resultatet.

Besparingsprogram ska lyfta lönsamheten

BE Group har genomfört flertalet lönsamhetsförbättrande åtgärder under den senaste 5-års perioden. Bolaget presenterade under januari ett nytt kostnadsprogram vilket inkluderar personalminskningar om 140 personer. Programmet väntas ge en årlig kostnadsbesparing om SEKm 65. Vi förväntar oss att en gradvis effekt från programmet blir synlig från Q2-13 med full effekt Q1-14.

Omstrukturering ger ökat fokus på Nordeuropa

Marknaden för stålgrossister i Östeuropa har varit utmanande, inte bara för BE Group. Den europeiska marknadsledande grossisten Klöckner har tydligt kommunicerat sin avsikt att lämna Östeuropa och avyttrade i december sin verksamhet i Tjeckien och närliggande områden. Även BE Group har inlett en process för att avyttra sin tjeckiska verksamhet som byggdes upp genom förvärv under 2007 och 2008. Också bolagets polska verksamhet genomgår förändringar för att öka fokus på att sälja mer produktionsservice. BE Group avyttrade också nyligen sin Kinesiska verksamhet vilket framöver kommer ge bolaget en mer tydlig geografisk exponering mot den nordeuropeiska stålmarknaden.

Negativa vädereffekter i Q1 bör reverseras Q2

Levererade volymer föll 25% i Sverige och 18% i Finland under Q1 mot föregående år. Vi bedömer att ogynnsamma väderförhållanden under Q1 dämpade aktiviteten inom bygg och anläggningarbete. Vi ser samtidigt vissa tecken på återuppbyggnad av lagernivåer bland BE Groups kunder. Bolaget upplevde en gradvis förbättrad efterfrågan med ökad volym mot slutet jämfört med starten av första kvartalet. Mot bakgrund av bättre väderförhållanden och viss fortsatt återuppbyggnad av lager förväntar vi oss en något förbättrad efterfrågan under Q2, men framförallt under andra halvåret 2013. I ett scenario med modest volymtillväxt och inga stålprisökningar handlas aktien, på våra prognoser till PE 18x för 2014E.

Källa: Bemöter svår marknad med besparingsprogram


EP Access

Bolag

BE Group

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Basresurser

Besparingsprogram ska lyfta BE Groups lönsamhet.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

14,55 kr

Utveckling 12 mån

-25%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren