beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Kilimanjaro Gold närmare produktionsstart 
beQuoted

Nyhetsbrev, 4 juli 2013

Kilimanjaro Gold närmare produktionsstart

KILIMANJARO GOLD Kilimanjaro Gold presenterar en preliminär lönsamhetsstudie för restmaterial på bolagets licensområde. beQuoted har talat med vd Peter Hjorth om studien och kommande steg i utvecklingen av den tidigare guldgruvan.

Presenterar preliminär lönsamhetsstudie

Knappt en månad efter handelsstarten på Nordic MTF offentliggör svensk-tanzaniska prospekteringsföretaget Kilimanjaro Gold en preliminär lönsamhetsstudie för tidigare brutet material inom bolagets licensområde vid Maragruvan i norra Tanzania.

Maragruvan var i produktion mellan 1932 och 1970. Kvarvarande mineralresurs under jord uppskattas till ca 190.000 oz. guld. Kilimanjaro Gold vill påbörja ett prospekteringsarbete för att undersöka fyndigheten under jord men den nu aktuella studien berör alltså enbart material ovan jord.

Några års guldproduktion i restmaterial

Restmaterialet uppskattas till 225.000 ton med en genomsnittlig guldhalt på 1,44 gram per ton. Därtill läggs mineraliserat grus ovan jord om 50.000 ton med genomsnittlig guldhalt på 0,8 gram per ton.

Totalt uppskattas mängden guld ovan jord till 10.500 oz., motsvarande cirka 330 kg, beroende på val av metod tillräckligt för några års guldproduktion.

Har täckning för uppstartskostnaderna

Givet de utvinnings- och anrikningsprocesser som tillämpats under Maragruvans tidigare drift rekommenderar studien att guldet i restmaterialet utvinns med lakning.

På licensområdet finns cementgjutna cylinderformade vat kärl med en kapacitet på 150 ton per dygn, avsedda för en sådan process. Studien föreslår vissa kompletterande investeringar till befintlig produktionsanläggning. Totalt uppskattas tilläggsinvesteringarna till drygt 300.000 dollar.

Peter Hjorth säger till beQuoted att bolaget, som under våren genomfört nyemission om drygt 9 miljoner kronor, har täckning för de investeringar och övriga uppstartskostnader som studien föreslår. Bolaget har sedan tidigare investerat 2,5 miljoner kronor i gruvlicensen för Mara.

Studie pekar på skapliga marginaler

Med hänsyn till investeringar, att man genom processen lyckas utvinna 60 procent av det uppskattade guldet i restmaterialet och ett guldpris om 1.400 dollar per oz. beräknas projektets nuvärde till 4,8 miljoner dollar före skatt.

Om analysen justeras för aktuellt guldpris om cirka 1250 dollar per oz. sjunker projektets nuvärde till 4 miljoner dollar.

Inväntar miljötillstånd

För att Kilimanjaro Gold ska kunna gå vidare med förberedelserna och i förlängningen börja producera guld ur restupplag behöver bolaget miljötillstånd. Ansökan har lämnats in sedan tidigare och bolaget har inte fått någon begäran om ytterligare handlingar.

- Enligt våra kontakter med de tanzaniska myndigheterna bör miljötillståndet kunna meddelas i närtid, säger Peter Hjorth.

Ser flera argument för produktionsstart

Med miljötillstånd på plats och givet nuvarande guldpriser bedömer bolaget det som ekonomiskt fördelaktigt att starta upp produktionen.

- Förutom att få igång kassaflöde i den tanzaniska verksamheten bedömer vi att det är en fördel att etablera verksamhet på gruvområdet inför planerad kommande prospektering, bland annat kan vissa nyckelpersoner rekryteras. Vidare kan utveckling av relationerna med lokala myndigheter och ortsbefolkning fokuseras ytterligare med ökad närvaro, avslutar Peter Hjorth.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: Kilimanjaro Gold närmare produktionsstart


Bolag

Kilimanjaro Gold

Lista

Nordic MTF

Bransch

Basresurser

Peter Hjorth,
VD Kilimanjaro Gold.

Kilimanjaro Gold fokuserar på guldprojekt i Tanzania. Landet är Afrikas tredje största guldproducent.

Aktien

Kurs

14,60 kr

Utveckling 12 mån

-

Relaterat

Nyhetsrum

Börsentré för afrikanskt guld

Kilimanjaro Gold siktar på listning och första anrikningsförsök under våren


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren