beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Amerikansk övervakning kan spela Cryptzone i händerna 
beQuoted

Nyhetsbrev, 17 juni 2013

Amerikansk övervakning kan spela Cryptzone i händerna

CRYPTZONE Efter den senaste tidens avslöjanden om amerikansk dataövervakning pekas nu IT-säkerhetsföretagen ut som stora vinnare. Enligt Washington Post har den amerikanska efterfrågan på krypteringsprodukter skjutit i höjden. Nyheten kommer lägligt för emissionsaktuella Cryptzone.

”Unik lösning för Microsoft Sharepoint”

För Cryptzone var fjolåret ett omställningsår. Organisationen trimmades och rörelsekostnaderna minskades. Produktkatalogen, huvudsakligen en serie krypteringslösningar, har skalats ned från sex till tre produkter. I centrum står mjukvaran eCollaboration.

- Det är en unik lösning för dokumentskydd i Microsoft Sharepoint. Det finns ett antal konkurrenter som gör krypteringslösningar men vår lösning är den enda som erbjuder kryptering i kombination med sökbarhet, säger Cryptzones ordförande och storägare Ilija Batljan under sitt besök på beQuoteds redaktion i centrala Stockholm.

Tar rygg på Sharepoints tillväxt

En genomsnittsaffär för eCollaboration ligger på runt 150.000 kr, fortsätter han. Det avser då 100 - 150 användare. Under första kvartalet fick bolaget 14 nya kunder på produkten, bland annat en centraleuropeisk bank. Satsningarna på produkten kommer att intensifieras, särskilt på den amerikanska marknaden.

- Det handlar om Microsofts bäst säljande produkt någonsin, med en tillväxt på 20.000 nya användare per dag och fler än 125 miljoner totalt. Marknaden skapas här och nu, konkurrenterna är relativt små och behovet stort, vilket inte minst de senaste dagarnas nyheter visar.

De anställda driver behoven

Styrkan i eCollaboration begränsas dock inte till sökbarheten, menar Ilija Batljan, och trycker på att möjligheten att enkelt dela krypterade dokument inom Sharepoint är en minst lika viktig ingrediens i produkten.

- Anställda nöjer sig inte med att bara skicka jobbmail utanför kontoret när de vet hur mycket av företagets funktioner som kan skötas utifrån via internet. Här kommer även vår andra spetsprodukt in i bilden.

Brandvägg i flera nivåer för att säkra företagets applikationer

Det Ilija Batljan syftar på är AppGate, en serverbaserad brandvägg som arbetar i flera nivåer. Han drar paralleller till ett hus.

- AppGate säkrar inte bara ytterdörren utan låser även samtliga dörrar inne i huset. Det kan tyckas självklart men de allra flesta företag har bara ett enkelt skalskydd idag.

Lösningen är enligt Ilija Batljan dyrare än mjukvarubaserade eCollaboration men han vill inte specificera en prisuppgift för AppGate. I botten ligger en grundaffär, hårdvara plus användarlicenser, därutöver underhåll och support som utgör cirka 20 procent av affären, säger han.

Support och underhåll halva omsättningen

För att sätta procenten i ett sammanhang kan nämnas att Cryptzones intäkter från underhåll och support stod för hälften av fjolårets omsättning på 30,7 miljoner kronor.

Omsättningen första kvartalet i år uppgick till 6,3 miljoner kronor. Juni och december tenderar att vara starka månader omsättningsmässigt.

Kostnaderna kan minskas ytterligare

Den gångna tolvmånadersperioden har bolaget genomfört en rad åtgärder för att få kontroll på rörelsekostnaderna som minskat, från 16 till 12 miljoner kronor för första kvartalet.

Icke desto mindre är bolaget en förlustmaskin av rang. Rörelseresultatet första kvartalet i år blev -8,9 miljoner kronor, motsvarande fjolårsresultat blev -65,2 miljoner kronor. Vid 2012 års utgång uppgick de ackumulerade skattemässiga förlusterna till 150 miljoner kronor.

- Vi har tryckt ned kostnaderna med 40 procent och jag bedömer att vi kommer att ligga någonstans runt 3,5 - 5 miljoner kronor per månad framöver. Det inkluderar offensiva satsningar i USA. Men ser vi att försäljningen dröjer att ta fart får vi titta på ytterligare saker att dra ned på, säger Ilija Batljan.

Nyemission för att stärka den amerikanska satsningen

För att stärka den amerikanska satsningen och ta rygg på Sharepoints tillväxt genomför bolaget en nyemission om 33 miljoner kronor före emissionskostnader. Drygt 22 miljoner kronor avser kvittningar av skulder, en manöver som befriar bolaget från ett betungande finansnetto.

Det likvida tillskottet från företrädesemissionen uppgår till 8 miljoner kronor. På nuvarande omsättnings- och kostnadsnivå räcker pengarna till att hålla Cryptzone flytande en bit in i tredje kvartalet. Ilija Batljan tycks inte besvärad av de snäva marginalerna.

- Vi vet hur bra våra produkter är och vi vet att efterfrågan kommer. Jag kan inte ge några prognoser men är övertygad om att försäljningen under resten av året kommer att bli högre än den i första kvartalet.

Rådgivare pekar på bred kundbas och nytt meriterat management

Stockholm Corporate Finance, bolagets rådgivare i företrädesemissionen, delar Ilija Batljans syn på potentialen i produkterna men pekar även på produkternas skalbarhet och bolagets stora kundbas med multinationella företag. En annan aspekt värd att beakta är bolagets förändringsarbete och nya management.

Ny vd sedan ifjol är Einar Lindquist. Fram till tillträdet arbetade han som vd i Teligent Telecom och har tidigare varit affärsområdeschef för flera divisioner inom Ericsson. Einar Lindquist förvärvade 3,3 procent av Cryptzone i samband med tillträdet.

Väntas bli kassaflödespositivt i tredje kvartalet

Vid teckningskursen 5,05 kronor genomförs den aktuella företrädesemissionen till en värdering av bolaget på 17 miljoner kronor, möjligen modest ställt mot potentialen i produkterna som Ilija Batljan talar om. I bolaget ingår en nettoskuld om 40 miljoner kronor. Med hänsyn till den värderas rörelsen till 57 miljoner kronor.

Samtidigt innebär den fullt ut säkerställda företrädesemissionen att Cryptzone blir ett mer eller mindre skuldfritt bolag med nyfylld kassa. Stockholm Corporate Finance räknar med att försäljningen lyfter och att bolaget blir kassaflödespositivt i tredje kvartalet, en prognos som ter sig mer realistisk i och med att räntekostnaderna försvinner.

Teckningstiden i företrädesemissionen pågår fram till måndagen den 24 juni.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: Amerikansk övervakning kan spela Cryptzone i händerna


Bolag

Cryptzone

Lista

First North

Bransch

IT

Ilija Batljan,
Ordf Cryptzone.

Cryptzone fokuserar på produkten eCollaboration, ett dokumentskydd för Microsoft Sharepoint, en av mjukvarujättens bäst säljande produkter någonsin.

Aktien

Kurs

6,00 kr

Utveckling 12 mån

-19%

Relaterat

Nyhetsrum


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren