| beQuoted nyhetsbrev: Snabbväxande Medicover blir sjukhusoperatör |
|
|
beQuoted nyhetsbrev |
20 februari 2006 |
|
|
|
|
|
|
Snabbväxande Medicover blir sjukhusoperatör - vården måste byggas ut
"Vår starka rapport visar att vi är ett tillväxtföretag som kommer att fortsätta växa under lång tid", så kommenterade Medicovers vd Fredrik Rågmark företagets bokslut vid en telefonkonferens. Medicover går nu vidare med planerna på att bli en sjukhusoperatör.
Investerar i privat sjukhusoperatör Medicover har förvärvat nära 40 procent av sjukhusoperatören Centrum Medyczne Damiana (CMD) för 2,2 miljoner euro.
CMD är den ledande privata sjukhusoperatören i Warszawa. Företaget driver en kombinerad sjukhus- och primärvårdsanläggning i den södra delen av staden och en primärvårdsanläggning i centrum.
– Förvärvet stödjer våra långsiktiga fristående sjukhusplaner som tidigare tillkännagivits, säger Fredrik Rågmark. Den är bra för både CMD och Medicover.
– CMD kommer kunna ta hand om en del av den sjukhus- och diagnostiska verksamhet som vi för närvarande upphandlar från andra. Dessutom kan vi använda Medicovers sälj- och distributionskanaler för att marknadsföra CMD’s sjukhustjänster, fortsätter Fredrik Rågmark.
Bygger ett nytt privatsjukhus Förutom investeringen i CMD ska Medicover bygga ett eget privatsjukhus i Warszawa (se tidigare nyhetsbrev). Tomtmarken kommer att förvärvas inom några veckor och är på 26.000 kvadratmeter. Den är belägen i den södra delen av Warszawa, en stadsdel som är under stark utveckling.
Sjukhuset kommer totalt att kosta 25 miljoner euro fullt utrustat. Det finansieras sannolikt helt utanför Medicovers balansräkning.
– Banken är positiv till att finansiera bygget. Vi hoppas också på att få positiva skattefördelar, upplyser Medicovers ekonomidirektör Joe Ryan.
Bygget ska förhoppningsvis vara igång mot slutet av 2006. Själva byggandet förväntas pågå i cirka 18 månader. Därefter ska sjukhuset godkännas och överlämnas, vilket kan ta upp till 6 månader.
– Det nya sjukhuset kommer att få sitt patientunderlag från egna medlemmar, kontantkunder och försäkringsbolag, till ungefär lika stora delar, fortsätter Fredrik Rågmark.
– Vi bedömer att sjukhuset kommer att uppvisa lönsamhet inom två år från öppnandet, säger Fredrik Rågmark.
Rapporten visade på en starkt utveckling Försäljningen ökade med 38 % under 2005 till 59,2 miljoner euro (42,9). Den organiska tillväxten var 33 %. I konstant valuta var tillväxten 28 % och organiskt 23 %.
För det fjärde kvartalet specifikt ökade försäljningen med 38 % till 16,8 miljoner euro (12,2). Den organiska tillväxten var 30 %. I konstant valuta var tillväxten 31 % och organiskt 24 %.
Försäljningsökningen speglar den underliggande styrkan i de Central- och Östeuropeiska ekonomierna, liksom efterfrågan på hälso- och sjukvårdstjänster i regionen, och på Medicovers ledande marknadsposition.
Vinsten efter skatt uppgick till 1,4 miljoner euro (-0,9), eller 0,105 euro per aktie (-0,073 euro). För kvartalet var vinsten efter skatt 0,9 miljoner euro (-0,1 miljoner euro), eller 0,062 euro per aktie (-0,006 euro).
Dubblad medlemstillväxt 2005 Medlemstillväxten 2005 i absoluta tal var den starkaste hittills och blev mer än dubbelt så stor som förra året. Totalt ökade antalet medlemmar med 50.800 stycken (22.900).
För det sista kvartalet rapporterades 16.900 nya medlemmar (7.500), den starkaste medlemsökningen företaget någonsin har haft under ett och samma kvartal.
Vid årets slut uppgick medlemsbasen till 190.700 medlemmar (139.900), det vill säga 36 % över förra årets nivå.
Laboratorieverksamheten Synevo Laboratorieverksamhet verkar under varumärket ”Synevo-Medicover laboratory Services”. Den bedrivs i Rumänien och Polen, och är ungefär lika stor i båda länderna.
Av koncernens omsättning står laboratorieverksamheten för 21 %. Under 2005 omsatte verksamheten 14,0 miljoner euro. I siffrorna ingår koncerninternförsäljning om 1,6 miljoner euro. Tillväxten var 51 %, varav 28 %-enheter var organisk tillväxt.
– Vi har visat att vi kan driva laboratorieverksamhet effektivt och lönsamt, konstaterar Fredrik Rågmark.
Stark ekonomisk tillväxt i regionen 2006 Ekonomierna i Central- och Östeuropa (CEE) visade en stark tillväxt under 2005. Det är nästan fyra gånger snabbare än de 12 eurozonländerna.
Medicover tror att den ekonomiska tillväxten kommer att ligga kvar på ungefär samma nivå, och att regionen fortsätta att expandera snabbare än andra europeiska marknader.
Därutöver tror Medicover att hälso- och sjukvårdstjänster kommer att fortsätta växa ännu snabbare än tillväxten i ekonomierna som sådan. Det finns ett tydligt samband mellan ekonomiska tillväxt och satsningar på sjukvård.
Eftersom vården är underdimensionerad i regionen måste den helt enkelt byggas ut. Räknat per capita spenderas en fjärdedel så mycket resurser på vård jämfört med Västeuropa. Och precis som i Väst finns en allt större medelklass som är missnöjd med den offentliga vården.
– Under 2005 lade vi grunden för tillväxt, inte bara för 2005 utan även för 2006, berättar Fredrik Rågmark.
– Och under 2006 fokusar vi nu på att utföra och leverera, avslutar han.
THOMAS LINDGREN [email protected]
|
Marknadsplats O-listan
Fredrik Rågmark VD Medicover |
– Förvärvet av CMD stödjer våra långsiktiga fristående sjukhusplaner som tidigare tillkännagivits.
|
CMD är lönsamt och hade 2005 en omsättning på ungefär 10 miljoner euro.
CMD behandlas som ett intresseföretag och kommer inte att konsolideras i Medicovers räkenskaper.
Medicover ska också bygga ett eget sjukhus. Det beräknas stå klart i slutet av 2008 eller början av 2009.
Två år efter start bedöms det nya sjukhuset uppvisa lönsamhet. |
|
Försäljningsutveckling (Klicka på bilden för större bild) |
|
Marginalutveckling (Klicka på bilden för större bild)
|
Under sista kvartalet 2005 omsatte Synevo 4,1 miljoner euro (inklusive internförsäljning på 0,5 miljoner euro).
Tillväxten var 46 %, varav 14 %-enheter var organisk tillväxt.
Det finns ett tydligt samband mellan ekonomisk tillväxt och satsningar på sjukvård.
Vården är underdimensionerad i regionen.
Medicover är den största arbetsgivaren för kvalificerad medicinsk personal inom den privata sektorn i hela Central- och Östereuropa.
Mer än 60 % av personalen har en akademisk examen.
|
Nästa händelse 2006-05-17 Delårsrapport Q1 2006
Mer info Läs mer på beQuoted
Hemsida | |
|
Björn Borg tjänar mer pengar - slog prognoserna
WBM, bolaget som har rätten till varumärket Björn Borg, kom in med en kanonrapport. Försäljningen utvecklades bra, helt i linje med vår prognos. Resultatet var den stora överraskningen. Aktiekursen drog iväg med 30 procent.
Stark avslutning på året Precis som förutspått levererade WBM en mycket stark avslutning på året. Försäljningen ökade med 46 % jämfört med sista kvartalet 2004, till 51,2 Mkr (35,0).
Försäljningen var stark i alla led. Den största ökningen skedde inom produktområdet kläder, särskilt inom produktgruppen underkläder. Men även glasögon, skor och väskor ökade starkt.
Förvärvet av produktbolaget för Björn Borg-skor, Scandinavian Footwear som genomfördes i december 2004, ligger bakom en del av försäljningsökningen. Den organiska tillväxten för jämförbara bolag inom WBM-koncernen uppgick till 31 procent.
Björn Borg-nätverket växte organiskt med 45 procent. Som förklaring till den starka utvecklingen nämner vd Nils Vinberg ett målmedvetet varumärkesarbete, en förstärkt organisation, nya butiker och starka kollektioner.
Höga marginaler den största överraskningen Om försäljningen var i linje med prognos var resultatet klart över. Resultatet efter finansnetto förbättrades till 13,2 Mkr (5,8) och vinsten per aktie blev till hela 6,47 kr (2,90).
Det som överraskar mest är de mycket höga marginaler som WBM lyckas prestera. Bruttovinstmarginalen ökade till 59 % (55) och rörelsemarginalen till 24 % (16).
Bruttovinsten för produkterna gynnades av en hög andel fullprisförsäljning. Som vi skrev i förra analysen är marginalerna goda i slutet av året eftersom man inte behöver genomföra några reor under oktober till december. Och för andra året i rad har WBM lyckats skjuta upp mellandagsrean till januari.
Inga större etableringskostnader Samtidigt har WBM inte haft några större kostnader för etablering på nya marknader, på gott och ont eftersom vi gärna hade sett att Björn Borg hade gått in en ny marknad under 2005. Men det rycker dock allt närmre i tiden:
– Vi satsar vidare i nya marknader. Organisationen är på plats och kostnaderna kommer att öka i viss mån 2006, uppger vd Nils Vinberg för beQuoted.
|
Bildtext: Den totala försäljningen av Björn Borg-produkter till återförsäljare indelat på Produktområde och Land. (Klicka på bilden för större bild) | Helårssiffrorna för 2005 Sett över hela året 2005 ökade försäljningen med 51 % till 183,6 Mkr (121,6). Resultatet efter finansnetto förbättrades till 31,3 Mkr (14,4). Nettovinsten blev 21,9 Mkr (10,1) eller per aktie 15,33 kr (7,36).
Bruttovinstmarginalen var oförändrad 52 procent, men rörelsemarginalen ökade till 16,2 procent (10,0). Den organiska tillväxten för jämförbara bolag inom koncernen uppgick till 19 procent (justerat för förvärvade Scandinavian Footwear).
Björn Borg-nätverket växte lika mycket, 19 procent. Produktmässigt var det främst kläder och väskor som ökade. Men även parfym hade en positiv försäljningsutveckling. I konsumentledet beräknas försäljningen av Björn Borg-produkter ha uppgått till cirka 750 miljoner kronor (627).
Om den överraskande starka vinstökningen är bestående höjer vi riktkursen till 320 kr. I synnerhet i ljuset av utdelningen på 5 kr samt den förestående splitten.
THOMAS LINDGREN [email protected]
|
Marknadsplats Nya Marknaden
Nils Vinberg VD WBM |
– Det här är det starkaste kvartal vi någonsin haft och det bästa resultatet hittills.
– Vi satsar vidare i nya marknader. Organisationen är på plats och kostnaderna kommer att öka i viss mån 2006.
|
Under fjärde kvartalet ökade försäljningen i alla led.
Försäljningen i linje med prognos.
Det som överraskar är de mycket höga marginaler som WBM lyckas prestera.
Utdelning 5 kronor per aktie föreslås.
Aktiesplit 4:1 föreslås.
Björns Borg-produkterna marknadsförs för närvarande på sju marknader i Europa.
Holland är ett bra exempel på att det går att etablera sig utanför Skandinavien med lönsamhet.
Björn Borg-nätverket växte med 19 procent.
Vi höjer riktkursen till 320 kronor.
|
|
|
Nästa händelse 2006-05-04 Delårsrapport Q1 2006 Bolagsstämma
Mer info Läs mer på beQuoted
Hemsida | |
|
Rekordstor orderstock för Senea
Bokslutskommunikén från Senea visar att företagets haft en rekordstor orderingång. Vid årsskiftet uppgick orderstocken till 175 miljoner kronor. Därmed är orderstocken nästan tre gånger så hög som försäljningen var 2005.
Uthålligt stark marknad förväntas Utbytet av elmätare skapar en marknad på en miljard kronor om året fram till 2009. Men Bengt Sundling tror att det kommer att hålla i sig även efter detta datum.
– Marknaden kommer att vara god även efter 2009. Det kommer att finnas mycket kvar att göra.
– Dessutom ser vi att andra länder är på väg att följa efter. En internationell marknad är på väg att öppnas upp för oss.
– På sikt kommer det därtill att skapas en marknad för service och drift av systemen, där vi vill vara med och konkurrera.
Bengt Sundling vill dock inte lämna några prognoser:
– Vi har tagit ett beslut om att inte lämna några prognoser för omsättning och marginaler.
– Det enda vi kan säga är att faktureringsperioden för den orderstock som vi har idag kommer att sträcka sig över längre tid än ett år.
Kraftigt förbättrad bruttomarginal under 2005 Seneas försäljning och resultat sjönk under fjärde kvartalet jämfört med samma period förra året. Försäljningen uppgick till 14,2 Mkr (34,8), -59,1 %. Resultatet efter finansnetto föll till på -4,9 Mkr (1,1). Bolaget uppger att den svaga försäljningen för kvartalet beror på att planerade leveranser förskjutits till år 2006.
För helåret 2005 blev det däremot en uppgång i försäljningen och resultatet. Försäljning uppgick till 62,3 Mkr (42,6), + 46,3 %. Resultatet efter finansnetto hamnade på -11,0 Mkr (-21,1) och vinsten per aktie -1,66 kr (-3,89).
Särskilt intressant är att bruttomarginalen stärkts väsentligt och uppgick till drygt 37 procent (26). En möjlig försäljningstillväxt under år 2006 bör därför kunna få gott genomslag på sista raden.
Tvist med Nexus pågår Nexus för en diskussion med Senea om 7,4 miljoner kronor. Nexus anser att Senea inte uppfyllt en överenskommelse om att köpa ett lager komponenter.
Nexus anser även att Senea otillbörligt skall ha nyttjat programvara som tillhör Nexus och därmed gjort sig skyldig till immaterialrättsintrång.
Bengt Sundling, VD i Senea, kommenterar tvisten:
– Vi för en diskussion med Nexus om de här frågorna. Vi anser dock att vi har gjort rätt för oss när det gäller lagret av komponenter.
– Beträffande programvaran så har vi betalt produktutvecklingen och Nexus har överlämnat källkoden till Senea. Där anser vi också att vi har gjort rätt för oss.
Om Senea CustCom Seneas mätvärdesinsamlingssystem Senea CustCom är ingen elmätare i sig. Istället svarar systemet för att samla in och överföra mätdata till ett centralt system.
Senea CustCom är utvecklat för att integrera olika leverantörer av elmätare. Senea garanterar funktionalitet och utbytbarhet av elmätare inom ramen för sitt system.
Idag är danska Kamstrup, franska Actaris och schweiziska Landis+Gyr externa leverantörer av elmätare till systemet.
CHRISTER JÖNSSON [email protected]
|
Marknadsplats O-listan
|
Bengt Sundling VD Senea |
– Marknaden kommer att vara god även efter 2009. Det kommer att finnas mycket kvar att göra.
Riksdagen har beslutat om att elbolag måste tillämpa månadsvis avläsning senast 1 juli år 2009.
I praktiken betyder kravet att elmätarna måste fjärravläsas.
I Sverige skall drygt fem miljoner mätpunkter utrustas med fjärravläsning.
|
Emätare för fjärrav- läsning över elnätet
|
| |
Nästa händelse 2006-04-26 Delårsrapport Q1 2006 Bolagsstämma 2006
Mer info Läs mer på beQuoted
Hemsida | |
|
Hälsosamma marginaler i ICM Logistik
ICM jobbar på med ständiga små förbättringarna som ger resultat. Under 2005 skar man bort dålig verksamhet och kompletterade med bättre. Tack vare en medveten kostnadskontroll har marginalerna blivit riktigt hyggliga jämfört med branschen som helhet.
Börsen har i smyg applåderat transportföretagets successiva förbättring. Aktien har nått en ny toppkurs på 18,50 kronor, jämfört med 13,50 vid årsskiftet och 4,90 får ett år sedan.
Fin resultatutveckling 2005 ICM’s resultat för 2005 skäms inte för sig. Resultatet efter finansiella poster uppgick till 8,2 Mkr (1,3). Vinsten per aktie blev 2,05 kr (0,36).
Avkastningen på eget kapital blev 24,7 % (5,9), långt över bolagets finansiella mål på 15 %.
Extra kul är att ICM lyckades nå sitt mål om 5 % rörelsemarginal, mest tack vare kostnadskontrollen. Rörelsemarginalen uppgick till 5,3 % (1,2). I ett branschperspektiv är detta en mycket bra, konkurrenterna ligger mellan 1-3 %.
Rimlig prisnivå trots prispress Marknaden präglas av prispress. Men ICM Logistik har lyckats hålla en rimlig prisnivå tack vare en viss uppgång i konjunkturen samt problem för flera av konkurrenterna.
– Andra faktorer som medverkat till att hålla uppe prisbilden är vårt långsiktiga arbete med kvalitet, miljöfrågor och att seriöst bemöta kunden, säger Thomas Hanbo.
Försäljningen minskade mindre än väntat Försäljningen minskade med 16,3 Mkr 2005, vilket är klart mindre än väntat. Inför 2005 avskildes distributionsverksamheten i södra Stockholm med en årsomsättning kring 30 Mkr. Det betyder att ICM lyckats väl med att kompensera försäljningsbortfallet. Under andra halvåret var minskningen endast 1,7 Mkr.
För året som helhet uppgick ICM’s försäljning till 159,5 Mkr (175,8). I oktober förvärvades Östra Aros Åkeri i Uppsala med en årsomsättning kring 6 Mkr.
Vi bedömer att ICM växte organiskt med 8,3 procent under 2005, justerat för avyttrad och förvärvad verksamhet. Flyttjänster, som står för 60 procent av omsättningen, växte med 22,5 procent.
Utvecklingen bör kunna hålla i sig under 2006 Under 2005 har flera nya avtal slutits och säljsidan förstärkts. VD Thomas Hanbo tror därför att omsättningen ökar 2006, samt att utvecklingen blir som 2005 eller bättre.
I synnerhet tror han att ökningen på de internationella uppdragen kommer att fortsätta. Under 2005 ökade den internationella trafiken med 18 procent.
I likhet med 2005 kommer dock ledningens fokus att vara på resultatet snarare än på tillväxten.
THOMAS LINDGREN [email protected]
|
Marknadsplats AktieTorget
Utdelning 80 öre per aktie föreslås (50 öre).
Direktavkastning 5 %.
Thomas Hanbo (VD): – Det är de ständiga små förbättringarna som ger resultat. Vi såg behovet under 2004, genomförde dem under 2005 och upplevde effekten i slutet av året.
|
|
ICM är landets näst största flyttföretag.
Det största flyttföretaget är Kungsholms Express, följt av ICM, NFB Transport Systems och Alfa Moving.
Thomas Hanbo (VD): – Jag tror jag vågar påstå att vi har ett gott rykte i branschen. Vi kommer naturligtvis att jobba vidare för att kunderna ska känna sig nöjda med oss även under 2006.
|
Nästa händelse 2006-05-11 Bolagsstämma
Mer info Läs mer på beQuoted
Hemsida | |
Om beQuoted
beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.
beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.
Målgruppen är investerare i mindre och medelstora företag. |
|
Prenumeration
|
Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er | | |
|
|