beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Systemair trotsar kallt väder och en svag marknad - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 13 juni 2013

Trotsar kallt väder och en svag marknad

- Analys från EP Access

SYSTEMAIR Systemairs försäljning växte med 9% i Q4 jämfört med föregående år. Organiskt växte bolaget med 4%, förvärv bidrog med 10% och valutaeffekten minskade försäljningen  med 5%. Den organiska tillväxten var något högre än vad vi hade väntat oss främst drivet av bättre utveckling i Nordamerika och Asien. Rörelseresultatet uppgick till SEK 36m jämfört med SEK 46m året innan (exklusive engångskostnader om SEK 40m under Q4 2011/12).

Tillväxt trots kallt väder och svag marknad

Resultatet påverkades av en del extraordinära kostnader som Systemair inte klassificerade som engångskostnader. Som exempel uppgick kostnader relaterade till förvärv till SEK 5m, kostnader för investeringar i nya anläggningar uppgick till cirka 10m under kvartalet. Reserveringar för kundförluster var också onormalt höga under kvartalet och uppgick till SEK 13m jämfört med SEK 4m under Q4 2011/12. Vår bedömning är att kostnader av denna karaktär kommer att minska signifikant under kommande kvartal.

Aktiva på förvärvsfronten under de senaste månaderna

Systemair fortsätter att växa sin verksamhet genom förvärv och har under de senaste månaderna köpt bolagen Menerga och Holland Heating. Menerga är ett tyskt bolag med en omsättning på cirka SEK 470m och har 400 anställda vilket gör det till Systemair hitintills största förvärv. Menerga har en stark position inom ventilation för poolsegmentet där Systemair idag inte har någon verksamhet. Förvärvet ger även Systemair tillgång till ventilationsaggretat med mycket hög verkningsgrad 90%-92%. Bolaget är idag inte lönsamt men vi räknar med att genom kostnadsbesparingar försäljnings- och inköpssynergier bör Menerga kunna uppvisa en rörelsemarginal om 0% under räkenskapsåret 2013/14 för att sedan öka till 4% efterföljande räkenskapsår. Holland Heating är som namnet antyder ifrån Holland och omsätter cirka SEK 270m. Genom förvärvet får Systemair tillgång till ventilationsaggregat inom marin segmentet. Bolaget är idag inte lönsamt, kostnadsbesparingar och effektiviseringar ska råda bot på det.   

Systemair förtjänar en premievärdering

Efter Q4 rapporten sänker vi våra vinstprognoser med 5%-8% drivet främst av högre kostnader. På våra annualiserade 2013E EPS-prognoser handlas Systemair till P/E 15.8x vilket är i nivå med Svensk mid-cap verkstad. Vi bedömer att en premie är motiverat givet Systemairs attraktiva produktportfölj och förvärvsinriktade strategi.  Efter den senaste tidens starka aktiekurs utvecklingen och något lägre prognoser sänker vi avkastningspotentialen till medel från tidigare hög. Systemair har som målsättning att växa sin verksamhet under kommande år och har en vision att nå en försäljning om SEK 7 500m. Detta ska ske genom en kombination av organisk och förvärvad tillväxt. Om bolaget når sin målsättning om 4 år och EBIT-marginalen uppgår till 12% bedömer vi att ett nuvärde om SEK 170 per aktie är motiverat.

Källa: Trotsar kallt väder och en svag marknad


EP Access

Bolag

Systemair

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Industri

Systemairs försäljning växte med 9% i Q4 jämfört med föregående år.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

100,50 kr

Utveckling 12 mån

40%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

Fortsatt tillväxt i en tuff marknad

En frisk fläkt


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren