beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Björn Borg tjänar mer pengar 
beQuoted nyhetsbrev 17 februari 2006
Björn Borg tjänar mer pengar
- slog prognoserna

WBM, bolaget som har rätten till varumärket Björn Borg, kom in med en kanonrapport igår. Resultatet var den stora överraskningen. Försäljningen utvecklades också bra, helt i linje med vår prognos. Aktiekursen drog iväg med 30 procent.

Stark avslutning på året
Precis som förutspått levererade WBM en mycket stark avslutning på året. Försäljningen ökade med 46 % jämfört med sista kvartalet 2004, till 51,2 Mkr (35,0).

Ökningen på en stark försäljning i alla led. Den största ökningen skedde inom produktområdet kläder, särskilt inom produktgruppen underkläder. Men även glasögon, skor och väskor ökade starkt.

Förvärvet av produktbolaget för Björn Borg-skor (Scandinavian Footwear) som genomfördes i december 2004, ligger bakom en del av försäljningsökningen. Den organiska tillväxten för jämförbara bolag inom WBM-koncernen uppgick till 31 procent.

Björn Borg-nätverket växte organiskt med 45 procent. Som förklaring till den starka utvecklingen nämner vd Nils Vinberg ett målmedvetet varumärkesarbete, en förstärkt organisation, nya butiker och starka kollektioner.

Höga marginaler den största överraskningen
Om försäljningen var i linje med prognos var resultatet klart över. Resultatet efter finansnetto förbättrades till 13,2 Mkr (5,8) och vinsten per aktie blev till hela 6,47 kr (2,90).

Det som överraskar stort är de mycket höga marginaler som WBM lyckas prestera. Bruttovinstmarginalen ökade till 59 % (55) och rörelsemarginalen till 24 % (16).

Bruttovinsten för produkterna gynnades av en hög andel fullprisförsäljning. Som vi skrev i förra analysen är marginalerna goda i slutet av året eftersom man inte behöver genomföra några reor under oktober till december. Och för andra året i rad har WBM lyckats skjuta upp mellandagsrean till januari.

Inga större etableringskostnader
Samtidigt har WBM inte haft några större kostnader för etablering på nya marknader, på gott och ont eftersom vi gärna hade sett att Björn Borg hade gått in en ny marknad under 2005. Men det rycker dock allt närmre i tiden: 

– Vi satsar vidare i nya marknader. Organisationen är på plats och kostnaderna kommer att öka i viss mån 2006, uppger vd Nils Vinberg för beQuoted.
 

Bildtext: Den totala försäljningen av Björn Borg-produkter till återförsäljareindelat på Produktområde och Land.
(Klicka på bilden för större bild)

Helårssiffrorna för 2005
Sett över hela året 2005 ökade försäljningen med 51 % till 183,6 Mkr (121,6). Resultatet efter finansnetto förbättrades till 31,3 Mkr (14,4). Nettovinsten blev 21,9 Mkr (10,1) eller per aktie 15,33 kr (7,36).

Bruttovinstmarginalen var oförändrad 52 procent, men rörelsemarginalen ökade till 16,2 procent (10,0). Den organiska tillväxten för jämförbara bolag inom koncernen uppgick till 19 procent (justerat för förvärvade Scandinavian Footwear).

Björn Borg-nätverket växte lika mycket, 19 procent. Produktmässigt var det främst kläder och väskor som ökade. Men även parfym hade en positiv försäljningsutveckling. I konsumentledet beräknas försäljningen av Björn Borg-produkter ha uppgått till cirka 750 miljoner kronor (627).

Om den överraskande starka vinstökningen är bestående höjer vi riktkursen till 320 kr. I synnerhet i ljuset av utdelningen på 5 kr samt den förestående splitten.

THOMAS LINDGREN
[email protected]



Marknadsplats
Nya Marknaden



Nils Vinberg
VD WBM


– Det här är det starkaste kvartal vi någonsin haft och det bästa resultatet hittills.

– Vi satsar vidare i nya marknader. Organisationen är på plats och kostnaderna kommer att öka i viss mån 2006.



Under fjärde kvartalet ökade försäljningen i alla led.


Försäljningen i linje med prognos.


Det som överraskar är de mycket höga marginaler som WBM lyckas prestera.


Utdelning 5 kronor per aktie föreslås.


Aktiesplit 4:1 föreslås.



Björns Borg-produkterna marknadsförs för närvarande på sju marknader i Europa.


Holland är ett bra exempel på att det går att etablera sig utanför Skandinavien med lönsamhet.



Björn Borg-nätverket växte med 19 procent.


Vi höjer riktkursen till 320 kronor.






Nästa händelse
2006-05-04 
Delårsrapport Q1 2006
Bolagsstämma

Läs mer på beQuoted

Hemsida

  

Om beQuoted

beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är investerare i mindre och medelstora företag.

beQuoted AB
Scheelegatan 36
112 28 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-33 19 40
[email protected]
www.beQuoted.com
Prenumeration

Om du vill prenumerera på beQuoteds nyhetsbrev klicka här

Om du vill avsluta din prenumeration klicka här

E-postadresser hanteras omsorgsfullt genom vår Privacy policy

Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er