beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Första kvartalet för nya Opus - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 27 maj 2013

Första kvartalet för nya Opus

- Analys från EP Access

OPUS GROUP Opus resultat för det första kvartalet var något lägre än våra prognoser detta trots att den internationella bilprovningsverksamheten fortsätter att växa kraftigt (25% Y/Y) och att marginalerna inom utrustning vände upp i Q113. Vi ser fortsatt potential för värdetillväxt i aktien, drivet främst av nya potentiella besiktningskontrakt.

Kraftig tillväxt, såväl för omsättning som resultat

Opus resultat för det första kvartalet var något lägre än våra prognoser. Vi ser emellertid ingen dramatik i detta, då det drevs av säsongsmässig svaghet inom den svenska bilprovningen, samt högre avskrivningar än väntat. Vi konstaterar snarare att den internationella bilprovningsverksamheten fortsätter att växa kraftigt (25% Y/Y) och att marginalerna inom utrustning vände upp i Q113.  Totalt sett växte koncernen intäkterna med 156% medan rörelseresultatet steg från break-even i fjol till 14.5 SEKm.

Mycket på gång inom svenska bilprovningen

Den svenska bilprovningen hade en EBITDA-marginal på 9% i Q113, vilket var i underkant jämfört med våra förväntningar. Vi uppskattar att kalendereffekter drog ned resultatet med cirka 4 SEKm. Justerat för detta var EBITDA-marginalen snarare 11%, före uppstartskostnader. Vi ser god potential för Opus att öka resultatet inom den svenska bilprovningen kommande år till följd av merförsäljning, ökad tillgänglighet och effektivitetsåtgärder.

Stark utveckling för internationella bilprovningen

Utanför Sverige fortsatte den starka utveckling, såväl marginal som försäljningsmässigt. EBITDA-marginalen steg till 18.5 % i kvartalet, jämfört med 12.2% i fjol.  Vi bedömer att marginalerna främst drivs av det faktum att de besiktningskontrakt som togs under fjolåret var ”baktunga”, det vill säga lönsamheten var mycket svag initialt men ger nu ett väsentligt resultattillskott. Kommande kvartal förväntar vi oss att systemförsäljning till det nyligen vunna New York-kontraktet kommer att ge ytterligare försäljnings- och resultatförbättringar. Det finns även potential till nya kontrakt i t.ex. Virginia och Kalifornien som kommer ut till upphandling senare under innevarande år.

Enastående kursutveckling, men rimliga multiplar

Hittills i år har Opus aktien stigit med 84% vilket med råge överträffar såväl börsen i allmänhet som småbolagsindex. Trots det framstår vinstmultiplarna som rimliga, på P/E 11x (14E). Med en ocyklisk efterfrågan samt potential till ytterligare besiktningskontrakt som driver tillväxt, finns fortsatt utrymme för värdetillväxt i aktien. Vi sänker våra prognoser för 13E med 11%, men höjer dem för 14E och 15E med 6% resp. 5% till följd av New York kontraktet som togs i mars 2013.

Källa: Första kvartalet för nya Opus


EP Access

Bolag

Opus Group

Lista

First North

Bransch

Industri

Opus internationella bilprovning växer kraftigt.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

4,86 kr

Utveckling 12 mån

262%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

Stökigt fjolår, men grunden nu lagd

Tillbaka på tillväxt


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren