beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Vinstlyft i Elverket 
beQuoted

Nyhetsbrev, 21 maj 2013

Vinstlyft i Elverket

ELVERKET Högre volymer gav Elverket en tioprocentig omsättningsökning i årets första kvartal. Samtidigt mer än fördubblades rörelseresultatet, mycket tack vare en god resultatutveckling i affärssegmentet Elnät.

Ökade volymer med bättre marginaler

Inledningen av året karaktäriserades av en medeltemperatur och nederbörd som låg under normalvärdena för perioden. Efterfrågan på el ökade, vilket successivt drev upp spotpriset trots en god vattenkraftsproduktion och hög tillgänglighet i kärnkraften. Prisuppgången var som störst i mars.

Inte oväntat redovisade Elverket Vallentuna högre utlevererade volymer el under första kvartalet. De goda förutsättningarna gav också ett rejält resultatlyft. Rapportperiodens rörelseresultat mer än fördubblades.

Siffrorna för det första kvartalet 2013 i sammandrag:

  • Omsättning: 131,9 Mkr (119,0)
  • Rörelseresultat: 11,2 Mkr (4,1)
  • Resultat efter finansnetto: 12,6 Mkr (3,6)
  • Resultat per aktie: 1,48 kr (0,42)

Positiv utveckling i affärssegmenten

Sett till de enskilda affärssegmenten noterar beQuoted en blandad men överlag positiv utveckling. Den tidigare problemfyllda Elhandeln har stabiliserats och tack vare högre volymer el med bättre marginal lyft sitt rörelseresultat till 1,9 miljoner kronor, från -1,4 miljoner kronor motsvarande kvartal 2012.

Affärsområdet Bredband taktar på ungefär som tidigare år. Rörelseresultatet i segmentet backade visserligen 6 procent men nyinvesteringar i stamnät som ger kommunens villaägare anslutningsmöjlighet till optisk fiber borgar för bättre snurr i affären framöver.

Periodens styrkebesked kom från Elnätsverksamheten som mer än fördubblade resultatet till 10,1 miljoner kronor. Resultatförbättringen hänförs till ökade volymer levererad el och lägre omkostnader. Antalet nätkunder har historiskt växt med ett par procent per år och uppgick vid rapportperiodens utgång till 13.991 stycken.

Jämförelsevis bättre andra kvartal väntas

För Elverket tenderar årets andra kvartal att vara omsättningsmässigt svagare än det första. Det till följd av mildare väder som ger en lägre efterfrågan på el i kombination med lägre elpriser till följd av lägre efterfrågan och vårflod som fyller vattenmagasinen i kraftdammarna.

I år har dock kylan dröjt sig kvar, med högre spotpris som följd.  Efter en ganska kraftig prisuppgång i mars och första halvan av april har elpriset börjat vända ned igen men håller sig alltjämt något över 2012 års nivåer för perioden. Det ska i sammanhanget nämnas att fjolårspriserna var de lägsta på 12 år.

Förutsättningarna talar för att Elverkets omsättning innevarande kvartal blir högre än de 72,5 miljoner kronor som redovisades för andra kvartalet 2012. Var resultatet landar beror till stor del på hur bolaget prissäkrat inom sin volymprognos. Bruttomarginalen på 24 procent i första kvartalet var något bättre än föregående kvartal, vilket tyder på att bolaget ligger bra till i sina prognoser.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: Vinstlyft i Elverket


Bolag

Elverket

Lista

AktieTorget

Bransch

Energi

Elverket äger elnätet i expanderande Vallentuna kommun och säljer el över hela Sverige.

Aktien

Kurs

34,00 kr

Utveckling 12 mån

0%

Relaterat

Nyhetsrum

Elverket stabilt på ljummen marknad

Elverket i nysatsning på företagsmarknaden


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren