beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Consiliums starka orderingång slår igenom under året - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 20 maj 2013

Stark orderingång slår igenom under året

- Analys från EP Access

CONSILIUM Med produkter ombord på hälften av världens fartyg är Consilium rätt positionerad för att fånga en växande eftermarknad även i tider av svag nybyggnation av skepp. Med nya finansiella mål, kostnadsbesparingar, god tillväxt inom nischsegment som gas och tåg och en nylig refinansiering lämnar de senaste årens svaghet i aktien gott om utrymme för en omvärdering.

Första kvartalets resultat starkare än väntat 

Trots att försäljning och orderingång för första kvartalet redan var kända genom bolagets månadsrapportering så erbjöd rapporten lite positiva nyheter. Tack vare bolagets genomförda kostnadsreduktioner kom resultatet in något starkare än vi räknat med, trots lägre nettoomsättning jämfört med föregående år och den starkare kronan. EBIT ökade till 2,6 SEKm jämfört med 0,5 SEKm första kvartalet 2012.

Positiv utveckling fortsätter in i kvartal 2

Försäljningen minskade med 8 procent i första kvartalet, där Marine & Safety stod för hela minskningen, medan Fire Safety & Automation ökade omsättningen med 6 procent. Trots en fortsatt svag nybyggnationsmarknad har Consilium behållit eller ökat sina marknadsandelar inom Marine & Safety. Andelen nybyggnation har dock fallit till 21 procent, från 30 procent helåret 2012, vilket delvis motverkats av tillväxt inom specialnischer och eftermarknad. Vi väljer att dock fokusera på den starka orderingången som ökat med 65 procent till 300,7 SEKm, framförallt tack vare storordern inom Fire Safety & Automation på brandskydd och automation för en tankterminal i Förenade Arabemiraten i februari i år. Det räknar vi med kommer slå igenom på omsättningen framöver under året. Den positiva utvecklingen har även fortsatt i april med en stark orderingång på 66,3 SEKm och en 21 procents omsättningsökning till 84,8 SEKm, vilket ger gott hopp om ett starkt andra kvartal.

Färska finansiella mål

Consilium uppdaterade sina finansiella mål i vårens årsredovisning till att öka nettoomsättningen med 10 procent per år i snitt de närmaste fem åren, att nå en rörelsemarginal på minst 10 procent och en avkastning på operativt kapital på 15 procent. Det speglar en starkare bild än våra estimat, och trots att vi bedömer dem som realistiska vill vi se lite mer av uppsidan materialiseras innan vi vågar diskontera den långsiktiga potentialen fullt ut.

Fortsatt utrymme för omvärdering

Vi lämnar försäljningsprognosen oförändrad men har med ledning av bolagets nya finansiella mål och det starkare än väntade resultatet i första kvartalet justerat upp vår prognos för resultatet med 1,8 och 1,6 procent på EBIT-nivå för 2013 respektive 2014, vilket med tanke på den låga utgångspunkten får ett stort procentuellt utslag på vinst per aktie. Aktien handlas nu till P/E 7x 2014, vilket lämnar ett attraktivt utrymme för en omvärdering av aktien, som kan drivas av fortsatt återhämtning i orderingången, stark tillväxt inom särskilt Fire Safety & Automation, materialiserande av bolagets finansiella mål, positiv makrostatistik inom internationell handel och en fortsatt stark efterfrågan på flytande naturgas. Vi ser därför en fortsatt hög kurspotential i aktien till en medelhög risk.

Källa: Stark orderingång slår igenom under året


EP Access

Bolag

Consilium

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Industri

Fire Safety & Automation ökade med 6 procent

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

16,70 kr

Utveckling 12 mån

23%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

Klarare utsikter med nya finansiella mål

Tillbaka till utdelning efter stark start på 2013


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren