beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Midsona skruvar upp målen 
beQuoted

Nyhetsbrev, 8 maj 2013

Midsona skruvar upp målen

MIDSONA Midsona rapporterar en 10-procentig omsättningstillväxt och mer än en fördubbling av resultatet för årets första kvartal. Efter att ha nått sina finansiella mål flera kvartal i följd höjer hälsokostföretaget ribban.

Stabil start på året

Midsonas siffror för årets första kvartal visar på en fortsatt god utveckling i Norge och Finland medan affärsområdet Sverige utvecklas mer sidledes.

Sammantaget för koncernen steg omsättningen i kvartalet med 10 procent. Bruttomarginalen höll sig kvar på föregående kvartals nivå om 46 procent. Resultatet efter finansnetto mer än fördubblades.

Siffrorna för det första kvartalet 2013 i sammandrag:

  • Omsättning: 242 Mkr (221)
  • Rörelseresultat: 16 Mkr (11)
  • Resultat efter finansnetto: 13 Mkr (6)
  • Vinst per aktie: 0,57 kr (0,25)

En lägre nettoskuldsättning förbättrade finansnettot till -3 miljoner kronor. Vid periodens utgång uppgick nettoskuldsättningen till 144 miljoner kronor. Det ska ställas mot 209 miljoner kronor vid samma tidpunkt 2012.

Förvärv håller tillväxten uppe

Sett till de enskilda marknaderna Sverige, Finland och Norge, tog sig utvecklingen lite olika riktningar.

Bolaget rapporterar en stark försäljning i norsk dagligvaruhandel där omsättningen ökade 36 procent till 101 miljoner kronor. Rörelseresultatet nära fördubblades till 11 miljoner kronor. Omsättnings- och resultatförbättringen hänförs till fjolårsförvärvet Nordsveen.

Svagare marknad i Sverige

Relativt den norska marknaden rapporteras en något svagare marknad i Sverige. Försäljningen av volymprodukter har utvecklats under förväntan. Naturdiet behåller sina marknadsandelar men den svenska viktkontrollsmarknaden viker inom vissa segment.

Omsättningen i Sverige var för kvartalet oförändrad om 117 miljoner kronor men då bidrog nyförvärvet Dalblads med 15 miljoner kronor. Nya produkter under varumärket Naturdiet lanserades i perioden. Bolaget rapporterar att fokus nu ligger på butikskampanjer och reklam för att stärka försäljningen.

Stabilt Finland

Affärsområdet Finland minskade omsättningen i kvartalet med 14 procent till 32 miljoner kronor. Minskningen relateras dock helt till ett avslutat distributionsavtal avseendes den finska apotekshandeln. Försäljningen i både dagligvaru- och fackhandel uppges vara fortsatt stabil.

Nyförvärv inom tillväxtområden

Parallellt med den omstruktureringsprocess mot ett renodlat varumärkesbolag som pågått de senaste åren har Midsona fortsatt genomföra förvärv. Tidigare nämnda Dalblads inom sportnutrition förvärvades sista dagarna av 2012 och i mitten av mars offentliggjordes ett nytt förvärv i Norge.

Det handlar om bolaget Supernature som omsätter ”supermat” för 50 miljoner norska kronor per år. Produkterna beskrivs som högkoncentrerade kosttillskott, hälsolivsmedel med väldigt tydliga hälsovärden. Förvärvet godkändes av norska konkurrensverket i april och tillträddes kort därefter.

- Det här är en extremt stark trend i USA just nu och vi tror på det här som ett stort koncept för oss i Sverige men på sikt även i andra länder, sa vd Peter Åsberg under sitt anförande på Erik Pensers bolagsdag i mitten av mars. Enligt delårsrapporten har den svenska lanseringen av Supernature inletts.

Uppskruvade finansiella mål

Efter att ha nått sina finansiella mål flera kvartal i följd höjer Midsona ribban. Vissa av de nya finansiella målen bedöms nåbara relativt omgående, andra ska uppnås på några års sikt. Årets utdelning blev något högre, motsvarande 34 procent av vinsten, än den nya utdelningspolicyn. Målen i sammandrag:

  • Årlig tillväxt om 10 procent
  • Rörelsemarginal överstigandes 10 procent
  • Nettoskuldsättning / EBITDA < 2 ggr
  • Utdelningspolicy om mer 30 procent av resultat efter skatt

Sett till årets första kvartal noterar beQuoted att bolaget levererar i linje med tillväxtmålet. Tillväxten framgent väntas framförallt komma inom områdena sportnutrition och supermat.

När det gäller rörelsemarginalmålet har bolaget mer att jobba på. Men omstruktureringarna och kostnadskontrollen har av allt att döma haft effekt. Rörelsemarginalen har pendlat runt 5 procent en tid för att nå över 7 procent andra halvåret 2012 och 6,5 procent i första kvartalet i år.

Rejält vinstlyft kan komma

Om Midsona infriar tillväxtmålet, lyfter rörelsemarginalen en procentenhet och fortsätter pressa ned nettoskuldsättningen i samma takt som tidigare år torde det för 2013 kunna handla om ett resultat efter finansnetto på nästan 50 miljoner kronor, motsvarande ett vinstlyft på 60 procent mot 2012.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: Midsona skruvar upp målen


Bolag

Midsona

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Konsument dagligvaror

Nyförvärvet norska Supernature säljer "supermat", högkoncentrerade kosttillskott och hälsolivsmedel. Midsona hoppas kunna upprepa den norska framgången i Sverige, där lanseringen just inletts.

Dalblads Nutrition med varumärkena Dalblads och Pepti Power ingår i Midsona-konvernen sedan årsskiftet. Produkterna riktar sig bland annat till allmänmotionärer, ett kundsegment Midsona sätter stora förhoppningar till.

Aktien

Kurs

23,30 kr

Utveckling 12 mån

83%

Relaterat

Nyhetsrum

Midsona tror på allmänmotionärerna

Fin avslutning på 2012 för Midsona


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren