beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Trög inledning på 2013 för Acando - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 7 maj 2013

Trög inledning på 2013

- Analys från EP Access

ACANDO Acando rapporterade en fallande omsättning i Q113 till följd av svaga marknadsförhållanden, och negativa valuta- och kalendereffekter. Givet den låga försäljningen, var emellertid resultatet bra. Vi sänker våra prognoser med cirka 7% för 13E. På P/E 11x (14E) bedömer vi fortsatt att aktien har god kurspotential.

Lägre omsättning och resultat i Q113

Acandos omsättning föll med 10% i kvartalet. Rensat för valuta- och kalendereffekter var nedgången 4.6%, drivet av både en lägre debiteringsgrad och en viss prispress. Sett i ljuset av den svaga marknaden var resultatet starkt. I synnerhet om man beaktar att antalet anställda var 6% fler än i fjol. Rörelseresultatet föll med 47% jämfört med i fjol, till SEKm 18,3. Justerar man för kalendereffekten var emellertid resultatet nästan i nivå med fjolåret. Vi bedömer att bolaget varit duktiga på att parera efterfrågeminskningen med minskad andel underkonsulter samt hållit i kostnaderna generellt på ett bra sätt i kvartalet.

Kunderna mer tveksamma att starta nya projekt

I den svenska verksamheten noterade Acando en ökad tveksamhet hos kunderna att starta nya projekt. Dessutom delas projekten in i mindre delar vilket ledde till en negativ effekt på debiteringsgraden och tröga införsäljningsprocesser. Prispressen har intensifierats på specialistkonsulter. Vi förväntar oss att det tuffa markandsklimatet består kommande kvartal, för att lätta under Q413 och 2014E.

Svagt i Tyskland men tillväxt i Norge

På den tyska marknaden noterade Acando en avmattning i efterfrågan från kunder i norra delen av landet. Det väntas påverka beläggningsgraden även framöver. I Norge däremot, växte Acando justerat för kalender och valuta. Uppdrag inom offentlig sektor fortsätter att utvecklas starkt och det är en brist på konsulter i Acando Norge. Man jobbar på att föra över svenska resurser till Norge för att möjligöra fortsatt tillväxt.

Nytt återköpsmandat speglar sänkta resultatförväntningar

Vi sänker våra prognoser med 7% respektive 4% för 13E och 14E. Årsstämman beviljade nyligen ett nytt återköpsmandat motsvarande 10% av aktierna, samtidigt som drygt 2 miljoner aktier makulerades. Styrelsen bedömer att man kommer köpa maximalt 2 miljoner aktier för ett belopp om SEKm 30 under året, vilket är precis i nivå med vår prognos för fritt kassaflöde, efter utdelning. Värderingen på våra uppdaterade prognoser är P/E 11x (14E) vilket är cirka 18% över snittet i konsultsektorn.

Källa: Trög inledning på 2013


EP Access

Bolag

Acando

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

IT

Trots Acandos låga försäljningen i Q1 var resultatet bra.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

14,90 kr

Utveckling 12 mån

12%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

Tillväxten på frammarsch


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren