beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Gott resultat till stöd för fortsatt utbyggnad för Arise - EP Access 
Rubriken
beQuoted

Nyhetsbrev, 3 maj 2013

Gott resultat till stöd för fortsatt utbyggnad

- Analys från EP Access

ARISE Med sin industriella approach har Arise snabbt vuxit till Sveriges ledande vindkraftsbolag. Efter den nyliga breddningen av affärsmodellen siktar bolaget på att jämte lån finansiera den fortsätta tillväxten med internt genererade kassaflöden, mot målet om 1000 MW uppförd kapacitet vid slutet av 2017, varav bolaget ska äga 500 MW. Med stabil finansiering, en stark krona, en bred projektportfölj och en förstärkning av nordiska kraft- och certifikatpriser ser vi förutsättningar för en omvärdering av aktien. 

Svaga vindar men starkare resultat

Trots svaga vindar på 70 procent av normal nivå rapporterar Arise ett resultat på 13 SEKm i första kvartalet, tack vare en snittintäkt per MWh på 22 procent över spot och 15 procent över förra årets nivå. Därtill bidrog 13 SEKm från Jädraås till resultatet. Med byggnationen av Jädraåsparken i allt väsentligt avslutad, enligt tidplan och under budget, har Arise nu fattat beslut om byggstart av tre projekt i södra Sverige om totalt 25,4 MW, vilket kommer ta Arises produktionskapacitet till 265 MW, varav 102 MW genom delägarskap.

Goda utsikter för ökade intäkter per MW framåt

De stigande certifikatpriserna har fallit tillbaka något men får stöd av nettoköp från Norge. Kraftpriserna påverkas positivt av underskott i vattenmagasinen samtidigt som låga kolpriser och ett nej i EU-omröstningen om utfasning av CO2-kvoter motverkar prisuppgången något. Forwardkurvan har skiftat ner något jämfört med nivån vid vår initieringsanalys i februari, men vi ser goda fundamentala förutsättningar för en återhämtning framöver.

Uthyrning och kraftpriser leder till mindre justeringar

En påbörjad uthyrning av Södra Kärra (10,8 MW) minskar intäkterna kommande året men kompenseras av hyresintäkter som redovisas längre ner i resultaträkningen. Tillsammans med de nya verken i södra Sverige kommer Arise egenägda produktion uppgå till 300 GWh i år. En uthyrning av Arises kran minskar även personalkostnaderna framåt. Tillsammans med lägre kraftprisantaganden har vi därför justerat ner våra förväntningar på försäljning och resultat med 17 respektive 7 procent för 2013 och endast marginellt för 2014.

Utrymme för omvärdering

Då utbyggnaden framöver ska delfinansieras genom avyttring av delar av projekt, samtidigt som en del av produktionen kommer ske med tillgångar utanför balansräkningen, är visibiliteten i delar av prognosen låg. Med ett P/E-tal på 12x 2015 i kombination med fortsatt utbyggnad och en väntad förstärkning i kraft- och certifikatpriserna ser vi förutsättningar för en omvärdering av aktien på sikt, om än med en relativt sett låg kurspotential och medelhög risk. Vidare beslutades vid årsstämman 2013-05-02 om att ändra firmans namn till enbart Arise AB.

Källa: Gott resultat till stöd för fortsatt utbyggnad


EP Access

Bolag

Arise

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Energi

Trots vindar på 70 procent av normal nivå rapporterar Arise ett starkt resultat.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

24,10 kr

Utveckling 12 mån

-29%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

Breddar affärsmodellen inför nästa utbyggnadsvåg


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren