beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Stark balansräkning och återupptagna aktieåterköp för Biotage - EP Access 
Rubriken
beQuoted

Nyhetsbrev, 3 maj 2013

Med stark balansräkning och återupptagna aktieåterköp

- Analys från EP Access

BIOTAGE För årets första kvartal redovisade Biotage en minskad omsättning om 14% år över år, vilket var lägre än vår prognos. Försäljning tyngdes av sent frigjorda budgetar i Europa i kombination med avsaknad av statliga budgetanslag i USA samt negativa kalendereffekter. Bolaget har noterat att en del av de uteblivna affärerna i Q1 istället har kommit tillbaka i starten av Q2 vilket är positivt. Koncernens bruttomarginal om 56.5% var den lägsta sedan Q4-2011. Vi väntar oss att bruttomarginalen återgår till drygt 59% ifrån Q2 primärt drivet av normaliserad volym och något bättre produktmix.

En trög start på året

I samband med publicerandet av årsredovisningen presenterade Biotage nya finansiella mål för perioden 2013-2015. Marginalmålen om 10% EBIT-marginal och 60% bruttomarginal kvarstår. Bolagets nya tillväxtmål om 8%(organiskt) är lägre än tidigare målsättning om 10%. Vi ser främst en tillväxtpotential i Kina där bolaget under det föregående året byggt upp en lokal säljstyrka. Kina var den marknad som, tillsammans med Japan, utvecklades bäst under fjolåret. Trenden med en stark japansk och kinesisk marknad har fortsatt in i Q1 i år.

Ett solitt bolag som nu återupptar aktieåterköp

Biotage har en stark balansräkning med SEKm 154 i nettokassa vilket motsvarar en fjärdedel av bolagets börsvärde. Bolaget har defensiva kvalitéer med hög andel repetitiva intäkter och en omsättningsfördelning om ca 60% mot eftermarknad. Den 26:e april meddelade Biotage att de inleder ett återköpsprogram av egna aktier om maximalt 10% av bolagets samtliga aktier.

Industrial Resins är en joker

Bolaget håller en låg profil kring processkemi-benet ”Industrial Resins”. Affärsområdet som i korthet går ut på att i stor skala avlägsna oönskade substanser från exempelvis livsmedel, är ännu i sin linda. Bolaget har under kvartalet knutit nya kundkontakter som för närvarande utvärderar produkterna. Samtidigt som bolaget ser ett starkt intresse i marknaden noterar man att utvärderingsarbetet i laboratorie- och pilotskala drar ut längre på tiden än vad som initialt antagits. Den 4:e mars lämnade bolaget in FDA ansökan på substansen Rensa 101. Substansen används för borttagande av oönskade föroreningar i smaksättande oljor som används i livsmedel. Godkännandeprocessen väntas avslutas inom 120 dagar. Med en direktavkastning om 5.6% och fortsatta aktieåterköp ser vi inte värderingen motsvarande EV/EBIT 10.5x för 2013e som särskilt ansträngd, framförallt inte mot bakgrund av att bolaget väntas växa även framöver. Vi räknar med en årlig tillväxt 2013-2015(CAGR) om knappt 7%.

Källa: Med stark balansräkning och återupptagna aktieåterköp


EP Access

Bolag

Biotage

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Hälsovård

Biotage har en stark balansräkning med en nettokassa motsvarande en fjärdedel av bolagts börsvärde.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

8,70 kr

Utveckling 12 mån

21%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

Med höjd utdelning och ett spännande 2013 framför sig

Ett välmående bolag med stabila marknadsutsikter


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren