beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: AllTeles nye vd om sammanslagningen med Universal Telecom 
beQuoted

Nyhetsbrev, 17 april 2013

AllTeles nye vd om sammanslagningen med Universal Telecom

ALLTELE Sammanslagningen av AllTele och Universal Telecom är klar. I slutet av månaden får abonnenterna första fakturan från det nya bolaget. beQuoted har talat med AllTeles nye vd Carlos Riera om affären som resulterat i en ny svensk operatör i miljardklassen.

Ny stor svensk teleoperatör

Den 1 april slutfördes apportemissionen som innebar att AllTele förvärvade svenska Universal Telecom. Genom affären bildades en svensk telekomkoncern med en årsomsättning på runt 1 miljard kronor.

Tidigare, dagarna innan julhelgen 2012, hade AllTeles styrelse presenterat huvuddragen i en ny affärsplan. Anledningen till strategiomläggningen var Ventelo-förvärvet från augusti 2011, som hade dragit ut på tiden och kommit att kosta AllTele väsentligen mer än ursprungligen beräknat.

Ny vd med erfarenhet av omstruktureringar

I samband med att huvuddragen i den nya affärsplanen offentliggjordes, presenterades även nye vdn Carlos Riera, med en lång erfarenhet av omstruktureringar i telekomföretag och vid tidpunkten chef för private equity vid Englandsbaserade Pemberton, tillika AllTeles näst största ägare.

-Via Pemberton bjöds jag in till ett möte i Stockholm i oktober för att ta fram en ny affärsplan för AllTele 2013. Jag jobbade här uppe några veckor och kunde i mitten av december lägga fram en plan för de kommande två åren. Styrelsen sa då att eftersom du gjort hela den här genomlysningen av bolaget kan du lika gärna också genomföra den. Jag rådgjorde med Pemberton, pratade med min familj och nu är jag här, inleder Carlos Riera.

Förslag blev startpunkt för förhandling

Han sammanfattar huvuddragen av höstens genomlysning och det som senare kom att hända.

- Under arbetet med affärsplanen konstaterade vi att vi ville ompositionera bolaget i företagssegmentet. Samtidigt gav vår analys av privatkundsidan att vi borde öppna upp för diskussioner med andra parter. I det här läget mottog bolaget ett bud som först avvisades för vi ansåg det inte bra för aktieägarna.

Bakom budet låg Universal Telecoms huvudägare Mark Hauschildt, som vid tidpunkten även var den enskilt störste ägaren i AllTele med 26,4 procent av aktierna. I praktiken handlade ”budet” om ett förslag där AllTele skulle förvärva svenska Universal Telecom. Betalningen skulle ske med nyemitterade aktier i AllTele. Carlos Riera fortsätter:

- Budet blev startpunkten för en förhandling som utmynnade i ett gemensamt förslag om ett inkråmsförvärv där vi skulle foga samman AllTeles och Universal Telecoms privatkundstockar i ett nytt bolag. Det är i princip det som nu har skett i och med sammanslagningen.

Övertygande argument talade för kompromissen

Carlos Riera såg ett antal övertygande argument till varför kompromissen skulle bli en bra affär för AllTeles aktieägare.

- Först och främst storlek. Genom sammanslagningen skulle AllTele nå en privatkundstock på en kvarts miljon RGU (intäktsgenererande enheter, beQuoteds anm). Samtidigt skulle det skapas en fantastisk möjlighet för AllTele att korsförsälja sina IP-baserade erbjudanden på Universal Telecoms kopparbaserade kundstock. AllTeles svaga finansiella ställning skulle stärkas av Universal Telecoms EBITDA, som legat på runt 90 miljoner kronor per år, och den större sammanlagda massan skulle öppna för betydande synergier. Sist men inte minst skulle förslaget leda till enighet i styrelsen, vilket aldrig är fel. Delade styrelser är sällan ett framgångsrecept.

Framförhandlat förslag bifölls

Det framförhandlade förslaget, uppbackat av styrelsen och storägarna, kom att läggas fram och röstas igenom på en extra bolagsstämma den 20 mars i år. Bland förslagen till stämman fanns även ett förslag om att ändra AllTeles styrelsesammansättning. Det drogs senare tillbaka.

- Båda sidor har kompromissat, fortsätter Carlos Riera. Tiden har varit knapp. Vi kom överens om detaljerna i förslaget i början av februari och det var en stor utmaning att hinna säkra alla nödvändiga utlåtanden och tillstånd inför extra stämman. Att under de omständigheterna ändra i styrelsesammansättningen hade inte varit till bolagets bästa.

Integreringen prioriterad

Nu närmast på Carlos Rieras agenda är att säkerställa att integreringen av de två verksamheterna löper på som planerat.

- Ur det operativa perspektivet skedde sammanslagningen den 1 april. AllTeles hela kunddatabas har migrerats till en ny infrastruktur. Våra och Universal Telecoms kunder kommer att få sin första faktura från det nya bolaget den här månaden. Vi har jobbat hårt för att få det här på plats.

Miljardomsättning 2013

AllTeles korsförsäljningskampanjer på Universal Telecoms kundstock kommer att påbörjas inom några veckor, berättar Carlos Riera vidare. Han ser dock ingen anledning att stressa fram kampanjer och nya kunderbjudanden för att locka över kunderna till AllTeles IP-lösningar.

- Oavsett fallet är det i den här riktningen som marknaden rör sig och vi uppfinner ingenting nytt. Har vi lockat över 35 - 40 procent av de kopparbaserade abonnenterna till IP-lösningar inom en tolvmånadersperiod tycker jag det är ganska bra.

Med sammanslagningen genomförd är AllTeles finansiella mål som styrelsen presenterade i december överspelade. Pro forma för de två bolagen pekar på en omsättning 2013 på drygt 1 miljard kronor och ett EBITDA-resultat på runt 100 miljoner kronor. Med hänsyn till pågående omstruktureringsarbete tror beQuoted dock att det kan bli mer, särskilt EBITDA-nivån.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: AllTeles nye vd om sammanslagningen med Universal Telecom


Bolag

AllTele

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Telekommunikation

Carlos Riera,
VD AllTele.

Genom sammanslagningen av AllTele och Universal Telecom formas en tele- och bredbandsoperatör med en årsomsättning på runt 1 miljard kronor.

Aktien

Kurs

19,00 kr

Utveckling 12 mån

-26%

Relaterat

Nyhetsrum

AllTele avrundar händelserikt 2012 med odramatiskt bokslut

Uppslutning bakom AllTeles förvärv av Universal Telecom


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren