beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Midsona på frammarsch efter diet - EP Access 
Rubriken
beQuoted

Nyhetsbrev, 22 mars 2013

På frammarsch efter diet

- Analys från EP Access

MIDSONA Renodlingsprocessen avklarad. Omsättningen bedöms växa med cirka 15 procent för helåret 2013 drivet av både förvärv och en organisk tillväxt i nivå med marknaden på 4 procent. Kassaflödena från rörelsen väntas vara stabila, vilket även återupptagandet av utdelning från bolaget signalerar.

Ledande aktör inom hälsa och välbefinnande

Midsonas ambition är att göra det lättare för alla människor att själva kunna bidra till ett sundare liv i vardagen. Bolaget utvecklar, tillverkar och marknadsför produkter inom områdena kosttillskott, naturläkemedel och hälsolivsmedel. I dagsläget har bolaget en stark position på den nordiska marknaden med flera egna välkända varumärken i sin produktportfölj. Utöver dessa representerar bolaget även ett flertal internationellt etablerade varumärken.

Renodlingsprocessen avklarad

Under 2012 slutförde Midsona sin renodlingsprocess som ägt rum de senaste 5 åren. Bolaget tog för några år sedan ett beslut att fokusera på starka varumärken inom hälsa och välbefinnande. Som en följd av detta har Midsona avyttrat all sin produktion och grossistverksamhet samtidigt som de har förvärvat tre bolag inom hälsa och välbefinnande. Detta började synas i Q312 och Q412 då EBITDA-marginalen överträffade målet på 8 procent. Midsona visade även en stark bruttomarginal på 46 procent vilket också är en effekt av den renodlingsprocess bolaget gått igenom. Denna bruttomarginalnivå är även en nivå bolaget räknar med att kunna ligga kvar på framöver. I mars i år tecknade bolaget avtal om att förvärva norska bolaget Supernature AS, vilket ger tillgång till kategorin ”supermat”. Detta är en stark trend i USA där Norge har varit föregångsland i Norden. Förvärvet är villkorat av godkännande från norska Konkurrenstillsynet.

Tillväxten framöver

Vi bedömer att Midsonas omsättning kommer att växa med cirka 15 procent för helåret 2013. Detta är drivet av både förvärv och en organisk tillväxt i nivå med marknaden på 4 procent.  Sannolikheten för nya värdeskapande förvärv är också relativt stor, då renodlingen är avklarad och finansiella situationen förbättrad. Kassaflödena från rörelsen väntas vara stabila, vilket även återupptagandet av utdelning från bolaget signalerar.

Rabattvärdering mot jämförelsebolag

Med ett P/E-tal på 10,8x för 2013 så värderas aktien till en rabatt om 12 procent mot dess jämförelsebolag som enligt konsensus handlas till P/E 12,1x på 2013 års prognos. Jämförelsebolagen är utvalda nordiska konsumentproduktbolag som är noterade på Nasdaq OMX.

Källa: På frammarsch efter diet


EP Access

Bolag

Midsona

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Konsument dagligvaror

Renodlat Midsona ska växa 2013

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

21,90 kr

Utveckling 12 mån

68%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren