beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Sivers IMA tar rygg på 4G-utbyggnaden 
beQuoted

Nyhetsbrev, 20 mars 2013

Sivers IMA tar rygg på 4G-utbyggnaden

Sivers IMA Abonnenternas efterfrågan på mobilsurf skjuter i höjden och trots en allt högre utbyggnadstakt har operatörerna svårt att möta efterfrågan. Sivers IMA vill med en kostnadseffektiv teknik för utökad bandbredd ta rygg på utvecklingen.

Genombrottsorder erkännande för Sivers IMAs teknik

Sivers IMA har arbetat med komponentutveckling sedan 1950-talet. Dagens verksamhet fokuserar på signalkällor, radarsensorer och millimetervågsprodukter, komponenter som arbetar med mycket höga frekvensband och som riktar sig särskilt till telekomsegmentet.

I början av mars presenterades en order om cirka 50 stycken millimetervågsconverters mot just telekomsegmentet, en order bolaget ser som en genombrottsorder och ett viktigt erkännande för millimetervågsprodukterna.

beQuoted har talat med Sivers IMAs vd Olle Westblom och bolagets tekniske rådgivare Dag Jungenfelt, till vardags även vd i Medfield Diagnostics och med ett långt förslutet inom telekomindustrin.

Börjat leverera prototyper till de flera av de största telekombolagen

Sivers IMAs arbete med millimetervågsprodukterna inleddes 2007, lanseringen följde tre år senare. Potentiella kunder är leverantörer av radiolänkutrustning, som exempelvis Ericsson, NEC och Alcatel-Lucent.
Sivers IMA har levererat prototyp- och förserier till flera av de största aktörerna på den här marknaden.

- Vårt mål är givetvis att bli indesignade i någon systemleverantörs produkter, förklarar Olle Westblom för beQuoted. Att bli indesignad betyder i praktiken att risken för att bli utbytt mot en konkurrerande lösning är liten och i förlängningen möjlighet till volymorder över längre tidsperioder.

Mobilsurfen på allas läppar under Barcelonamässan

Genombrottsordern på 50 stycken millimetervågsconverters meddelades några dagar efter att den årliga Mobile World Congress gick av stapeln. Olle Westblom och Dag Jungenfelt var på plats på mässan i Barcelona.

- Mycket av snacket kretsade kring nya telefonmodeller och nät med små celler, berättar Olle Westblom.

Smartphones, surfplattor och strömmande tjänster som Spotify och Netflix har fått abonnenternas efterfrågan på mobilsurf att skjuta i höjden. Enligt siffror från Ericsson ökar den överförda datamängden i de mobila näten med i snitt 16 procent per kvartal i dagsläget.

- Den snabba ökningen av utnyttjandet leder till att det uppstår begränsningar i backhaul-nätet (kommunikationen mellan basstationer, beQuoteds anm). Där är utnyttjandet av radiolänkar som arbetar på millimetervåg en viktig pusselbit. Sivers IMAs produkter adresserar exakt det segmentet. Mitt intryck från mässan är att denna teknik nu är mogen för volymetablering, säger Dag Jungenfelt.

Kundbeteendet tvingar operatörerna utöka kapaciteten

Kampen om de allt bandbreddshungrigare abonnenterna tvingar operatörerna och nätägarna till stora investeringar, dels för att öka täckningen och därigenom bredda kundbaserna, dels för att öka hastigheten och kapaciteten i näten.

TeliaSonera, som satsar stort på 4G-utbyggnad av sina nät, investerade 16 miljarder kronor i ny infrastruktur under 2012. På andra sidan Atlanten dubblade amerikanska AT&T sin 4G-täckning under fjolåret, en investering på mer än 20 miljarder dollar.

De två exemplen är talande för utbyggnaden, som enligt Ericssons bedömningar ändå knappt fått styrfart. Telekomjätten räknar med att 4G-utbyggnaden accelererar kommande år till att omfatta närmare 1,6 miljarder abonnenter 2018, där lejonparten av tillväxten kommer i folkrika länder i Asien.

Nischmarknad väntas ta fart

Enligt branschorganet UMTS Forum levereras 1,5 miljoner radiolänkar per år, med en årlig tillväxttakt på cirka 13 procent.

Sivers IMAs nisch, marknaden för radiolänkar som använder högre frekvensband (millimetervågor) är fortfarande liten i jämförelse med de traditionella frekvensbanden, men växer snabbare än totalen.

Bolaget uppskattar att värdet på den här nischmarknaden kommer att nå nivåer runt 850 miljoner kronor år 2016. Det förutsätter dock ett fortsatt högt tempo i 4G-utbyggnaden. Att ta marknadsandelar handlar om tajming, specifikationer, tillverkningskapacitet och prisbild, säger Olle Westblom.

- Vi tror att Sivers IMA har det billigaste och smartaste sättet att öka bandbredden i backhaul-nätet.

Fokus på millimetervågsprodukterna

Millimetervågsprodukterna står än så länge för en mindre del av Sivers IMAs totala försäljning. De order som hittills kommit avser prototyper och det är först vid volymorder som vi kan förvänta oss en påtaglig skjuts uppåt i omsättningen.  

Bolagets totala omsättning under 2012 uppgick till 15,6 miljoner kronor, ned från 17,1 miljoner kronor året dessförinnan. Rörelseresultatet blev -5,9 miljoner kronor, att jämföra med -0,8 miljoner kronor för 2011.

Övertecknad nyemission ska räcka fram till volymtillverkning

Den forskningsintensiva rörelsen har finansierats via nyemissioner, varav den senaste genomfördes i februari. Intresset var stort, nyemissionen om 5,6 miljoner kronor tecknades till 121 procent.

De nya pengarna ska främst användas till marknadsföring av bolagets millimetersvågsprodukter, vilket också inkluderar att bistå kunderna i deras utvecklingsprojekt för att på så sätt underlätta för dem att designa in Sivers IMAs produkter i radiolänkarna.

Styrelsen bedömer att emissionslikviden ska täcka rörelsens kapitalbehov fram till dess att ett avtal på millimetervågsprodukter slutits och volymtillverkning kan inledas. Sett till fjolårets facit borde det betyda att styrelsen räknar med att kunna presentera en volymorder inom de närmaste 10 till 12 månaderna.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: Sivers IMA tar rygg på 4G-utbyggnaden

Bolag

Sivers IMA

Lista

AktieTorget

Bransch

Tillverkare av teknologi-
anläggningar och -utrustning

Olle Westblom,
VD Sivers IMA.

Sivers IMA fokuserar på signalkällor, radarsensorer och millimetervågsprodukter, komponenter som riktar sig särskilt till telekomsegmentet.

Nyligen presenterades en genombrottsorder på millimetersvågsconverters, avsedda för integration i högkapacitetsradiolänkar.

Aktien

Kurs

3,55 kr

Utveckling 12 mån

39%

Relaterat

Nyhetsrum

 

 

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren