beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Cancervaccin på väg till börsen - nyemission i Immunicum 
beQuoted

Nyhetsbrev, 13 mars 2013

Cancervaccin på väg till börsen

- Nyemission i Immunicum

Immunicum Immunicum genomför en nyemission för att påbörja en klinisk prövning på levercancervaccin och samtidigt avsluta en pågående fas I/II-studie på ett njurcancervaccin som visat lovande resultat. beQuoted har talat med bolagets vd Jamal El-Mosleh, Årets Supertalang 2012 enligt Veckans Affärer.

Nått flera milstolpar på kort tid

Immunicum startade 2002 som ett forskningsbolag inom immunologiområdet. 2007 strukturerades verksamheten om och den då 26-årige Chalmeristen Jamal El-Mosleh klev in som vd.

Under hans ledning har bolaget nått flera milstolpar och står snart inför en listning på First North, ett arbete som Veckans Affärer prisade med utmärkelsen Årets Supertalang 2012.

Även Thomson Reuters har uppmärksammat bolagets njurcancervaccin och omnämnt det som ett av de mest intressanta läkemedlen att byta klinisk fas när den nu pågående fas I/II-studien inleddes första kvartalet 2012.

Jamal El-Mosleh beskriver Immunicum som ett medvetet litet och mycket kompetent bolag med en forskningstung styrelse som samtidigt sitter på en bred erfarenhet från kommersiell läkemedelsutveckling.

Ledningen stärktes nyligen när styrelseledamoten Per-Olof Gunnesson, med över 40 års erfarenhet från läkemedelsindustrin, rekryterades som ekonomichef.

Mål att framställa terapeutiska cancervacciner

Bolagets målsättning är att framställa terapeutiska cancervacciner mot olika typer av solida tumörer, att pröva dessa i kliniska fas II-studier och därefter säkra kommersiella partnerskap för vidareutveckling, försäljning och marknadsföring av produkterna.

Projektportföljen består av fyra projekt som skyddas av svenska och europeiska patent med ytterligare 6 pågående patentansökningar. Längst i utvecklingen har ett njurcancerprojekt, INTUVAX, kommit.

Halvvägs genom studie på njurcancerpatienter

I början av 2012 inleddes en studie som omfattar totalt 12 njurcancerpatienter. Av dessa har 7 patienter behandlats hittills. Jamal El-Mosleh beskriver resultaten från den öppna studien som uppmuntrande.

- Samtliga patienter lever ännu och vi har så här långt inte sett att någon svarat dåligt på behandlingen. Överlevnadsdata ser dessutom redan nu lovande ut för patienter med mycket dålig prognos. Det är för tidigt att uttala sig säkert om vaccineffekten men vi ser positiva tecken på tumörspecifik immunaktivering.

Plattform för fortsatt vaccinutveckling

Vaccinet INTUVAX har utvecklats ur COMBIG, en av bolagets två så kallade plattformsteknologier. I praktiken handlar det om patenterade metoder för att aktivera immunförsvaret mot cancerceller.

INTUVAX baseras på upptäckten av den dendritiska cellen och dess centrala roll vid aktiveringen av det specifika immunsvaret, en upptäckt som belönades med Nobelpriset i medicin 2011.

Bolaget talar om plattformar eftersom metoderna kan tillämpas på flera olika cancerindikationer. Med plattformen i botten är strategin att utveckla nya vaccin och sälja av dessa inför fas III-studier. Intäkterna kan gå tillbaka in i ny utveckling på samma plattformsteknologi. Varje vaccin kräver sina egna kliniska prövningar.

Behovet av nya behandlingsformer stort

Behovet av nya behandlingsformer är stort. Det gäller inte bara njurcancer, där det ändå finns behandlingsalternativ. Undantaget de tumörer som upptäcks i ett mycket tidigt stadium och som ännu inte spritt sig och utvecklat metastaser är dödligheten hög.

Jamal El-Mosleh berättar för beQuoted att INTUVAX kan användas vid behandling av både primärtumör och metastaser. Behandlingarna inom ramen för den pågående studien omfattar enbart njurcancerpatienter med utvecklade metastaser.

- Många patienter svarar dåligt mot dagens behandlingar och vissa mår så dåligt av behandlingarna att de måste avbrytas. Cancervaccinen ger inga allvarliga biverkningar om de fungerar som tänkt, och erbjuder en ny möjlighet för de här patienterna.

Möter konkurrenterna med egen standardisering

Immunicum är inte utan konkurrenter inom cancervaccinområdet. 2010 fick amerikanska Dendreon det första FDA-godkännandet i världen för sitt dendritcellsbaserade prostatacancervaccin Provenge. Därefter har ett vaccin mot hudcancer godkänts och ytterligare cancervacciner är på väg ut i fas III.

Jamal El-Mosleh menar att Immunicums styrka ligger i att bolaget, till skillnad från andra konkurrenter som utvecklar dendritcellsbaserade cancervacciner, utvecklar ett standardiserat vaccin. Man talar om ett allogent koncept, där de så kallade dendritcellerna hämtas från friska blodgivare och inte från patienterna själva.

- Standardiseringen innebär att vi kan producera vaccinet i stor skala, vilket gör det mer kommersiellt gångbart, säger han och jämför med Dendreon vars prostatacancervaccin kostar 93.000 dollar per behandling, till stor del på grund av att vaccinet inte kan massproduceras.

Genomför nyemission om 21,4 miljoner kronor

För lite drygt ett år sedan, i februari 2012, genomförde Immunicum en nyemission om cirka 6 miljoner kronor. Nyemissionen gjordes på en värdering om 70 miljoner kronor före emissionspengarna. Den nu pågående nyemissionen om 21,4 miljoner kronor görs på en värdering om 80 miljoner kronor.

- Det har hänt ganska mycket i bolaget sedan den föregående nyemissionen. Framförallt har vi kommit halvvägs genom vår njurcancerstudie med så här långt lovande resultat. Därtill har vi lämnat in en patentansökan för att skydda processen för massproduktion, säger Jamal El-Mosleh till beQuoted.

Värderingen på 80 miljoner kronor ska ställas mot värderingar av jämförbara projekt. Amerikanska Immunocellular Therapeutics är ett sådant, som med ett dendritcellsbaserat hjärncancervaccin i pågående fas II kommit längre än Immunicum. Det Nasdaq-noterade bolaget värderas i dagsläget cirka 10 gånger högre än Immunicum.

Vill ta INTUVAX till fas II så fort som möjligt

Den pågående nyemissionen är garanterad till 83 procent, motsvarande 17,8 miljoner kronor före emissionskostnader. En betydande del, drygt 7 miljoner kronor, av de nya pengarna öronmärks för genomförandet av en studie på levercancer.

Samtidigt avsätts närmare 4 miljoner kronor till att slutföra påbörjade kliniska prövningar på njurcancer och för att säkra ett regulatoriskt godkännande för kommande fas II-studie. Målet, enligt Jamal El-Mosleh, är att påbörja fas II-studien av Intuvax så fort som möjligt.

Sista dag för teckning i den pågående nyemissionen är den 22 mars. Preliminär första dag för handel på First North är den 22 april.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: Cancervaccin på väg till börsen

Bolag

Immunicum

Lista

Onoterat

Bransch

Hälsovård

Jamal El-Mosleh,
VD Immunicum.

Immunicum har för närvarande fyra pågående projekt. Fokus ligger på det som baseras på plattformsteknologin COMBIG som används för att utveckla njurcancervaccinet INTUVAX.

Immunicum har satt upp följande mål till och med 2014:

· Genomföra klinisk fas I/II-studie på njurcancer
· Inkludera patienterna till klinisk fas I/II-studie på levercancer
· Erhålla regulatoriskt godkännande att starta fas II-studie för njurcancer
· Ansöka om särläkemedelsstatus för levercancer

Immunicum genomför en nyemission.
 
Fakta om nyemissionen

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren