beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Nystädat Railcare ser positivt på 2013 
beQuoted

Nyhetsbrev, 12 mars 2013

Nystädat Railcare ser positivt på 2013

Railcare För Railcare var 2012 ett händelserikt år som trots lägre omsättning slutade med ett positivt resultat. Det nystädade bolaget blickar nu framåt med en utökad maskinpark.

Successiv återhämtning i marginal och resultat

Railcares bokslut för 2012 visade på en blandad utveckling där omsättningen sjönk samtidigt som resultatet förbättrades.

Efter ett omsättningsmässigt starkt första halvår 2012 tappade bolaget fart i det tredje kvartalet, till stor del på grund av att Trafikverkets förfrågningar till entreprenadverksamheten tog slut efter semestertiderna. Även det fjärde kvartalet blev oväntat svagt omsättningsmässigt.

Railcares vd Ulf Marklund pekar på snöröjningsprojekten som centrala i det annars lugna fjärde kvartalet, där den svenska entreprenadverksamheten gått på lågfart och liningverksamheten hankat sig fram med enstaka jobb.

Omsättningen i fjärde kvartalet blev 43,9 miljoner kronor, att jämföra med 70,2 miljoner kronor motsvarande kvartal 2011.

Siffrorna för helåret 2012 i sammandrag:

  • Omsättning: 178,9 Mkr (196,3)
  • Rörelsemarginal: 3,9 % (-2,1)
  • Resultat efter finansnetto: 1,2 Mkr (-9,5)
  • Vinst per aktie: 0,51 (-1,64)

Den förbättrade rörelsemarginalen och resultatet ska ses mot bakgrund av att bolaget påbörjade en omfattande storstädning av verksamheten för två år sedan.

Kostnader kopplade till omstruktureringar och avvecklingar har därefter tyngt resultaten. Men trots en successiv återhämtning under 2012 återstår en bit till nivåerna för rörelsemarginalen på runt 4,5 - 5 procent som visades innan omstruktureringarna inleddes.

Omstrukturering drar ut på tiden

De strukturella förändringarna inom transportsidan som inleddes under 2011 när kontoret i Östersund lades ned och timmertransporterna avvecklades, har dragit ut på tiden. De förväntades vara slutförda under 2012 men så blev inte fallet. Ytterligare strukturkostnader kan dyka upp under 2013.

Branschen har ställts inför en rad förändringar den senaste tiden. Bland annat har det funnits ett överutbud på timmervagnar, något som Railcare delvis parerat för genom att konvertera sina timmervagnar till vagnar för annat bruk.

Railcares dotterbolag Three T och Railcare Tåg tecknade i januari i år ett avtal med Boliden Mineral som innebär att Railcare hyr ut ett lok och 20 ombyggda timmervagnar.

Avtalet gäller minst fem år från och med första kvartalet 2013. Initialt kommer detta dock att innebära kostnader för ombyggnad av vagnar och lok. Men det kan samtidigt innebära att den utdragna omstruktureringen av transportverksamheten slutligen är över.

Nya maskiner präglade året

2012 präglades till stor del av två nyheter i Railcares maskinpark. Dels handlar det om världens största snösmältare, Snow Removal 700, som är ute och arbetar på de svenska järnvägarna. Vid sidan av den mediala uppmärksamheten på hemmaplan har den fångat ryskt och finskt intresse.

Den andra maskinen som varit i fokus är Railcares första maskin anpassad efter det brittiska järnvägsnätet, RA7-UK. Bolaget hoppas mycket på den brittiska marknaden och ligger redan i startgroparna för att bygga ytterligare en specialanpassad maskin för marknaden.

Nystart 2013

Med en vinst i ryggen och ett nystädat bolag sätter Railcare fokus för 2013 på kärnverksamheterna; maskinförsäljning, entreprenadverksamhet i Skandinavien och Storbritannien samt fortsatt utveckling av snöprojekten tillsammans med Trafikverket.

Som alltid är bolaget beroende av Trafikverkets beställningar. Av de 4 miljarder kronor extra som verket tilldelades för underhåll och investeringar i järnvägen under 2012 och 2013 skulle drygt hälften användas under 2013 enligt prognoserna.

Efter en period av lägre aktivitet meddelar nu bolaget att det under februari månad kommit ut flera nya projekt att räkna på. Sammanfattningsvis ser Ulf Marklund mycket ljust på 2013.

- Jag räknar med att vi kommer att ta betydande kliv framåt och expandera inom alla våra verksamheter. Det känns också riktigt skönt att vi gjort bort grovjobbet och kan fokusera och lägga all energi på att börja skapa resultat, säger han.

Magnus Eriksson

[email protected]

Källa: Nystädat Railcare ser positivt på 2013

Bolag

Railcare

Lista

AktieTorget

Bransch

Kommersiell service och produkter

Järnvägen får ytterligare en halv miljard kronor i år. Totalt handlar det om 15,2 miljarder kronor fördelade på investeringar, drift och underhåll under 2013.

Aktien

Kurs

14,20 kr

Utveckling 12 mån

29%

Relaterat

Nyhetsrum

Järnvägsmiljarder glädjer Railcare

Ljusare tider för Railcare

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren