beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Fortsatt tillväxt i en tuff marknad för Systemair - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 12 mars 2013

Fortsatt tillväxt i en tuff marknad

-Analys från EP Access

Systemair Trots en svag underliggande marknad ökade Systemairs försäljning under Q3 med 9% jämfört med förra året. Organiskt växte bolaget med 4%, förvärv bidrog med 7% och valutaeffekten minskade försäljningen med 2%.

Fortsatt tillväxt i en tuff marknad

Vi hade förväntat oss en tillväxt om 12% under Q3. Något lägre organisk tillväxt i Norden och Västeuropa var huvudanledningarna till avvikelsen. Trots avvikelsen är vi imponerande över att Systemair levererar organisk tillväxt om 4%, trots den tuffa marknaden. Vi noterar att Lindabs ventilationsdivision under Q4 rapporterade organisk tillväxt om -9% vilket innebär att Systemair fortsätter att växa starkare än den underliggande marknaden. Rörelseresultatet uppgick till SEK 90m vilket kan jämföras med SEK 97m under föregående år. Vi hade förväntat oss ett rörelseresultat om SEK 111m. Lägre organisk tillväxt samt högre kostnader från genomförda förvärv var huvudanledningarna till resultatavvikelsen.

Prognoser för 2013/14E och 2014/15E ner med 4%-7%

Under kommande kvartal förväntar vi oss en efterfrågan i nivå med det tredje kvartalet. Vilket innebär att vi justerar ner våra tillväxt prognoser något. Vi ser också en något högre kostnadsnivå som delvis kompenseras av prisökningar om 1%-2% från september 2013. Nettoeffekten av dessa förändringar innebär att vi tar ner våra vinstprognoser med 4%-7% för åren 2013/14E och 2014/15E.

Ytterligare mindre förvärv i korten

Systemair fortsätter att genomföra förvärv. Ett par dagar innan rapporten annonserades förvärvet av Holland Heating. Holland Heating är en tillverkare av ventilationsaggregat med en stark position inom marin segmentet. Bolaget har en omsättning på cirka SEK 280m och uppvisar idag en liten förlust. Vi räknar med att genom kostnadsbesparingar och inköpssynergier bör Holland Heating kunna uppvisa en rörelsemarginal om 5% under räkenskapsåret 2014/15. Vi bedömer att ytterligare förvärv ligger i korten under de närmaste 12 månaderna och ser dessa som potentiella triggers för aktiekursen.

Systemair förtjänar en premievärdering

På våra annualiserade 2013E EPS-prognoser handlas Systemair till P/E 15.8x vilket är en premie på 6% gentemot Svensk mid-cap verkstad. Vi bedömer dock att detta är motiverat givet Systemairs attraktiva produktportfölj och förvärvsinriktade strategi. Systemair har som målsättning att växa sin verksamhet under kommande år och har en vision att nå en försäljning om SEK 7 500m. Detta ska ske genom en kombination av organisk och förvärvad tillväxt. Om bolaget når sin målsättning om 4 år och EBIT-marginalen uppgår till 12% bedömer vi att ett nuvärde om SEK 170 per aktie är motiverat.

Källa: Fortsatt tillväxt i en tuff marknad

Bolag

Systemair

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Industri

Systemair uppvisar fortsatt tillväxt trots en tuff marknad.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

100,50 kr

Utveckling 12 mån

27%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

En frisk fläkt

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren