beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Förvärv stärker C-RAD - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 6 mars 2013

Förvärv stärker C-RAD

- Analys från EP Access

C-RAD C-RAD förvärvar 29 % av Cyrpa Medical Security till förvärvspriset 1,073 EURm. Cyrpa erbjuder avancerade lasersystem för simulering och positionering inom strålterapibehandling.

En starkare position inom marknaden för strålterapi

Förvärvet av Cyrpa stärker C-RADs position via gemensam utveckling av säkrare, effektivare och mer precisa lösningar för strålterapimarknaden. Förvärvet bedömer vi även leda till ökad medvetenhet hos klinikerna vilket kan stärka C-RADs position i framtida avtalsprocesser med de ledande leverantörerna av acceleratorer. Cyrpa omsatte ca 6 SEKm under 2012 och idag uppgår orderboken till ca 10 SEKm. Förvärvet bedöms bidra positivt till rörelseresultatet 2013.

Företrädesemission ämnar expandera verksamheten

Som belystes i samband med extra bolagsstämman i december har bolaget anskaffat kapital för att via förvärv stärka C-RADs position på strålterapimarknaden. Förvärvet av Cyrpa Medical Security betalas med en företrädesemission i storleksordningen 32 SEKm med en option till ytterligare 10,2 SEKm vid överteckning. Förvärvspriset för Cyrpa uppgår till ~9 SEKm. I samband ned förvärvet upptog C-RAD ett kortfristigt lån om 10 SEKm vilket skall återbetalas med emissionslikviden. Resterande kapital balanseras för resterande köpekilling av de kvarstående 71% av Cyrpa. Vi bedömer även att det finns potential till att stärka C-RADs nuvarande marknadsposition genom en fortsatt satsning på att bredda bolagets säljorganisation.

Positivt EBITDA resultat i kvartalet

Orderingången för helåret ökade med 9,2 SEKm, en 38 procentig ökning mot 2011. Nettoomsättningen i kvartalet var den starkaste hittills noterat och uppgick till 11,4 SEKm. Likaså noterar vi ett positivt EBITDA resultat för Q4 om 0,7 SEKm (-4,8) motsvarande en marginal om 6%.

Stark orderbok bäddar inför 2013

Flertalet viktiga ordrar från bland annat Danmark och Sydkorea har resulterat i en stark orderstock att utgå från när vi går in i 2013. Inkluderat ett förnyat ramavtal med IBA uppgår orderstocken till 20,8 SEKm (12,8). Givet en lyckad integrering av Cyrpa, ett lyckat samarbete med acceleratorleverantörerna och att utökad säljorganisation höjer bolagets medvetenhet hos slutkund ser vi potential till stor försäljningsökning kommande år. Som tredjepartsleverantör vars försäljning till största del är beroende av samarbetet med de två ledande aktörerna på marknaden bedömer vi risken som hög i våra prognoser.

Källa: Förvärv stärker C-RAD

Bolag

C-RAD

Lista

First North

Bransch

Hälsovård

Förvärvet av Cyrpa stärker C-RADs position inom marknaden för strålterapi.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

15,80 kr

Utveckling 12 mån

-26%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

Unik precision inom strålterapi

Expanderad säljstyrka och ökande försäljning i H1

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren