beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Ökad utdelning och stabila utsikter för Vitec - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 5 mars 2013

Ökad utdelning och stabila utsikter

- Analys från EP Access

Vitec Årets fjärde kvartal tyngdes av nedskrivningar och reservationer om SEKm 6 relaterat till mediasegmentet. Rensat för kostnader av engångskaraktär var resultatet liksom försäljningen något bättre än vår prognos. Bolaget höjde dessutom utdelningen till SEK 2.50(2.0) mot vår prognos om SEK 2.0. Under kvartalet lämnade Vitec den amerikanska marknaden, som resultat har bolaget nu ett mer tydligt nordiskt fokus samt högre andel repetitiva intäkter.

Generellt stabila utsikter för segmenten

Finans- & Försäkringssegmentet liksom Fastighetssegmentet presenterade stabila kvartalssiffror, fastighetssegmentet befinner sig fortfarande i en fas av betydande investeringar i produktutveckling, vilket bör kunna ge viss positiv effekt på intjäningen framöver. Vitec har i och med förvärvet av norska Midas Data i september ökat sin exponering mot fastighetsmäklare. Vår bedömning är att bolaget i och med förvärvet uppnått 70 % marknadsandel mot fastighetsmäklare i Norge. Vitec har sedan tidigare nära 100% marknadsandel mot svenska fastighetsmäklare. Vi noterar att konkurrerande småskaliga initiativ har startats i ett försök att utmana Vitec inom mäklarsegmentet. Vi följer utvecklingen med intresse, vårt huvudscenario är dock att Vitecs särställning gör att affären i närtid inte kommer att påverkas negativt i någon betydande omfattning.

Affärsområde energi fortsätter att imponera

Energisegmentet som är ett av de minsta av bolagets fem segment(~6% av omsättningen) rapporterade sin vana trogen ett rekordkvartal. Segmentet hade en försäljningstillväxt om 19% (år över år) med en rörelsemarginal om 33%. Vi ser alltjämt positivt på segmentets tillväxtpotential. Den 25:e februari meddelade Vitec att bolaget vunnit en order från en fjärrkyladistributör i Qatar. Energisegmentet har hittills primärt varit fokuserat på Nordiska kunder, varför ordern från Qatar kan ses som något av ett trendbrott.

Fortsatt förvärvsdriven tillväxt att vänta

Vitec har en historik av förvärvsdriven tillväxt. Vi ser det som troligt att bolaget under innevarande år gör kompletterande förvärv. Vi bedömer det som mest sannolikt med ett förvärv inom en liten nischmarknad som bolaget idag inte är etablerad i. Vår bedömning är att bolaget har ett förvärvsutrymme om maximalt SEKm 100. Mot bakgrund av stärkt underliggande lönsamhet och sänkt svensk bolagsskatt höjer vi våra marginalantaganden för 2013 och 2014. Vi har i våra prognoser inte tagit höjd för eventuella förvärv.  Aktien handlas på våra prognoser till PE 11x 2013 e att jämföra med börsen som helhet som handlas på knappt PE 15x.

Källa: Ökad utdelning och stabila utsikter

Bolag

Vitec

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

IT

Vitecs affärsområde energi fortsätter att imponera.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

80,00 kr

Utveckling 12 mån

21%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

Med sikte mot fortsatt förvärvsdriven tillväxt

Jakten mot än mer repetitiva intäkter fortsätter

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren