beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Systemair är en frisk fläkt - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 4 mars 2013

En frisk fläkt

-Analys från EP Access

Systemair Systemair är ett ledande globalt ventilationsföretag med verksamhet i 44 länder och försäljning till mer än 100 länder. Ca 31% av omsättningen kommer från tillväxtmarknader. Bolaget tillverkar bland annat fläktar, ventilationsaggregat, kylmaskiner, rökfläktar, luftridåer och värmeprodukter.

Ledande ventilationsföretag med attraktiv produktportfölj

Vi bedömer att ca hälften av Systemairs produkter reducerar energiförbrukningen i de fastigheter de installeras i. Givet en attraktiv produktportfölj med hög andel energibesparande produkter ser vi potential för bolaget att växa mer än den underliggande byggmarknaden.

40% exponering mot renovering ger stabilitet

90% av Systemair försäljning sker mot den kommersiella byggmarknaden och resterande 10 % av omsättningen kommer från bostadsbyggande. Vi uppskattar att renoveringssegmentet står för cirka 40% av Systemairs försäljning. Resterande 60% bedömer vi kommer från nybyggnation. Med en stor exponering mot renoveringssegmentet minskar Systemairs konjunkturkänslighet, vilket visat sig under de senaste åren med få nybyggnationsprojekt samtidigt som Systemair uppvisat god organisk tillväxt (snitt 2007/08-2011/12 4.3%).

Vision att nå SEK 7 500m i försäljning inom 3-5 år

Systemair har som målsättning att växa sin verksamhet under kommande år och har en vision att nå en försäljning om SEK 7500m. Detta ska ske genom en kombination av organisk och förvärvad tillväxt. Om bolaget når sin målsättning om 4 år och EBIT-marginalen uppgår till 12% bedömer vi att ett nuvärde om SEK 170 per aktie är motiverat.

Ytterligare mindre förvärv i korten

Systemair har historiskt varit mycket framgångsrikt med att förvärva bolag vilka har breddat produktportföljen och expanderat distributionen.  Givet ledningens branscherfarenhet och affärsmanskap har priserna på de förvärvade bolagen varit väl under Systemairs egen värdering och därav varit värdeskapande för aktieägarna. Systemair har en välbeprövad modell för att integrera de köpta bolagen i koncernen för att snabbt realisera kostnads- och försäljningssynergier. Vi bedömer att ytterligare förvärv ligger i korten under de närmaste 12 månaderna och ser dessa som potentiella triggers för aktiekursen.

Systemair förtjänar en premievärdering

På våra annualiserade 2013E EPS-prognoser handlas Systemair till P/E 15.1x vilket är en premie på 4% gentemot Svensk mid-cap verkstad. Vi bedömer dock att detta är motiverat givet Systemairs attraktiva produktportfölj och förvärvsinriktade strategi.

Källa: En frisk fläkt

Bolag

Systemair

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Industri

Systemair har försäljning till mer än 100 länder.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

104,00 kr

Utveckling 12 mån

21%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren