beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: PatientTrac nytt bolag på börsen 
beQuoted

Nyhetsbrev, 28 februari 2013

PatientTrac nytt bolag på börsen

PatientTrac Amerikanska PatientTrac är en nykomling på Nordic MTF. Det handlar om journalsystem för sjukvården, ett produktområde som spås få ett rejält uppsving då ett nytt regelverk för datoriserade patientuppgifter väntas vara på gång i USA.

God tillväxt med etablerad mjukvara

I en färsk analys från Mangold Fondkommission uppmärksammas Florida-baserade PatientTrac, ett bolag som utvecklar och säljer digitala journalsystem för sjukvårds- och fångvårdsinrättningar i USA. Systemen omfattar moduler för exempelvis journaler, recept, labbeställningar och fakturor.

Bolagets mjukvara har funnits på marknaden några år. Kunderna är spridda över ett tiotal amerikanska delstater. Årsomsättningen nådde 10 miljoner kronor under fjolåret. Då visade bolaget även vinst, drygt 3 miljoner kronor efter skatt. Omsättningstillväxten har snittat på 25 procent senaste åren.

Nykomling på Nordic MTF

Anledningen till att bolaget dyker upp på svenska börsskärmar nu kommer av ett omvänt förvärv via det avvecklade finanshuset Leox Holding som genomfördes vid årsskiftet. Med förvärvet klev PatientTrac in på Nordic MTF.

Kvar från det gamla Leox Holding finns ett finansieringsavtal med den Florida-baserade private equity-firman AGS Capital Group, 650 aktieägare samt advokaten Michael Pålsson som sitter kvar i styrelsen.

Finansieringsavtal ska garantera 32 miljoner kronor

Avtalet mellan AGS och Leox Holding slöts i februari 2012 med syfte att kapitalisera Leox Holdings dåvarande investeringsplan med 6 miljoner dollar via riktade nyemissioner över en begränsad tid. Det här avtalet kommer nu alltså PatientTrac till godo istället.

PatientTracs styrelseordförande Wayne Hayes säger att finansieringsavtalet omförhandlats men att ett åtagande från AGS sida om motsvarande 32 miljoner kronor är garanterat.

Inledningsvis sker finansieringen genom ett brygglån. Målsättningen är att få in mellan 10 - 13 miljoner kronor att använda till marknadsföringsåtgärder.

Ett säljföretag med förgreningar i USA och Indien har anlitats. Genom att lista det amerikanska bolaget i Sverige hoppas Wayne Hayes att PatientTrac ska lyckas få in en fot på i första hand den svenska men i förlängningen hela EU:s marknad.

Ett USA på efterkälken går mot tvingande regler

Av störst intresse i det korta perspektivet torde ändå utvecklingen på PatientTracs hemmamarknad USA vara. Konsultföretaget Frost & Sullivan bedömer att amerikanska vårdinrättningar investerade 6,5 miljarder dollar i
elektroniska journalsystem under 2012.

Trots en hög tillväxttakt, uppskattningsvis över 15 procent per år, har datoriseringen på det här området gått långsamt i USA jämfört med exempelvis EU-området.

I början av 2009 undertecknade president Obama den så kallade Recovery Act, en stimulansåtgärd som bland annat ger sjukvårdsinrättningar statligt stöd för investeringar i elektroniska journalsystem. Visar sig de här åtgärderna otillräckliga menar flera att tvingade regler om elektronisk journalföring väntar:

- Det kommer att bli obligatoriskt, säger en övertygad Wayne Hayes och tillägger att marknaden tror på en amerikansk marknad om bortåt 40 miljarder dollar inom en snar framtid.

Fondkommissionär räknar med rejält omsättningslyft

I sin analys av bolaget räknar Mangold Fondkommission med att amerikanska lagändringar blir verklighet redan nästa år och lägger estimatet för PatientTracs omsättning 2013 på 56 miljoner kronor, med reservation för att finansieringsavtalet med AGS kommer igång enligt plan.

Mangolds analytiker Ted Arffman räknar med en 20-procentig tillväxt kommande år, motsvarande 68 miljoner kronor 2014. På de antagandena skulle fjolårsvinsten på 3 miljoner kronor mer än tredubblas i år, för att stiga ytterligare 30 procent året därefter.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: PatientTrac nytt bolag på börsen

Bolag

PatientTrac

Lista

Nordic MTF

Bransch

Hälsovård

PatientTrac utvecklar och säljer digitala journalsystem för sjukvårds- och fångvårdsinrättningar. Systemen omfattar
moduler för bland annat journaler, recept, labbeställningar och fakturor.

I februari gjordes en så kallad omvänd split som innebar att 1 ny aktie representerar 10 gamla aktier.

Aktien

Kurs

0,83 kr

Utveckling 12 mån

-73%

Relaterat

Nyhetsrum

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren