beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Consilium är tillbaka till utdelning efter stark start på 2013 - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 25 februari 2013

Tillbaka till utdelning efter stark start på 2013

-Analys från EP Access

Consilium Med produkter ombord på hälften av världens fartyg är Consilium rätt positionerad för att fånga en växande eftermarknad även i tider av svag nybyggnation av skepp. Med kostnadsbesparingar, god tillväxt inom nischsegment som gas och tåg och en nylig refinansiering lämnar de senaste årens svaghet i aktien gott om utrymme för en omvärdering.

Consiliums produkter på hälften av världens fartyg

Som världens ledande leverantör av produkter och system för brandskydd, rök- och gasdetektion och navigationsutrustning till havs har Consilium drabbats hårt av inbromsningen i skeppsbyggen och avbokade orders av nya fartyg. Men trots press på försäljningen inom Marine & Safety gör kostnadsbesparingar, tillväxt inom nischsegment, stark orderingång inom Fire Safety & Automation, en hög andel eftermarknadsaffärer och en växande flotta av seglande fartyg att en omvärdering av aktien kan ligga i korten.

Lovande specialnischer och stark start 2013

Inom bolagets specialnischer ryms högintressanta tillväxtaffärer som brandlarm för tåg, en affär på 25 SEKm idag med potential att nå 100-200 SEKm. Helårsrapporten blev dock en blandad kompott med fortsatt tapp i försäljningen på -8 procent i fjärde kvartalet och -3 procent på helåret. Det vände dock snabbt till 18 procents tillväxt i januari i år, med en enskild order på 100 SEKm inom Fire Safety & Automation i februari (hela affärsområdet omsatte 149 SEKm 2012). Sammantaget valde styrelsen därför att efter två års uppehåll återuppta utdelningen, 0,25 SEK motsvarande en direktavkastning på 1,6 procent.

Hög andel eftermarknad och kostnadsbesparingar

För 2013 har bolaget minskat kostnadsbasen med 20 SEKm, motsvarande cirka hälften av förra årets rörelseresultat, även om effekten nästan helt äts upp av den starkare kronan. Med hälften av försäljningen till eftermarknaden begränsas känsligheten till den svaga nybyggnationsmarkanden, och till skillnad från nybyggnationer kan priserna på eftermarknaden anpassas bättre efter förändringar i valutorna.

Kortsiktig press på värderingen från svag försäljning

Sedan finanskrisen slog till 2008 har Consiliums rörelsemarginal legat på i snitt 5,3 procent. Vi räknar med en stabilisering av försäljningen, med stark tillväxt inom Fire Safety & Automation 2013, vilket möjliggör en förstärkning av EBIT-marginalen till 6,2 procent de kommande tre åren och motsvarar ett p/e-tal på 8x 2014E. Trots den svaga försäljningen i slutet på 2012 pekar både orderingång och värdering på en hög kurspotential, samtidigt som risknivån är medelhög.

Källa: Tillbaka till utdelning efter stark start på 2013

Bolag

Consilium

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Industri

Consilium utrustar hälften av världens fartyg.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

15,90 kr

Utveckling 12 mån

-8%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren