beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Pilum renodlar sin affärsmodell - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 25 februari 2013

Renodlar sin affärsmodell

-Analys från EP Access

Pilum Pilum rapporterade som väntat ett svagt kvartal vilket belastades av nedskrivningar och engångskostnader. Rensat för nedskrivningar var rörelseresultatet ca SEKm 3 under vår förväntan, drivet av något högre kostnadsbas än vår prognos. Omsättningen för kvarvarande affärsområden var i linje med vår förväntan.

Pågående omstruktureringsprogram

Pilum förvärvade vid halvårsskiftet 2012 bolaget Envipower, vilket ökade andelen eftermarknadsverksamhet väsentligt. Vid årsskiftet avvecklades Pilum Technologies med kunskap inom vattenrening och tillverkning av komponenter i rostfritt. På säljlistan har bolaget placerat Pilum Polyproject som fokuserat på energiåtervinning, vattenrening och ytbehandling. Vår bedömning är att ”Nya Pilum” bestående av Pilum Industrifilter och Pilum Envipower kommer att vara mindre projektberoende och kapitalkrävande. Bolaget får i och med omstruktureringen en mer renodlad affärsmodell med tyngdpunkt inom eftermarknad och service utan egen produktion.  

Begränsad marginal för felsteg

Bolaget har under 2013 betalat av sina lån med SEKm 16, vi noterar att balansräkningen ser fortsatt tunn ut. Bolaget bär nu en nettoskuld om SEKm 32 motsvarande knappt 3 ggr vår prognos för EBITDA 2013e. Vår bedömning är att bolaget har begränsat med finansiellt svängrum och likviditeten kommer vara i fokus framöver.

En snabb försäljning av Polyproject skulle förändra bilden

Vi bedömer att Polyproject idag förlorar pengar och därmed tär på bolagets resurser. Den kommunicerade försäljningen av affärsområdet ser vi som logisk. Polyproject träffade den 20:e februari avtal med Halmstads Energi och Miljö AB för reparation och underhåll av plastkonstruktioner i samtliga produktionsanläggningar inom affärsområdet värme och kyl. Avtalet sträcker sig över minst två år och vi gör bedömningen att det kan ha en väsentlig påverkan på Polyprojects intjäning. Vi ser en försäljning av Polyproject under Q1 som viktig. Vi ser nu också möjligheten för en sådan försäljning som mer sannolik givet den nya ordern från Halmstads Energi och Miljö AB. Vi bedömer att en försäljning av Pilum Polyproject kan innebära en intäkt om SEKm 5-20. Givet bolagets finansiella position och en fortsatt osäkerhet kring möjligheterna att avyttra Pilum Polyproject, ser vi en högre än genomsnittlig risk associerad med aktien som på våra prognoser handlas till PE 8x för 2013e.

Källa: Renodlar sin affärsmodell

Bolag

Pilum

Lista

First North

Bransch

Industri

Pilum renodlar sin affärsmodell.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

0,26 kr

Utveckling 12 mån

-71%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

Med ökande orderbok på en växande marknad

Stärker sin position på eftermarknaden genom förvärv

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren