beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Arise Windpower breddar affärsmodellen inför nästa utbyggnadsvåg - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 18 februari 2013

Breddar affärsmodellen inför nästa utbyggnadsvåg

- Analys från EP Access

Arise Windpower Med sin industriella approach har Arise Windpower snabbt vuxit till Sveriges ledande vindkraftsbolag. Efter den nyliga breddningen av affärsmodellen siktar bolaget på att jämte lån finansiera den fortsätta tillväxten med internt genererade kassaflöden, mot målet om 1000 MW uppförd kapacitet vid slutet av 2017, varav bolaget ska äga 500 MW.  Med stabil finansiering, en stark krona, en bred projektportfölj och en förstärkning av nordiska kraft- och certifikatpriser ser vi förutsättningar för en omvärdering av aktien.

Sveriges ledande vindkraftsbolag

Med 241 MW i drift och under byggnation är Arise Windpower Sveriges ledande landbaserade vindkraftsbolag. De svaga kraftpriserna gjorde dock förra året till ett mellanår men med en återhämtning i kraft- och certifikatpriserna och en breddning av affärsmodellen ser vi god potential för en omvärdering av aktien.

Breddar affärsmodellen inför nästa utbyggnadsvåg

I november 2012 beslutade bolaget att bredda affärsmodellen, från den huvudsakliga intäktskällan produktion av el och certifikat, till att innefatta projektutveckling och operationell förvaltning. Genom att avyttra delar av parker och projekt siktar bolaget på att frigöra kapital för att delfinansiera den fortsatta utbyggnaden genom internt genererade kassaflöden.

Nästa utbyggnadsvåg framför sig

Hittills har cirka 5 miljarder SEK investerats i vindkraftparker om totalt 342 MW, varav bolaget äger 241 direkt eller indirekt. Bolagets mål om att ha uppfört 1000 MW till slutet av 2017, varav 500 MW ska ägas av Arise, förutsätter en fortsatt hög utbyggnadstakt. Med en nettoskuld på 1265 SEKm och strategiomläggningen mot finansiering med internt genererade kassaflöden ser finansieringssituationen god ut.

Återhämtning på kraft- och certifikatmarknaden

Arise har prissäkrat 50% av 2013 på 820 SEK/MWh, och vi räknar med ytterligare stöd till intjäningen, dels från en återhämtning i kraftefterfrågan från industrin som kommer lyfta Nordpools forwardkurva från nuvarande backwardation 2014/2015, och dels från ett tryck uppåt i certifikatpriset, som stigit från 150 SEK/MWh första halvåret 2012 till runt 240 idag, tack vare utfasningen av anläggningar i systemet vid årsskiftet, nettoköp från Norge och en utökad kvotplikt.

Utrymme för omvärdering

Då en del av finansieringen ska genereras genom avyttring av delar av projekt, samtidigt som en viss del av kraftproduktionen kommer ske med tillgångar utanför balansräkningen, är visibiliteten i delar av prognosen låg. Med en stark krona, en bred projektportfölj och en förstärkning i nordiska kraft- och certifikatpriser ser vi förutsättningar för en omvärdering av aktien, om än med en relativt sett låg kurspotential och medelhög risk.

Källa: Breddar affärsmodellen inför nästa utbyggnadsvåg

Bolag

Arise Windpower

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Energi

Arise Windpowers nya affärsmodell ska innefatta projektutveckling.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Följ EP Access på Twitter

Aktien

Kurs

28,30 kr

Utveckling 12 mån

-28%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren