beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Fin avslutning på 2012 för Midsona 
beQuoted

Nyhetsbrev, 14 februari 2013

Fin avslutning på 2012 för Midsona

Midsona Midsona lägger ett händelserikt 2012 bakom sig. Efter en trög start där resultatet drogs ned av strukturåtgärder, vände det uppåt under andra halvåret. Bolagets tillverkningsenheter har sålts och transformeringen till ett rent varumärkesbolag slutförts.

Omsättningslyft skyms

Midsonas nettoomsättning för helåret 2012 minskade 16 procent till 869 miljoner kronor, till stor del beroende av valutaeffekter och avyttringen av tillverkningsenheterna inom det tidigare affärsområdet Supply. Utan hänsyn till dessa händelser ökade årsomsättningen 3 procent, i linje med bolagets försiktiga förväntningar.

Siffrorna för helåret 2012 i sammandrag:

  • Omsättning: 869 Mkr (1.030)
  • Rörelseresultat: 47 Mkr (51)
  • Resultat efter finansnetto: 31 Mkr (32)
  • Vinst per aktie: 2,20 kr (1,33)

Siffrorna för det fjärde kvartalet isolerat:

  • Omsättning: 223 Mkr (258)
  • Rörelseresultat: 17 Mkr (10)
  • Resultat efter finansnetto: 13 Mkr (5)
  • Vinst per aktie: 1,45 kr (0,19)

Positiv utveckling på samtliga marknader

Under fjolårets sista kvartal ökade omsättningen på samtliga Midsonas marknader, med en särskilt god utveckling i den norska verksamheten. Där ökade omsättningen 30 procent till 92 miljoner kronor. Ett nytt försäljningsuppdrag för Unilever bidrog till omsättningslyftet.

Övriga marknader Sverige och Finland utvecklades positivt, om än inte i lika stor utsträckning som Norge. Nettoomsättningen i den svenska verksamheten steg 5 procent, rensat för avyttrade verksamheter, samtidigt som rörelseresultatet mer än fördubblades till 9 miljoner kronor.

Midsona ser en ljusning för hälsofackhandeln i Finland. Försäljningen stabiliserades under fjärde kvartalet, men det skedde på bekostnad av prissänkningar. Omsättningen steg 3 procent till 38 miljoner kronor. Prispressen bidrog till att rörelseresultatet halverades till 4 miljoner kronor.

Marginalerna fortsätter att stärkas

Som en följd av Midsonas omstruktureringar och avyttringar har bolagets marginaler förbättrats successivt under 2012.

Bruttomarginalen steg till 46 procent i det fjärde kvartalet, att jämföra med 35 procent motsvarande kvartal 2011. Motsvarande siffror för helåret 2012 var 45 procent, jämfört med 36 procent året innan.

Utvecklingen har tagit bolaget upp i nivå med dess långsiktiga mål för EBITDA-marginalen på 8 procent. Målet har nu nåtts två kvartal i följd. Rörelsemarginalen på 7,6 procent i fjärde kvartalet var närapå en fördubbling jämfört med motsvarande period 2011.

Förvärv inom sportnutrition

Som beQuoted uppmärksammat tidigare har Midsona varit sugna på nya förvärv av varumärkesbolag. I mitten av december förvärvades Dalblads Nutrition, en affär på 38 miljoner kronor som betalades kontant vid tillträdet.

Dalblads tillverkar och marknadsför kosttillskott riktade till idrottare under varumärkena Dalblads och Pepti Power. Huvudmarknaden är Sverige och kommer att redovisas i rörelsesegmentet Sverige.

Med en årsomsättning i storleksordningen 50 miljoner kronor och ett EBITDA-resultat på 5 miljoner kronor kommer tillskottet av Dalblads att innebära ett lyft för Midsonas svenska marknad som omsatte 440 miljoner kronor under fjolåret.

Återupptagen utdelning

Midsonas renodling mot varumärkesbolag har rent praktiskt alltså inneburit att grossiströrelser och tillverkningsenheter städats ut ur koncernen. Försäljningarna har påverkat koncernens omsättning negativt men flera av de avyttrade rörelserna drogs samtidigt med lönsamhetsproblem.

Parallellt har Midsona genomfört omstruktureringar och kostnadsbesparingar som haft effekt. Marginalerna har stärkts. Kassaflödet har förbättrats. Bolaget har arbetat ned sin nettoskuld, som vid 2012 års utgång uppgick till 178 miljoner kronor.

Med anledning av den positiva utvecklingen föreslår Midsonas styrelse att utdelningen återupptas. Förslaget är att dela ut 11,4 miljoner kronor i år. Det handlar då om en utdelning på 50 öre per aktie, motsvarande en direktavkastning på ungefär 3 procent i dagsläget.

Magnus Eriksson

[email protected]

Källa: Fin avslutning på 2012 för Midsona

Bolag

Midsona

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Hälsovård

Midsona rapporterar en stabil försäljning i svensk dagligvaruhandel under sista kvartalet 2012. Det är framförallt försäljningen av riskakor och teer under varumärket Friggs som utvecklas bra.

Midsona förvärvade Dalblads Nutrition i slutet av december 2012. Dalblads, med en årsomsättning på i storleksordningen 50 miljoner kronor, tillverkar och marknadsför kosttillskott riktade till idrottare under de egna varumärkena Dalblads och Pepti Power.

Aktien

Kurs

18,00 kr

Utveckling 12 mån

30%

Relaterat

Nyhetsrum

Midsonas renodling går vidare

Stigande marginaler för Midsona

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren