beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Ljusare utsikter 2013 för Beijer Alma - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 12 februari 2013

Ljusare utsikter 2013

- Analys från EP Access

Beijer Alma Med en förbättrad efterfrågan i oktober och november ökade Beijer Alma omsättningen med 2 procent i det fjärde kvartalet. I jämförbara enheter noterar vi betydligt lägre minskningstal om -5 procent jämfört -15 procent i Q312. Efterfrågeläget har stabiliserats och rörelsemarginalen om 14,2 procent för gruppen var oförändrad jämfört föregående år.

Produktmix gynnar marginalen i kvartalet

För Lesjöfors och Habia Cable, vilka representerar ~90 procent av gruppens rörelseresultat, stabiliserades efterfrågeläget under slutet av 2012. Inom Beijer Tech syns i dagsläget inga tecken på en förbättrad marknad. Trots att Beijer Almas omsättning föll 5 procent i det fjärde kvartalet rapporterar gruppen en oförändrad marginal i Q4. Resultatet gynnades av en större andel försäljning mot telekom, kärnkraft och försvar. Vi bedömer även att prispressen inom Lesjöfors har avtagit och att marginaltappet i dotterbolaget om 3 procentenheter jämfört med i fjol var hänförligt till det nyligen förvärvade Stump+Schüle. Även om efterfrågan stabiliserats är det på låga nivåer. I en fortsatt svag marknad med en stark krona i ryggen bedömer vi därför att prishöjningar inte är aktuellt för gruppen i närtid.

Förvärvspotentialen ökar innevarande år

Under 2012 adderades ~150 SEKm till omsättningen från förvärv. Med en stark balansräkning och en mer stabil marknad bedömer vi att bolaget fortsätter sin förvärvsstrategi även in i 2013. Vi bedömer även ett större förvärv som sannolikt. Ett större förvärv med ett antagande om SEKm 800 i omsättning till en multipel om 9x EV/EBIT ger potential till ett EPS tillskott om ~10 procent. Med ett fritt kassaflöde om 42 SEKm i det fjärde kvartalet minskade nettoskulden med 69 SEKm sekventiellt till 57 SEKm. Per den sista december uppgår nettoskulden till 0,1 gånger EBITDA.  

Reviderade prognoser från ljusare marknadsutsikter

Givet det stabilare marknadsläget, positivt marginalbidrag från mix och vad vi bedömer som en avtagande prispress justerar vi upp våra EPS prognoser med 9 procent för 2013 och 14 procent 2014. På P/E 13,6x för 2013E handlas aktien till en premie om 7 procent mot svensk verkstad och 7 procent mot bolagets konkurrenter. Givet en stabilisering av efterfrågan i kombination med låg finansiell hävstång bedömer vi risken på nedsidan som låg/medel i våra prognoser.

Källa: Ljusare utsikter 2013

Bolag

Beijer Alma

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Industri

En ökad andel försäljning till bland annat kärnkraft lyfte Beijer Almas resultat.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Aktien

Kurs

127,00 kr

Utveckling 12 mån

0%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

Stark position i en svag marknad

Svaga volymer dämpas med förvärv

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren