beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Finansiell islossning för Wiking Mineral 
beQuoted

Nyhetsbrev, 31 januari 2012

Finansiell islossning för Wiking Mineral

- Extra bolagsstämma kan bli startpunkten för en vändning i det skuldtyngda prospekteringsbolaget

Wiking Mineral Wiking Mineral kan ha hittat en väg ut ur sin finansiella låsning. Styrelsen har lagt ett förslag om riktad kvittningsemission till bolagets konvertibelinnehavare, ett förslag som av allt att döma har förankrats hos den störste och avgörande innehavaren. Extra bolagsstämma väntar. 

Fokus på guld rätt i tiden

Wiking Mineral körde igång verksamheten 2005 med affärsidén att prospektera fram guld- och basmetallfyndigheter och utveckla dessa till gruvdrift.

På våren 2006 listades bolaget på AktieTorget och under följande två år genomfördes nyemissioner om sammanlagt 50 miljoner kronor. Verksamheten expanderades.

Under perioden 2007 till 2009 prospekteringsborrade bolaget 20.000 meter. Indikerade mineraltillgångar i guldprojekten Gladhammar och Bunsås påvisades. Det alltjämt stigande guldpriset var ett stående tema i finanstidningarna, något som spillde över på juniorbolag som Wiking Mineral.

Handlingsplan ett nytt kapitel

I november 2009 fastställdes en treårig handlingsplan. Prospekteringsinsatser i ett antal projekt i Bergslagen, Skelleftefältet och Västerviksområdet skulle prioriteras. För att finansiera planen föreslog styrelsen en företrädesemission av konvertibler som senare genomfördes i februari 2010.

Konvertibelemissionen, som gjordes med företräde för befintliga aktieägare, garanterades fullt av storägaren Patrik Brinkmann. Utfallet blev att närmare 90 procent av konvertiblerna hamnade hos storägaren samtidigt som bolagets kassa fylldes på med 66 miljoner kronor.

Med nytt kapital blomstrar Wiking Mineral följande två år. Prospekteringskollegorna Nordic Resources och Havilah Mining förvärvas, i båda fallen från storägaren själv. Drygt 40 miljoner kronor investeras i bolagets projekt under åren 2010 och 2011.

Sommaren 2011 lämnar Wiking Mineral in en ansökan om bearbetningskoncession för Gladhammar. Bara några månader senare påbörjas arbetet med ytterligare en ansökan om bearbetningskoncession, denna gång för zink- och blyfyndigheten Vindfall.

Tiden hinner ikapp bolaget

I början av 2012 slutför så bolaget borrprogram i nämnda Bunsås och Bastutjärnen utanför Boliden. Väntan på analysresultat avlöser fältarbete. beQuoted noterar en mer lågmäld ton i delårsrapporten för det första kvartalet 2012.

Av rapporten framkommer att kassan krympt till 7 miljoner kronor och att det saknas en plan för hur konvertiblerna, som löper ut i mars 2013, dvs ett år senare, ska återbetalas. Aktiekursen har utvecklats negativt sedan en längre tid. Intresset för konvertering har varit minimalt.

Till årsstämman 2012 föreslår styrelsen en förlängning av konvertibelns löptid fram till 2016. Väl värt att notera är att det här, liksom när konvertibelemissionen genomfördes, inte presenteras någon plan för hur lånet ska återbetalas. Resonemang om framtida intäkter saknas.

Förlängningen den utlösande faktorn

Datum för årsstämman 2012 flyttades fram vid två tillfällen för att till slut genomföras den 23 maj. Förslaget om en förlängning av konvertibellånet röstas igenom, något som senare visar sig vara den utlösande faktorn till en serie skeenden som på kort tid förändrar bolaget på ett genomgripande sätt.

I början av juni kallas aktieägarna återigen till bolagsstämma men den här gången på storägaren Patrik Brinkmanns initiativ. Till stämman föreslås en rad personella förändringar. Vd får gå, liksom ordförande och delar av styrelsen. Som ny ledamot väljs tidigare arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, något som fångar riksmedias uppmärksamhet.

Tf vd Karl-Åke Johansson, tidigare vd för Lappland Goldminers och ledamot i Wiking Mineral sedan 2010, sätts att rädda vad som beskrivs som ett i grunden bra bolag. Det är emellertid ett bolag utan kassa och intjäning men samtidigt en utestående skuld på 66 miljoner kronor till konvertibelinnehavarna, varav merparten, 56,5 miljoner kronor hålls av bolagets storägare.

Förslag om kvittningsemission

Det är mot den här bakgrunden som styrelsens förslag daterat den 24 januari 2013 om en riktad kvittningsemission till konvertibelinnehavarna ska ses. Därefter har det stuvats om i ägarbilden. Patrik Brinkmann har minskat sitt ägande till 9,99 procent samtidigt som ledamoten Görgen Edefors seglat upp som ny storägare.

Oavsett den senaste veckans ägarförändringar skulle Patrik Brinkmanns andel i bolaget öka till 67 procent om han tecknade sig fullt ut i den föreslagna kvittningsemissionen, något han av allt att döma kommer att göra, bedömer beQuoted.

Huvudägaren med på noterna

Gränsen för budplikt går vid 30 procent och kan således passeras med god marginal om kvittningsemissionen kommer till stånd. Det har föranlett Patrik Brinkmann att inhämta Aktiemarknadsnämnden dispens från budplikten.

Av nämndens utlåtande framkommer att Patrik Brinkmann avser att teckna aktier motsvarande hela sitt konvertibelinnehav om 56,5 miljoner kronor. Nämnden väger den eventuella framtida ägarkoncentrationen mot det konkurshot för bolaget som föreligger och beviljar dispensen.

Stämman avgörande

Under förutsättning att den extra bolagsstämman ger förslaget om den riktade kvittningsemissionen sitt klartecken kan alltså Wiking Mineral vara på god väg att krångla sig ur den finansiella låsning som fått verksamheten att gå i ide.

Kvar skulle då skulder på i storleksordningen 10 miljoner kronor finnas. Men utsikterna för att ta in nya pengar och nya ägare ter sig väsentligen bättre under de omständigheterna än under rådande. Marknadsvärderingen av bolagets projekt kan troligtvis fungera som lockbete.

Nu närmast väntar den extra bolagsstämman den 21 februari. Bokslutskommunikén för 2012 har tidigarelagts till den 11 februari.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: Finansiell islossning för Wiking Mineral

Bolag

Wiking Mineral

Lista

AktieTorget

Bransch

Råvaror

Genomgång av borrkärnor från Wiking Minerals zink- och blyfyndighet Vindfall utanför Gävle.

Wiking Minerals projektportfölj består av ett antal gruv- och prospekteringsprojekt koncentrerade till Skelleftefältet, Bergslagen och Västerviksområdet. I november 2012 erhöll bolaget bearbetningskoncession för guldprojektet Gladhammar utanför Västervik.

Aktien

Kurs

4,70 kr

Utveckling 12 mån

-72%

Relaterat

Vindfall ny fas för Wiking Mineral

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren