beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Storägare och styrelse oense om AllTeles färdriktning 
beQuoted

Nyhetsbrev, 23 januari 2013

Storägare och styrelse oense om AllTeles färdriktning

- Kallar till extra bolagsstämma

AllTele Dagarna innan julhelgen presenterade AllTeles styrelse en reviderad affärsplan för att ta itu med lönsamheten. Kort därefter svarade storägaren Mark Hauschildt med ett förslag till företagsförvärv och ändrad styrelsesammansättning. Extra bolagsstämma väntar.

Mark Hauschildt vill apportera in Universal Telecom

AllTeles storägare Mark Hauschildt, med 26,4 procent av rösterna och kapitalet, har begärt en extra bolagsstämma till vilken han föreslår att AllTele förvärvar den svenska delen av Hauschildts tele- och bredbandsoperatör Universal Telecom genom en apportemission.

Bakgrunden till förslaget ligger enligt Mark Hauschildt i AllTeles finansiellt trängda läge och en oenighet mellan honom och styrelsen kring bolagets färdriktning. Storägaren argumenterar för att en sammanslagning med det enligt uppgift lönsamma Universal Telecom skulle stärka AllTele finansiellt.

Förslaget kommer i ett känsligt läge för AllTele och den reviderade affärsplan som styrelsen presenterade dagarna innan julhelgen. Lönsamhetsproblemen som följt av den utdragna integrationsprocessen av Ventelo-förvärvet från 2011 har tvingat styrelsen att agera.

Resultatet för de första tre kvartalen i fjol blev en förlust på 15 miljoner kronor. Pengarna har flödat i fel riktning och bolaget hamnat i ett läge där det mer eller mindre levt på checkkredit. Kassan var vid utgången av tredje kvartalet 2012 knappa 0,5 miljoner kronor medan de korta skulderna uppgick till drygt 300 miljoner kronor.

Reviderad affärsplan, nytt fokus

Den sittande styrelsen vill arbeta för en förenkling av AllTeles organisation och produktutbud. Styrelsen säger sig ha identifierat betydande möjliga kostnadsbesparingar som ska realiseras över 2013 och 2014. För att utföra den nya planen har en ny vd tillsatts och delar av ledningsgruppen bytts ut.

Tillväxten, som hitintills huvudsakligen varit förvärvsbaserad, ska framgent komma med IP-lösningar inom fiber- och mobila nät, ett produktområde som växer på bekostnad av kopparbaserad telefoni och där AllTele tidigt tagit en position. IP-tjänster står i dagsläget för två tredjedelar av bolagets totala omsättning, som för 2012 bedöms landa på drygt 750 miljoner kronor.

Baserat på den nya affärsplanen är AllTeles mål att generera fria kassaflöden, exklusive omstruktureringskostnader och engångsposter, om minst 100 miljoner kronor kumulativt över 2013 och 2014.

Beslut kan ge teleoperatör i miljardklassen

Det förslag Mark Hauschildt lägger fram för stämman innebär i kort att AllTele förvärvar Universal Telecoms svenska del genom en apportemission som värderar förvärvsobjektet till 338 miljoner kronor på skuldfri basis.

Värderingen, som kommer att bli föremål för en due diligence, ska ställas i relation till marknadsvärdet på AllTele om 215 miljoner kronor. Varje omsättningskrona i Universal Telecoms svenska del värderas således mer än tre gånger högre än motsvarande omsättningskrona i AllTele.

Omsättningsmässigt skulle sammanslagningen innebära ett rejält kliv framåt för AllTele. Universal Telecoms svenska del uppges omsätta i storleksordningen 300 miljoner kronor på årsbasis, med ett rörelseresultat före avskrivningar på 94 miljoner kronor för 2012. AllTele skulle således få andrum att genomföra de strukturförändringar som setts nödvändiga i den reviderade affärsplanen.

Blir förslaget verklighet handlar det om en teleoperatör som omsätter bortåt en miljard kronor på årsbasis i Sverige och genererar vinstkronor på sista raden.

Mer än hälften av omsättningen kommer att komma från privatkunder, där merparten av Universal Telecoms kunder sitter på kopparbaserade IP-tjänster, teknik som AllTele arbetat sig bort från för att istället satsa på fiber och mobilt. Anledningen är en generell tillbakagång för trafiken i den kopparbaserade infrastrukturen när fler kunder väljer helt mobila lösningar.

Flera pusselbitar måste falla på plats

Genom den föreslagna sammanslagningen skulle Mark Hauschildts ägande i AllTele öka från 26,4 till cirka 70 procent. Aktiemarknadsnämnden har ställt vissa krav för att ge storägaren dispens från budplikten. Minst två tredjedelar av de på extra bolagsstämman avgivna rösterna, oräknat Mark Hauschildts egna aktier, måste rösta för förslaget.

Beslutspunkterna omfattar ett godkännande av själva förvärvet, nödvändiga ändringar i bolagsordningen och ett beslut om bemyndigande för styrelsen att utöka aktiekapitalet genom nyemission av aktier som betalning i apporten.

Oavsett utfall står AllTele inför stora förändringar

De fullständiga förslagen till beslut på stämman, Mark Hauschildts redogörelse enligt Aktiemarknadsnämndens ANM 2012:05 avseende budplikt samt ett värderingsutlåtande ska göras tillgängliga senast tre veckor före bolagsstämman.

Till extra bolagsstämman i Skellefteå ligger således ett förslag som kan förändra AllTele i grunden. Oavsett utfall i den stundande omröstningen står bolaget inför stora förändringar.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: Storägare och styrelse oense om AllTeles färdriktning

Bolag

AllTele

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Telekommunikation

AllTeles styrelse har presenterat en reviderad affärsplan för att ta itu med lönsamheten. Organisation och produktutbud ska förenklas. Styrelsen pekar på betydande möjliga kostnadsbesparingar som ska realiseras över 2013 och 2014.

AllTele har genomfört ett tjugotal förvärv av företag och kundstockar de senaste fem åren. Med det stora Ventelo-förvärvet i augusti 2011 tillfördes bolaget en årlig affärsvolym på över 300 miljoner kronor. Samtidigt fördubblades koncernens personalstyrka på ett bräde.

Aktien

Kurs

18,10 kr

Utveckling 12 mån

-38%

Relaterat

Nyhetsrum

AllTele växlar upp

AllTele sätter nytt aggressivt omsättningsmål

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren