beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Lappland Goldminers studie publicerad men frågorna kvarstår - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 27 december 2012

Studien publicerad men frågorna kvarstår

-Analys från EP Access

Lappland Goldminers Lappland Goldminers publicerade i onsdags som väntat en lönsamhetsstudie (DFS) för Fäbolidenprojektet. Studien påvisade reserver om 10 Mton malm med en genomsnittlig guldhalt om 1.4g/ton. Utöver reserverna påvisas mineraltillgångar om 56 Mton med en guldhalt om 1.0g/ton(cut-off 0.4). I studien planeras malmreserven att under 7 år bearbetas via dagbrott för att därefter övergå till underjordsbrytning av mineraltillgångar om 9 Mton med en genomsnittlig guldhalt om 2.2g/ton. Bolaget har tidigare kommunicerat att de är öppna för att sälja hela projektet alternativt ta in en strategisk partner.

En stretchad kalkyl

I lönsamhetsstudien beräknas gruvans livslängd till 14 år med en genomsnittlig produktion om 1.5 miljoner ton malm per år resulterandes i ca 2400 kg årlig guldproduktion i genomsnitt. Total investering väntas uppgå till SEKbn 1.8.  Malmen är låghaltig och projektet förutsätter historiskt sett höga guldpriser för att generera positivt nuvärde. Kalkylen som presenterades av bolaget bygger på ett guldpris om USD 1660/oz att jämföra med dagens spotkurs om 1650 och 1490 som motsvarar genomsnittspriset under de senaste 3 åren. Bolagets kalkyl baseras på avkastningskravet 8 %.  En beräknad internränta "IRR" om 17.5 % är i jämförelse med liknande projekt relativt modest. Givet allmänt ökande svårigheter i finansiering, operativa utmaningar och beskedlig förväntad avkastning ser vi att det finns en real risk att projektet inte kommer att realiseras i närtid. Vi noterar att branschledaren Boliden använder ett långsiktigt guldprisantagande om USD 1200/oz, och ett avkastningskrav om 10% i de kalkyler som ligger till grund för bolagets investeringsbeslut. Fäbolidenprojektet beräknas vara lönsamt givet ett guldpris överstigandes USD 1300/ton.

Fortsatt fokus på balansräkningen

Lappland Goldminers har ett utestående konvertibellån om SEKm 122. Lånet har i sammanhanget goda villkor med en årlig ränta om STIBOR 90 dagar med tillägg av 6%.  Konvertibeln är klart out of the money och lånet förfaller till betalning i utgången av 2013. Vi förväntar oss att bolaget presenterar en lösning på finansieringsproblematiken under första halvåret 2013. Vi ser  utvecklingen av skuldsituationen, liksom den stundande reservuppdatering  för Pahtavaaraområdet i februari som de två enskilt viktigaste datapunkterna för aktien vid sidan av ett eventuellt fortskridande av Fäbolidenprojektet. Aktien handlas på våra prognoser till EV/EBITDA 5x för 2013e.

Källa: Studien publicerad men frågorna kvarstår

Bolag

Lappland Goldminers

Lista

First North

Bransch

Råvaror

Lappland Goldminers publicerar studie.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Aktien

Kurs

1,13 kr

Utveckling 12 mån

-12%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

I väntan på Fäboliden

Levererade volymer över förväntan

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren