beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Kilimanjaro Gold siktar på listning och första anrikningsförsök under våren 
beQuoted

Nyhetsbrev, 20 december 2012

Kilimanjaro Gold siktar på listning och första anrikningsförsök under våren

Kilimanjaro Gold Dagarna före lucia beslutade Commodity Quest att dela ut aktier som genom ett omvänt förvärv kommer att bli Kilimanjaro Gold. En marknadsnotering planeras till våren. beQuoted har talat med vdn för det nya guldbolaget, Peter Hjorth.

Fokus på Tanzania

Kilimanjaro Gold är ett svensk-tanzaniskt prospekterings- och gruvutvecklingsbolag med fokus på guldprojekt i östafrikanska Tanzania.

Bolagets målsättning är att förvärva och utveckla fyndigheter där potential finns att bevisa mineraltillgångar på upp emot 1 miljon oz guld eller mer. Peter Hjorth förklarar:

- Det finns i Tanzania flera stora gruvprojekt i storleksordningen 1 till 15 miljoner oz, sedan finns det småskaliga projekt, mer eller mindre bondekooperativ. Men i mellansegmentet, som vi definierar som mellan 100.000 och 1 miljon oz, finns förhållandevis få aktörer. De borde vara betydligt fler sett till landets storlek, geologi och mineralisering.

Bolagets strategi går ut på att skapa värde genom prospektering. När mineraltillgångar konstaterats vill Kilimanjaro Gold i första hand sälja projekten till gruvbolag eller bjuda in gruvbolag som partner för driva gruvan. Gruvdrift i egen regi är inte grundtanken.

Förvärv av kolonial guldgruva

Som ett första steg har bolaget förvärvat majoriteten i guldgruvan Mara i norra Tanzania. Den koloniala gruvan var i produktion mellan 1932 och 1970. Tanzania blev självständigt från Storbritannien 1961.

Maragruvans tidigare ägare, Afrikan Mashariki, genomförde ett borrprogram på fyndigheten i slutet av 1990-talet. Enligt beräkningar baserade på resultaten från borrprogrammet uppskattas Maragruvans kvarvarande mineralresurs till 200.000 oz guld.

- Borrprogrammet skedde bara ned till cirka 60 meter medan tidigare gruvbrytning skett ned till 165 meter. Borrning på djupet skulle alltså kunna visa på ytterligare mineralresurser, säger Peter Hjorth.

Bearbetningskoncession klar

Så här långt har Kilimanjaro Gold investerat 2,5 miljoner kronor i en gruvlicens för Mara. Licensen motsvarar ungefär en svensk bearbetningskoncession, säger Peter Hjorth.

Nästa steg är dels att få klart nödvändiga miljötillstånd för att anrika guld i brutet restmaterial på licensområdets mark, dels att påbörja prospekteringsarbetet för att undersöka fyndigheten under jord. Ansökan om miljötillstånd lämnades in i juni. Bolaget uppskattar handläggningstiden till cirka sex månader.

- Vi börjar då arbeta med det brutna material som ligger i högar på gruvområdet. Det handlar troligtvis om några hundratusen ton med tillräckliga halter för att vara intressant. Om vi kan ta några ytterligare investeringar för att påbörja anrikning så kan det ge ett välkommet kassaflöde. Det handlar bland annat om att ta in grävskopor för att minimera det manuella arbetet.

Maragruvan ligger i den starkt mineraliserade, flera tiotals mil långa skjuvzonen Mara Shear Zone. I området driver den kanadensiska gruvjätten Barrick Gold flera gruvor med tillhörande anrikningsverk för guldproduktion.

- De närliggande anrikningsverken blir intressanta först när och om vi kommer igång med underjordsbrytning. När det gäller utvinningen ur vårt utbrutna material behövs inget anrikningsverk. För det räcker en processanläggning med lakning.

En nyemission genomförd och nästa planeras

Under sommaren har Kilimanjaro Gold genomfört en nyemission om 4 miljoner kronor. Pengarna är avsedda för prospektering och utveckling av Mara-projektet men också för att förbereda en större finansiering.

- Vi har en plan som innebär att vi vill kapitalisera bolaget med 15 - 20 miljoner kronor. Tillsammans med vår finansiella rådgivare tittar vi nu på hur vi ska ta in pengarna, om vi ska göra det i flera steg eller allt vid ett tillfälle.

En annan del av planen är att genomföra en ägarspridning genom ett omvänt förvärv och listning av bolagets aktie, något Peter Hjorth räknar med sker under mitten av våren.

Nu närmast gäller dock att få miljötillstånd klart för Mara, för att därefter kunna påbörja provanrikning av det brutna material som ligger på upplag i gruvområdet.

- Under förutsättning att inget oväntat händer bör vi kunna köra igång under våren, avslutar Peter Hjorth.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: Kilimanjaro Gold siktar på listning och första anrikningsförsök under våren

Bolag

Kilimanjaro Gold

Lista

Onoterat

Bransch

Råvaror

Peter Hjorth,
VD Kilimanjaro Gold.

Kilimanjaro Gold fokuserar på Tanzania. Bolagets målsättning är att förvärva och utveckla fyndigheter där potential finns att bevisa mineraltillgångar på upp emot 1 miljon oz. guld eller mer.

Kilimanjaro Gold har förvärvat guldgruvan Mara i norra Tanzania. Gruvan var i produktion fram till 1970. Kvarvarande mineralresurs uppskattas till 200.000 oz guld.
 

Klicka för att visa Kilimanjaro Golds videopresentation.

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren