beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Pilum fokuserar på engineering och service - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 12 december 2012

Fokuserar på engineering och service

-Analys från EP Access

Pilum Pilum redovisade ett rörelseresultat för årets tredje kvartal om SEKm -7 vilket var under vår förväntan. Orderingången i kvartalet på SEKm 48 var den lägsta sedan Q311. Bolagets styrelse föreslog samtidigt en företrädesemission om maximalt SEKm 39 med huvudsyfte att återbetala befintliga lån. Affärsområdet Envipower påvisade ett positivt rörelseresultat om SEKm 3, Industrifilter redovisade ett resultat kring noll, övriga affärsområden visade röda siffror. Affärsområdena Polyproject, Tehnologies och Hyheat kommer nu att avyttras eller avvecklas. Ny VD för koncernen blir Leif Lindberg, tidigare affärsområdeschef för Pilum Industrifilter.

Nyemission skall banta skuldsättningen

Vi har tidigare belyst Pilums svaga finansiella position. Bolagets skuldsättning har ökat ytterligare under 2012 sedan man genomförde ett förvärv av Envipower i juli 2012. Envipower som kommer utgöra ett av två ben i det nya Pilum arbetar inom industriell stoftavskiljning och service mot papper/massa-, kraft/värme- samt järn/stålindustrin. Förvärvet finansierades bland annat med ett kortfristigt banklån och säljarrevers motsvarande totalt SEKm 16. Pilum ämnar nu minska sin skuldsättning genom att återbetala kortfristiga lån, säljarrevers samt konvertibellån om totalt SEKm 24. Detta kommer göras med hjälp av en nyemission om maximalt SEKm 38,6 Emissionen är till 80% garanterad. Som resultat av kapitalanskaffningen kommer Pilum ha en nettoskuld om SEKm 15 vid utgången 2012e givet våra prognoser.

Pilum blir ett renodlat engineeringbolag

Pilum Polyproject som fokuserat på energiåtervinning, vattenrening och ytbehandling kommer avyttras. Pilum Technologies med kunskap inom vattenrening och tillverkning av komponenter i rostfritt kommer att avvecklas. Som ett resultat kommer Pilum framöver endast att bestå av Pilum Industrifilter och Pilum Envipower. Bolaget blir därmed ett rent engineering-bolag inom rökgasrening och service/eftermarknad. Vi förväntar oss minskade koncerngemensamma kostnader motsvarande SEKm 2 per år för Pilum till följd av centralisering av organisationen till Borås. Vi ser begränsade/inga påtagliga synergiförluster i omstruktureringen. Den underliggande marknaden för industriell miljövård, driven av stränga miljökrav, ser alltjämt god ut. Givet bolagets nya profil minskar rörelsekapitalsvängningarna påtaglig och den finansiella liksom den operationella risken för bolaget minskar.

Källa: Fokuserar på engineering och service

Bolag

Pilum

Lista

First North

Bransch

Industri

Pilum blir ett renodlat engineeringbolag.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Aktien

Kurs

0,27 kr

Utveckling 12 mån

-68%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

Med ökande orderbok på en växande marknad

Stärker sin position på eftermarknaden genom förvärv

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren