beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: ”Den obemannade helikoptern är en potentiell revolution för räddningsinsatser” - VD (CybAero) 
beQuoted

Nyhetsbrev, 26 november 2012

”Den obemannade helikoptern är en potentiell revolution för räddningsinsatser”

- CybAeros vd Leif Erlandsson om Vinnova-projekt och räddningsarbete

CybAero För i dagarna ett år sedan meddelades att helikoptertillverkaren CybAero tilldelats ekonomiskt stöd av Vinnova för att ta fram och testa en tjänst för ökad samhällssäkerhet och effektiviserad räddningstjänst. Arbetet inleddes under hösten och bolaget räknar med att hålla utsatt tidsplan.

Vinnova-pengar för effektiviserad räddningstjänst

I november 2011 meddelades att CybAero får 1,3 miljoner kronor av Vinnova för att ta fram och testa en tjänst för att effektivisera räddningstjänster.

Tanken är att anpassa CybAeros sensorutrustade, obemannade helikopter till att ge insatsledare en bättre överblick över den situation de står inför.

Tjänsten ska kunna användas för exempelvis kustbevakning, brandbekämpning, jordbävningar, försvinnanden och kärnkraftsolyckor. CybAero medfinansierar projektet med 1,3 miljoner kronor. Den totala projektbudgeten uppgår till 2,6 miljoner kronor.

Räddningsinsats med små logistikbehov

Vd Leif Erlandsson menar att det primärt handlar om att kunna göra en räddningsinsats med små logistikbehov.

Han berättar att det CybAero arbetar med är en 20-tonscontainer, innehållandes 2 - 3 helikoptrar, markstation och förnödenheter som gör det möjligt för containern att leva sitt eget liv under 4 - 5 dagar.

- Den ska kunna fraktas per båt eller lastbil och från det att containern landat i katastrofområdet ska man kunna ha en helikopter i luften på 15 minuter. Det finns inga sådana alternativ idag, berättar han för beQuoted och drar paralleller till bemannade helikoptrar med helt andra krav på logistik.

”Situation awareness”

Det huvudsakliga målet för det Vinnova-stödda projektet är att ta fram moderna, realtidsbaserade besluts- och kommunikationsstöd för insatsledare. Leif Erlandsson förklarar.

- Det första man gör vid en katastrof är att se till att alla som kommer till platsen får en situationsöverblick, en ”situation awareness”. Helikoptern kan här användas till kartering, det vill säga att göra tredimensionella kartor som visar vilka vägar och broar som är farbara.

- Därefter börjar själva insatsen. Då erbjuder helikoptern flera möjligheter som inte finns idag, till exempel att skicka upp en GSM-slav. Helikoptern förses med radioutrustningen och parkeras på 1.000 meters höjd. På så sätt får man ett kommunikationssystem som fungerar för alla. Och tiden är knapp.

- Vi bedömer att en sådan här insats har max ett dygn på sig för att tjäna sitt syfte. För sedan har folks mobiltelefonbatterier tagit slut. Många av de som undsätts i räddningsaktioner idag har kontaktat räddningstjänst via just mobiltelefon, fortsätter Leif Erlandsson.

Obemannad helikopter en uthållig förbrukningsvara

CybAeros obemannde helikopter APID 60 har kapacitet att bära 50 kg nyttolast. Exempel på mätinstrument som helikoptern kan utrustas med är värmekameror och, som nämnts, karteringsinstrument.

Leif Erlandsson pekar på helikopterns noggrannhet och repeterbarheten som tekniken medger. Förutsättningarna för att finna och i förlängningen undsätta människor i besvärliga situationer förbättras avsevärt.

- Vår teknik ger rätt dramatiskt annorlunda förutsättningar, säger han. Den obemannade helikoptern är en potentiell revolution för räddningsinsatser. Men den stora fördelen med obemannade system i katastrofinsatser, menar han, är att de är just obemannade.

- Man behöver inte oroa sig för personal på samma sätt. Går en helikopter förlorad i en insats så ligger man minus en helikopter. Men en obemannad helikopter ska vara en förbrukningsvara. Den är inte framtagen för att spara en pilotlön utan för att rädda en pilot och en massa andra människor.

Katastrofer undantagna

Ett hinder för de obemannade flygfarkosternas framfart i civilt luftrum är avsaknaden av ett formellt regelverk. Ett internationellt arbete pågår med målsättningen att ha ett regelverk färdigt till 2015. För katastrofinsatser görs undantag under tiden.

- Här handlar det snarare om att räddningsledare ska ta modet till sig och prova ny teknik, säger Leif Erlandsson.

”Mot för ett år sedan så finns det nu kunder”

På frågan vad som talar för att den här marknaden ska ta fart i närtid pekar Leif Erlandsson på flera faktorer.

- Mot för ett år sedan så finns det nu kunder, det finns projekt och det finns beviljade budgetar. Medvetenheten hos kunderna har blivit så stor att så kallade "early adopters" har sina projekt igång. Vi har letat reda på 500 helikoptrar som vi tror ska handlas upp nu under rimligt närliggande framtid. Med några referenser är jag rätt säker på att vi kommer få en följa John-effekt.

De viktigaste marknaderna menar han finns i befolkningsrika stater i bortre Asien, företrädesvis Kina.

- Enbart för kartering, till exempel i samband med jordbävningar, där behovet är att snabbt rita upp kartor över vilka vägar som är framkomliga, kommer det att behövas flera hundra helikoptrar, säger han.

- Övervakning och prognostisering i samband med översvämningar i Thailand är ett annat konkret exempel där obemannade helikoptrar kan göra stor nytta.

Målbild första halvåret 2013

CybAero har inom ramen för Vinnova-projektet satt upp ett antal steg. Målsättningen är att hela projektet ska vara slutfört första halvåret 2013. Då ska en modell ha presenterats som sedan kan utvecklas till en kommersiell produkt att erbjuda räddningstjänster runt om i världen.

- Faktamässigt kommer vi att ha gjort merparten av arbetet innan årsskiftet. Det som kommer ta tid är det material som vi samlar in och som vi ska göra någon slags strategi för. Vi behöver även göra demoflygningar. De bitarna kommer att ta tid och dra över en bit in på nästa år, avslutar Leif Erlandsson.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: ”Den obemannade helikoptern är en potentiell revolution för räddningsinsatser”

Bolag

CybAero

Lista

First North

Bransch

Industri

Leif Erlandsson,
VD CybAero.

Med stöd från Vinnova tar CybAero fram och testar en tjänst för att effektivisera räddningstjänster. Tjänsten ska kunna användas för exempelvis kustbevakning, brandbekämpning, jordbävningar, försvinnanden och kärnkraftsolyckor.

CybAero har i samarbete med den norska kustbevakningen studerat nyttan av obemannade helikoptrar vid olika typer av räddningsuppdrag.

CybAeros obemannade helikopter kan utrustas med olika typer av mätinstrument eller kommunikationsutrustning, exempelvis värmekamera.

Aktien

Kurs

0,91 kr

Utveckling 12 mån

7%

Relaterat

Nyhetsrum

Skeppsbyggarna kan få fart på CybAeros marknad

Nya pengar till CybAeros förarlösa helikopter

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren