beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: "Vi vill kunna fortsätta ha den här utvecklingen på utdelningen" - VD (Vitec) 
beQuoted

Nyhetsbrev, 20 november 2012

"Vi vill kunna fortsätta ha den här utvecklingen på utdelningen"

- Vitecs vd om utmaningarna i närtid

Vitec Förväntningarna på Vitec skruvas upp efter att bolaget visat en rejäl förbättring av rörelsemarginalen i tredje kvartalet . Under en presentation i Erik Pensers lokaler gav Vitecs vd Lars Stenlund och vice vd Olov Sandberg sin syn på bolagets utmaningar i närtid.

Starkt tredje kvartal

Programvarubolaget Vitec levererade en rapport för tredje kvartalet som bjöd på något ökande omsättning samtidigt som rörelsemarginalen steg till 16 procent. Marginallyftet kom bland annat av en god resultatutveckling inom mäklarsegmentet.

En växande andel repetitiva intäkter har tillsammans med semesterperiodens lägre kostnadsmassa medfört att det tredje kvartalet varit bolagets resultatmässigt bästa kvartal de senaste åren.

Räknat från årsskiftet ökade koncernomsättningen 5 procent till 278 miljoner kronor. Vinst per aktie blev 5,33 kronor. Rörelsemarginalen låg på 13 procent, ökande men fortfarande något under koncernmålet om 15 procent på årsbasis.

Repetitiva intäkter ökar stabiliteten i verksamheten

Vitec erbjuder branschspecifika programvaror som ska vara mer kostnadseffektiva och bättre lämpade för det specifika ändamålet än generella affärssystem.

Bolaget tillämpar flera betalningsmodeller, som licens-, avtals- och transaktionsberoende intäkter. I det sistnämnda fallet handlar det om dataförädling. Bolaget levererar till exempel nästan all data som skickas via Hemnet.

För att skapa stabilitet i intäkterna och minska beroendet av aktiv försäljning arbetar Vitec för att öka andelen repetitiva intäkter. Ett steg i den riktningen är att växa kundbasen på den molnbaserade affärsmodellen "software as a service".

Utvecklingen årets nio första månader följer bolagets strategi i det avseendet. Under perioden ökade de repetitiva intäkternas andel av de totala intäkterna till 60 procent, jämfört med 56 procent motsvarande period i fjol.

- Licenserna är fortfarande i procent ungefär lika stora men vår förutsägelse är att licensintäkterna kommer att krympa i andel till förmån för repetitiva intäkter. Även tjänsteintäkter kommer krympa i andel, men kanske inte i absoluta tal, förklarar vd Lars Stenlund.

Utdelningen en utmaning i närtid

På frågan vilka som är Vitecs tre största utmaningar på tolv månaders sikt lyfter Lars Stenlund fram mäklarsegmentet, som visat en god resultatutveckling senaste tiden, men där han menar att bolaget vill bli mer effektivt.

Olov Sandberg, å sin sida, tar ett vidare fågelperspektiv på frågan och pekar på behoven inom de affärsområden där resultatutvecklingen inte riktigt nått förväntningarna.

- Vi har några som är bra och försvarar de andra, säger han. Men vi vill lyfta de affärsområden som inte riktigt har kommit upp i repeterbara intäkter i den nivån som vi tycker är hälsosamt för att få en stabilitet.

I det korta perspektivet ser emellertid både Lars Stenlund och Olov Sandberg utdelningsnivån som bolagets kanske främsta utmaning:

- Vi vill kunna fortsätta att ha den här utvecklingen på utdelningen, säger Lars Stenlund och pekar på ett diagram med en kurva i svagt motlut. Den är ju monotont ökande, konstaterar han.

Historiskt har Vitec delat ut i snitt 28 procent av resultatet per aktie. Fjolårsutdelningen låg på 1,25 kronor. Nu har bolaget presenterat en utdelningspolicy om 30 procent av resultatet per aktie.

Erik Penser justerar upp prognosen

Mot bakgrund av resultatutvecklingen i tredje kvartalet höjer Erik Penser prognosen för Vitecs helår 2012. Omsättningen väntas nå 380 miljoner kronor och resultatet efter finansnetto 44 miljoner kronor. Det skulle då handla om en vinst per aktie för 2012 på 5,90 kronor.

Givet att den nya utdelningspolicyn infrias skulle då aktieägarna kunna se fram mot en utdelning på 1,80 kronor för 2012, motsvarande en direktavkastning på 2,5 procent mot aktuell aktiekurs.

Vitec till Erik Pensers bolagsdag

Den 29 november håller Erik Penser Bankaktiebolag bolagsdag i sina lokaler på Biblioteksgatan i Stockholm. Femton bolag har bjudits in till en tillställning som sparkar igång strax efter lunch och avrundas vid 19-tiden. Då finns återigen möjligheten för aktieägare och intressenter att träffa Vitec.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: "Vi vill kunna fortsätta ha den här utvecklingen på utdelningen"

Bolag

Vitec

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Mjukvara och service

För att skapa stabilitet i intäkterna och minska beroendet av aktiv försäljning arbetar Vitec för att öka andelen repetitiva intäkter.

Intäktsfördelningen årets första nio månader 2012.

Typ / andel / (andel föregående år)

Repetitiva
, 60% (56)
Tjänster, 32% (34)
Licenser, 7% (7)
Övrigt, 1% (3)
 

 
VD Lars Stenlund
presenterade Vitec för inbjudna investerare hos Erik Penser.
 

Vitec har delat ut i snitt 28 procent av resultatet per aktie de senaste åren.

 
Vitecs utdelning
i ett femårsperspektiv.

Aktien

Kurs

69,25 kr

Utveckling 12 mån

21%

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren