beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: USA fortsätter att tynga New Nordic  
beQuoted

Nyhetsbrev, 15 november 2012

USA fortsätter att tynga New Nordic

-Övriga marknader visar förbättrat resultat

New Nordic New Nordics rapport för det tredje kvartalet bjöd på blandade signaler. Verksamheten i USA fortsätter att visa förluster och förväntas göra så även under det fjärde kvartalet. I Skandinavien och övriga Europa syns samtidigt försäljningstillväxt och en rejäl lönsamhetsförbättring.

Fortsatt tungt i USA

Som beQuoted tidigare rapporterat justerar New Nordic sitt sortiment i USA. Bolaget har tvingats ta tillbaka varor från flera nyckelkunder. Konsekvensen har blivit lägre omsättning och betydande förluster under det första halvåret, en trend som fortsatte under tredje kvartalet.

Årets försäljningsminskning i USA uppgår enligt bolaget till 18 miljoner kronor så här långt. Det ska ställas i relation till omsättningen i Nordamerika som uppgick till 8 miljoner kronor under perioden. Motsvarande siffra för helåret 2011 var 53 miljoner kronor.

Den lägre omsättningen har även slagit mot EBITDA-resultatet som under årets nio första månader minskat med över 11 miljoner kronor i USA.

New Nordic räknar med att justeringen av sortimentet kommer att fortsätta under det fjärde kvartalet och fortsatta förluster är att vänta. Förhoppningen är sedan att kunna inleda nästa år med en smalare och mer lönsam produktportfölj.

Vändning uppåt i Europa

Parallellt med den motiga utvecklingen i USA har det vänt till det bättre på bolagets övriga marknader som visar en total försäljningstillväxt för årets första nio månader på 20 procent.

Den totala nettoomsättningen har också, trots problemen i USA, ökat 4 procent till 157 miljoner kronor jämfört med de tre första kvartalen 2011. EBITDA-marginalen har samtidigt ökat med 78 procent på marknaderna utanför USA.

Den negativa trenden för omsättningen i Skandinavien kan därmed vara på väg att vändas. 2008 låg omsättningen i Norden på 119 miljoner kronor för att sedan sjunka till 112 miljoner kronor 2009 och under 100 miljoner kronor per år åren därefter.

Även för marknaden övriga Europa har trenden varit negativ sedan toppåret 2009, när omsättningen landade på 60 miljoner kronor. 2011 hade den sjunkit till 50 miljoner kronor.

Siffrorna för det tredje kvartalet 2012 i sammandrag:

  • Omsättning: 49,4 Mkr (51,6)
  • Rörelsemarginal: 1,9 % (7,9)
  • Resultat efter finansnetto: -0,3 Mkr (4,0)
  • Vinst per aktie: -0,14 kr (0,17)

Ackumulerat för de första tre kvartalen:

  • Omsättning: 157,1 Mkr (151,3)
  • Rörelsemarginal: 1,5 % (4,9)
  • Resultat efter finansnetto: -0,5 Mkr (5,6)
  • Vinst per aktie: -0,17 kr (0,47)

Skönhetsprodukterna allt viktigare

Det är inte bara på de geografiska marknaderna som det sker förskjutningar. Detsamma gäller för de olika produktgrupperna. År 2010 var Diet och prediabetes klart största produktgruppen med 47 procent av omsättningen. Under tredje kvartalet i år hade dess andel backat till 24 procent.

En produktgrupp som växt kraftigt de senaste åren är skönhetsprodukterna, med varumärkena Dermyn och Hair Volume, som lanserats i Sverige och Norge under 2012. År 2010 stod skönhetsprodukterna för 1 procent av totala omsättningen. Tredje kvartalet i år hade andelen växt till 18 procent.

Förutsättningar för resultatlyft

Under åren 2008 till 2011 stod Nordamerika och övriga Europa för ungefär en fjärdedel var av New Nordics omsättning, samtidigt som Norden stod för hälften.

Med växande omsättning i både Norden och övriga Europa samtidigt som fokus i USA ligger på att krympa produktportföljen är det rimligt att anta att USAs andel av den totala omsättningen krymper, åtminstone på kort sikt.

Om den, samtidigt som den krymper, börjar bidra med ett positivt resultat, samtidigt som Norden och övriga Europa fortsätter den vändning som inletts, finns emellertid goda förutsättningar för resultatförbättringar i New Nordic.

En återhämtning av den EBITDA-minskning som USA stod för under årets nio första månader skulle, sett till årets första nio månader, ha inneburit ett lyft av rörelsemarginalen från 1,5 till 8,5 procent, allt annat lika.

I förlängningen skulle en sådan återhämtning ha inneburit en vinstmarginal på runt 8 procent för niomånadersperioden, närmare men fortfarande en bit kvar till bolagets vinstmarginalmål på 10 procent.

Magnus Eriksson

[email protected]

Källa: USA fortsätter att tynga New Nordic

Bolag

New Nordic

Lista

First North

Bransch

Hälsovård

Skönhetsprodukterna är New Nordics snabbast växande produktgrupp. Här ingår bland annat Hair Volume som lanserades under fjolåret. År 2010 stod skönhetsprodukterna för 1 procent av bolagets omsättning. Tredje kvartalet i år hade andelen ökat till 18 procent.

Diet- och prediabetesprodukter är New Nordics enskilt största produktgrupp med 24 procent av omsättningen i tredje kvartalet, det trots en rejäl tillbakagång det senaste året. Andra halvåret 2011 stod produktgruppen för över 40 procent av bolagets totala omsättning.

Aktien

Kurs

6,00 kr

Utveckling 12 mån

-20%

Relaterat

Nyhetsrum

Bra start på 2012 för New Nordic

Tecken på mellanår för New Nordic

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren