beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Snöfall kan sätta fart på Railcare 
beQuoted

Nyhetsbrev, 8 november 2012

Snöfall kan sätta fart på Railcare

Railcare OS i London och ett tvärt stopp för det svenska järnvägsunderhållet drog ned Railcares omsättning och resultat i det tredje kvartalet. Med vintern i antågande finns fortfarande möjligheter till nytt omsättningsrekord i år.

Ett flertal faktorer bakom svagare siffror

Railcares omsättning i det tredje kvartalet uppgick till 39,7 miljoner kronor, en markant nedgång jämfört med 56,7 miljoner kronor motsvarande kvartal 2011. Rörelseresultat blev 2,8 miljoner kronor, ned från 4,3 miljoner kronor tredje kvartalet i fjol.

Bolaget pekar på flera faktorer bakom de svagare kvartalssiffrorna. Bland dessa nämns OS i London i slutet av sommaren. Underhållsarbeten på brittiska järnvägar stängdes tre veckor innan spelen öppnade. Det innebar ett stillestånd i Railcares produktion i landet till slutet av september.

En annan bidragande faktor var att Trafikverkets förfrågningar till entreprenadverksamheten oväntat tog slut efter semestertiderna. Skälet uppges ha varit att medlen för järnvägsunderhåll sinat. Konsekvensen blev att ett flertal påbörjade projekt stoppades och att nya projekt inte startades.

Därtill gick det trögt för Railcares liningverksamhet under kvartalet. Bolaget uppger att verksamheten under kvartalet hankat sig fram på ett fåtal projekt i väntan på att större affärer ska trilla in.

Trots svagare kvartalssiffror visar bolaget en positiv utveckling för niomånadersperioden. De ackumulerade siffrorna för perioden i sammandrag:

  • Omsättning: 135,0 Mkr (126,1)
  • Rörelsemarginal: 3,3 % (-9,7)
  • Resultat efter finansnetto: 0,2 Mkr (-15,8)
  • Vinst per aktie: -0,09 (-2,95)

Strukturåtgärder har dragit ut på tiden

Parallellt med vändningarna i marknaden har omstruktureringsarbetet på transportsidan dragit ut på tiden. Det handlar om nedläggning av kontoret i Östersund, uppsägning av personal, en avveckling av timmertransporterna och ökat fokus på entreprenad- och specialtransporter.

Förändringsarbetet inleddes 2011 med målet att vara avslutat till årsskiftet 2011 / 2012. Så har inte blivit fallet. Railcare bedömer att det här arbetet slutförs under innevarande kvartal.

Snö på önskelistan

Vintern står för dörren och snöfall kommer att innebära viktiga snöröjningsuppdrag för Railcares entreprenadverksamhet. Erfarenheterna från tidigare år är att en lagom hård vinter är bäst för affärerna. Blir det för kallt riskerar jobben att frysa fast eller orsaka skador på utrustningen.

De senaste åren har omsättningen toppat i fjärde kvartalet. Tangeras fjolårsomsättningen i fjärde kvartalet kommer årsomsättningen för 2012 att överstiga 200 miljoner kronor, ett omsättningsrekord för bolaget.

Med en vinst efter finansiella poster på 0,2 miljoner kronor efter tre kvartal finns därtill goda förutsättningar för att fjolårets förlust efter finansiella poster på 9,5 miljoner kronor blir ett undantag. Railcare visade vinst åren 2008 till 2010.

För att rörelsemarginalen ska nå upp till samma nivåer som 2010 och 2009, då 4,4 respektive 5,1 procent, krävs emellertid ett starkt resultat för årets sista kvartal. Sett till årets första nio månader låg marginalen på 3,3 procent.

Magnus Eriksson

[email protected]

Källa: Snöfall kan sätta fart på Railcare

Bolag

Railcare

Lista

AktieTorget

Bransch

Kommersiell service och produkter

Railcare har utvecklat världens största snösmältare för järnväg i samarbete med Trafikverket. Snow Removal 700 smälter snön till vatten som sedan töms i dagvattensystemet.

Regeringen föreslår höjda anslag till järnvägen kommande fyra år. För 2013 handlar det om en höjning med en halv miljard kronor till 15,2 miljarder kronor fördelade på investeringar, drift och underhåll, något som kan gynna Railcare.

Aktien

Kurs

13,00 kr

Utveckling 12 mån

37%

Relaterat

Nyhetsrum

Järnvägsmiljarder glädjer Railcare

Ljusare tider för Railcare

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren