beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Stigande marginaler i Midsona 
beQuoted

Nyhetsbrev, 6 november 2012

Stigande marginaler i Midsona

Midsona Midsonas första kvartal som renodlat nordiskt varumärkesbolag visade på stärkta marginaler men en omsättning som inte riktigt vill lyfta.

Marginalerna stärks

Under 2011 - 2012 har Midsona sålt grossistverksamheten och alla produktionsenheter i Sverige. Samtidigt har man köpt varumärkesbolagen finska Bio-Vita och norska Nordsveen. Midsonas fokus ligger nu helt på att utveckla starka varumärken inom hälsa och välbefinnande.

Efter en svagare inledning på 2012 har de genomförda strukturförändringarna fått lönsamheten i Midsona att ta steg i rätt riktning.

Vd Peter Åsberg framhåller i rapporten för tredje kvartalet att bolaget nådde det långsiktiga målet för EBITDA-marginalen på 8 procent under rapportperioden. Rörelsemarginalen har förbättrats till 7,4 procent, jämfört med 6,3 procent för motsvarande period ifjol.

Bolagets bruttomarginal är också på väg åt rätt håll. För tredje kvartalet blev den 45,6 procent, att jämföra med 34,9 procent motsvarande period i fjol. De senaste fem åren har bruttomarginalen pendlat mellan 23 och 39 procent på helårsbasis.

Siffrorna för tredje kvartalet 2012 i sammandrag:

  • Omsättning: 215 Mkr (269)
  • Rörelseresultat: 16 Mkr (17)
  • Resultat efter finansnetto: 13 Mkr (12)
  • Vinst per aktie: 0,57 kr (0,48)

Ackumulerat för de tre första kvartalen 2012:

  • Omsättning: 646 Mkr (772)
  • Rörelseresultat: 30 Mkr (41)
  • Resultat efter finansnetto: 18 Mkr (27)
  • Vinst per aktie: 0,75 kr (1,14)

Omsättningen under det tredje kvartalet minskade med 20 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Justerat för strukturåtgärder och valutaeffekter blev minskningen 5 procent. Sett till de tre första kvartalen ökade omsättningen justerad för valutaeffekter och strukturåtgärder med 2 procent.

Omsättningen i Sverige krymper

Nettoomsättningen i Sverige under tredje kvartalet blev 98 miljoner kronor. Minskningen från jämförelseperiodens omsättning på 166 miljoner kronor är dock inte så dramatisk som den ser ut. I jämförelsetalet ingår det nu avyttrade HKC Egenvård som stod för en omsättning på 59 miljoner kronor det tredje kvartalet 2011.

Rörelseresultatet var oförändrat om 12 miljoner kronor. I 2011 års siffror ingick dock en förlust på 3 miljoner kronor i HKC Egenvård. Dessutom hade verksamheten i Sverige mer än dubbelt så många anställda då.

Försäljningen i dagligvaruhandel och apotek rullar på ganska bra, enligt Midsona. Samtidigt dras direktförsäljningen med problem med alltför få nya kunder och försäljningen inom hälsofackhandeln är fortsatt låg.

Norge fortsätter växa

Verksamheten i Norge fortsätter att växa och omsättningen nosar nu den svenska i hälarna. Nettoomsättningen under tredje kvartalet steg 17 procent till 90 miljoner kronor. Rörelseresultatet blev 9 miljoner kronor. Nordsveen är nu helt integrerat och bidrog med ett rörelseresultat på 4 miljoner kronor.

Försäljningen i norsk dagligvaruhandel går enligt bolaget bra och fick under kvartalet stöd av ett antal nya produktlanseringar. I apotekshandeln stärktes försäljningen av ett par nya försäljningsuppdrag från Unilever. Även den sedan länge vikande försäljningen i hälsofackhandeln uppges ha tagit fart.

Finsk hälsofackhandel går trögt

Nettoomsättningen i den finska verksamheten minskade under tredje kvartalet med 5 procent till 34 miljoner kronor. Rörelseresultatet uppgick till 4 miljoner kronor. Försäljningen i dagligvaruhandel och på apotek fortsätter att ticka på medan det går fortsatt trögt i hälsofackhandeln.

Goda finanser öppnar för offensiv

Midsonas nettoskuldsättning har minskat rejält det senaste året och låg vid slutet av det tredje kvartalet på 175 miljoner kronor, jämfört med 280 miljoner kronor vid utgången av tredje kvartalet 2011. Som en följd minskade räntekostnaderna till 3 miljoner kronor under tredje kvartalet.

Bolaget har outnyttjade krediter om 110 miljoner kronor, vilket ger muskler att förvärva företag. Det är också något man säger sig vilja göra. Bolagets senaste förvärv, det av Nordsveen, skedde i februari i år.

Den långsiktiga trenden med en åldrande och mer överviktig befolkning tillsammans med det faktum att Midsona verkar på marknader som är relativt opåverkade av den ekonomiska krisen i Europa talar för Midsona framöver. Fortfarande finns emellertid stenar att vända på, exempelvis försäljningen inom hälsofackhandel, som verkar svår att få fart på.

Storägare och vd ökar innehaven

Under september ökade investmentbolaget Stena Adactum sitt ägande i Midsona. Stena har nu en större andel av kapitalet än bolagets andra storägare Midelfart Holding. Stenas andel av rösterna är dock fortfarande något mindre. Även vd Peter Åsberg har under hösten ökat sitt ägande i bolaget då han köpt drygt 25.000 nya aktier.

Magnus Eriksson

[email protected]

Källa: Stigande marginaler i Midsona

Bolag

Midsona

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Hälsovård

Peter Åsberg,
VD Midsona.

Försäljningen i svensk dagligvaruhandel återhämtade sig något under tredje kvartalet, med framförallt en bra utveckling i kategorierna riskakor och teer.

Naturdietsortimentet utökades med flera nya produkter under tredje kvartalet. Mottagandet i den svenska dagligvaru- och hälsofackhandeln har enligt Midsona varit bra.

Aktien

Kurs

13,00 kr

Utveckling 12 mån

-9%

Relaterat

Nyhetsrum

Midsonas renodling går vidare

Stigande marginaler för Midsona

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren