beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Lappland Goldminers levererade volymer över förväntan - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 31 oktober 2012

Levererade volymer över förväntan

-Analys från EP Access

Lappland Goldminers Lappland Goldminers redovisade en kvartalsproduktion om 141kg guld vilket var 24kg lägre än vår förväntan.  Produktionen understeg vår prognos då guldhalten i malmen till processverket var lägre än vår förväntan. Halten till processverket var 1,24g/ton, att jämföra med 1,61g/ton Q3 2011 och vår prognos om 1,46g/ton. Samtidigt uppreviderades produktionen för Q2 med 29kg efter slutgiltiga analyser av koncentratet från smältverk.

Höga volymer guld levererades och låg kostnad

Bolagets leveranser av guld översteg produktionen liksom vår förväntan. Total levererades 174 kg guld under Q3 mot vår förväntade leveransvolym om 165 kg. Vi förväntar oss inte att levererade volymer överstiger producerade volymer i Q4. De höga volymerna guld levererat för kvartalet i kombination med ett fortsatt högt guldpris för kvartalet norr om USD 1,650/ tr.oz och fallande kostnadsbas resulterade i ett resultat på sista raden om knappt SEKm 11, vilket är det högsta kvartalsresultatet på över ett år.  

Bolaget hoppfulla kring prospektering i Pahtavaara

Lappland Goldminers rapporterade under kvartalet ett resultat från prospektering i Pahtavaara om totalt 8,500 borrmeter. Bolaget är hoppfulla kring de mineraliseringar som påträffats, bland annat presenterades en 15 meter lång kärnsektion med 8,6 gram guld per ton. Vi noterar marknadens positiva gensvar på prospekteringsresultatet (aktien var under stora delar av dagen då pressmeddelandet publicerades upp 100% för att stänga ca. 70% upp) Vi understryker samtidigt att enstaka borrkärnor med höga guldhalter inte nödvändigtvis utvecklas till mineralreserver och att ett borrprogram om 8,500 meter är relativt småskaligt. Vi fortsätter att följa utvecklingen i området med intresse och ser fortsatt möjligheterna till att förlänga Pahtavaaras livslängd som relativt goda.

Små prognosjusteringar, Fäbolidenstudien uppenbar trigger

Som ett resultat av stark guldprisutveckling höjer vi vårt guldprisantagande på medellångsikt till USD 1700/tr.oz(1650) vilket dock i stort vägs ned av en försvagad dollar.  Flertalet gruvbolag har under den senaste tiden vittnat om en avtagande kostnadsinflation,  Lappland goldminers rapporterade en lägre kostnad för sålda varor för kvartalet jämfört med Q212 och Q311. Vi förväntar oss sekventiellt högre kostnad för Q4 dock på nivåer under genomsnitt för 2011 och något under våra tidigare prognoser. Vi gör även mindre nedjusteringar av våra kostnadsantagande för 2013 och 2014. Den slutgiltiga lönsamhetsstudien för guldprojektet Fäboliden väntas publiceras i december och är fortsatt den mest uppenbara triggern för aktien som är premievärderad mot sektorn. Aktien handlas på våra prognoser till EV/EBITDA 4,9 för 2013e.

Källa: Levererade volymer över förväntan

Bolag

Lappland Goldminers

Lista

First North

Bransch

Råvaror

Lappland Goldminers levererade 174 kg guld under Q3.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Aktien

Kurs

0,99 kr

Utveckling 12 mån

-58%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

I väntan på Fäboliden

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren