beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Höga marginaler visar på styrka i Vitec - EP Access 
beQuoted

Nyhetsbrev, 30 oktober 2012

Höga marginaler visar på styrka

-Analys från EP Access

Vitec Vitec rapporterar ett resultat över vår förväntan för det tredje kvartalet drivet av höga marginaler inom mäklarsegmentet vilka översteg vår förväntan. Bolaget har kort efter periodens utgång avyttrat sin verksamhet i USA som baserat sin verksamhet på en enda kund och saknade enligt bolaget uppenbar tillväxtpotential, segmentet stod för 7% av nettoomsättningen 2011. Vitec gör även en nedskrivning inom segmentet Media om SEKm 2,3.

Mäklarsegmentet överaskar

Mäklarsegmentet påvisade ett starkt rörelseresultat drivet av låg kostnadsbas (semesteruttag) och hög andel repetitiva intäkter. Vi har tidigare påtalat att segmentet har en stabil intjäningsmodell som bara till viss del korrelerar med den mer volatila bostadsmarknaden, vilket påvisas i kvartalet mot bakgrund av låg mäklaraktivitet under sommarmånaderna.  

Energi-, Finans och Fastighetssegmentet visar styrka

Energisegmentet imponerar återigen med 14% organisk tillväxt år över år med en rörelsemarginal överstigandes 25%. Bolaget indikerar att energisegmentet börjat ta affärer även utanför Sverige vilket vi ser som positivt och bör bereda vägen för fortsatt tillväxt framgent.  Fastighetssidan levererade ett rörelseresultat om 2,1 SEKm vilket var bättre än vår förväntan och motsvarade en sekventiell förbättring om 17%. Segmentet är alltjämt i en process av att övergå i den molnbaserade affärsmodellen "Software as a Service" (SaaS) vilket medför högre andel repetitiva intäkter framöver. Finans och försäkring överaskar återigen med mycket god rörelsemarginal, dock något fallande sekventiellt som resultat av högre licensintäkter hänförliga till H1. Inom affärsområde media gör bolaget en nedskrivning om SEK 2,3, affärsområdet har tecknat fleråriga förvaltningsavtal med några större kunder och bolaget ser resultatförbättring.

Mindre prognosjusteringar

Mot bakgrund av starkare än förväntat kvartalsresultat höjer vi våra prognoser för helåret. Vi gör smärre uppjusteringar i våra marginalantaganden för helåret 2013 och 2014 främst inom mäklarsegmentet drivet av ökad andel repetitiva intäkter. Vi har i våra estimat inte tagit höjd för eventuella synergier i och med förvärvet av det norska programvarubolaget Midas tidigare under kvartalet. Aktien handlas på våra prognoser till PE 12x för 2012e

Källa: Höga marginaler visar på styrka

Bolag

Vitec

Lista

Stockholmsbörsen

Bransch

Mjukvara och service

Höga marginaler i mäklarsegmentet drev Vitecs resultat.

EP Access logo

EP Access är en analystjänst om små och medelstora bolag som drivs av Erik Penser Bankaktiebolag.

Aktien

Kurs

70,00 kr

Utveckling 12 mån

16%

Relaterat

Nyhetsrum

Hela analysen med PDF

Med sikte mot fortsatt förvärvsdriven tillväxt

Jakten mot än mer repetitiva intäkter fortsätter

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren