| beQuoted nyhetsbrev: Extra stort sommarnummer |
|
|
beQuoted nyhetsbrev |
juni 2005 |
Hej, Sommaren har äntligen kommit till Sverige. Det är inte bara vädret som är varmt, det samma gäller börsen. Med börsuppgången ökar intresset att följa fler företag, därför ger vi Dig ett fullspäckat sommarnummer.
Trevlig läsning!
Thomas Lindgren
EU-beslut positivt för Wilh. Sonesson Nu har EU-domen kommit som kan öppna marknaden för receptfria läkemedel. Rökavvänjning, nässprayer och smärtstillande är produkter som Wilh. Sonesson vill börja sälja.
Michael Östlund listas på beQuoted Michael Östlund & Company säljer finansiella tjänster såsom kapitalförvaltning, aktiehandel och corporate finance. Man äger också ett litet fondbolag. Nu kan företagets tusen aktieägare handla aktien.
Fotoquick klar för framkallning Emissionen är klar och bolaget börjar handlas på Nya Marknaden. VD Christian Haeger berättar att försäljningen går bra och att det är många som hör av sig med intressanta affärsförslag.
IGE nu på två börser International Gold Exploration är ett svenskt prospekteringsbolag som metodiskt letar efter alla typer av metaller. Sedan många år har aktien varit noterad i Oslo och nu vill man bli mer kända i Sverige.
Central Asia Gold närmar sig rörelseintäkter Tillgångarna värderas lågt i förhållande till andra guldbolag hävdade VD Torbjörn Ranta på NGM:s kapitalmarknadsdag. Guldproduktionen är redan igång och ökar avsevärt om ett tänkt förvärv går i lås. |
|
Artiklar |
EU-beslut positivt för Wilh. Sonesson
I förra numret berättade vi att en förestående dom i EU skulle få stor betydelse för den svenska marknaden för egenvård. Nu har domen kommit och den verkar kunna öppna upp för detaljhandeln att sälja receptfria läkemedel. Detta skulle i så fall vara bra för Wilh. Sonesson.
Det här innebär EU-domen EU:s domstol har granskat Apotekets ensamrätt att sälja läkemedel i Sverige. Domstolen konstaterar att dagens system strider mot EU:s konkurrensregler.
Domstolen fokuserar inte på monopolet som sådant, utan på att leverantörer kan diskrimineras och inte få sälja sina produkter i Sverige. Som rutinerna ser ut finns ingen möjlighet till insyn eller rätt att ifrågasätta Apotekets beslut, det finns till exempel ingen instans som leverantörerna kan överklaga till. Apoteket förefaller i princip ha fria händer när det väljer ut sitt sortiment, konstaterar EU:s domstol. Därmed riskerar monopolet att missgynna läkemedel och tillverkare från andra EU-länder, anser domstolen. Slutsatsen gäller oberoende om det handlar om receptfria preparat eller receptbelagd medicin.
Värt att notera att det råder mycket delade meningar om hur domen ska tolkas.
Hur regeringen kan tänkas göra nu Regeringens linje är det räcker med att göra vissa justeringar för att apoteksmonopolet ska kunna leva kvar.
– Vi måste anpassa systemet och förbättra insynen i hur Apoteket följer skyldigheten att tillhandahålla läkemedel, säger vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson.
Hon aviserar att regeringen kommer att inrätta en oberoende kontrollinstans för att den som är missnöjd ska kunna få sin sak prövad. Socialdepartementet ska se över vad som behöver utredas, vilka regler som kan ändras direkt och vilka som regeringen måste gå till riksdagen med.
Blir det som regeringen vill får vi en liten justering av dagens regler, men fortfarande har Apoteket monopol på att sälja såväl receptbelagda som receptfria läkemedel.
Vad andra parter säger Professorerna i europeisk integrationsrätt Ulf Bernitz och Nils Wahl konstaterar båda att det inte längre är olagligt att sälja receptfria läkemedel utanför Apoteket. – Domen säger att dagens system inte utesluter diskriminering och därför är det förbjudet, hävdar Nils Wahl. Om åklagaren och tingsrätten av den anledningen lägger ner åtalet mot Bringwell är det fritt fram att sälja receptfria läkemedel tills ett nytt regelverk är på plats.
Livsmedelsbutiker som Ica, Coop och Hemköp kommer att få sälja både nikotinplåster, nässpray och värktabletter, så tolkar de svenska branschorganisationerna Svensk Dagligvaruhandel och Svensk Handel EU-domstolen.
– Hypotetiskt går det att reglera bort de brister domstolen pekat på. Men det kommer inte att fungera i praktiken. Många aktörer kommer att känna sig diskriminerade och vi får en rad överklaganden och en stor oro på marknaden säger VD i Svensk Dagligvaruhandel Thomas Svaton till Dagens Nyheter.
Att apoteksmonopolet kommer att utmanas är nog helt klart. Det råder till exempel stort efterfrågan på att få sälja nikotintuggummin i och med rökförbudet på svenska krogar från och med den 1 juni. Motsägelsefullt får man ju sälja både snus och cigaretter i vanliga affärer, men inte nikotintuggummin och -plåster.
Det kommer även att bli allt svårare att hålla emot internationella detaljhandelskedjor och apotekskedjor, som får sälja läkemedel i andra länder i EU eller över internet, att inte få göra det i Sverige. Till exempel för butikskedjan Etos som har etablerat sig i Sverige och som redan har 430 butiker i Nederländerna.
Nya möjligheter som öppnar sig för Wilh. Sonesson Det står klart att regeringen inte kan ställa någon till svars hos EU-domstolen för att sälja receptfria läkemedel i Sverige. EU-domstolens avgörande, tillsammans med detaljhandelsbranschens påtryckningar och behovet av nikotintuggummin på krogarna, kan vara startskottet på att Apotekets ensamrätt på läkemedel avregleras. Det innebära i så fall nya affärsmöjligheter för egenvårdsföretaget Wilh. Sonesson.
I företagets affärsidé ingår att erbjuda kunderna en hög service och stora valmöjligheter när det gäller individuella önskemål avseende produkter och inköp.
– Vi gör bedömningen att det svenska systemet kommer att förändras till ett mer internationellt konsumentvänligt system, till exempel i fråga om tillgänglighet och service, säger Wilh. Sonessons VD Lennart Nylander.
– I våra nordiska grannländer finns idag en mycket större tillgänglighet vad gäller bland annat receptfria läkemedel. I Sverige är i dagsläget kundens valfrihet kraftigt begränsad, både ur service- och konkurrenssynpunkt, fortsätter Lennart Nylander.
– Vi kommer nu sannolikt kunna få erbjuda ett nytt sortiment som har efterfrågats och som kompletterar vårt befintliga sortiment av egenvårdsprodukter i de olika försäljningskanalerna, tillägger han.
Ett bra exempel är Naturapoteket som idag producerar vitaminer och mineraler, där räknar man med att snabbt kunna komma igång med produktion av smärtstillande tabletter.
– De produkter vi främst är intresserade av är rökavvänjning, nässprayer och smärtstillande, säger Josefin Axelsson, marknadschef på Naturapoteket.
Det finns klara fördelar med att sortimentet breddas:
– På så vis når vi en helt ny grupp av konsumenter som idag inte besöker våra butiker, tillägger Josefin Axelsson.
Analysfirman Redeye tycker att avreglering är tveklöst positivt för Wilh. Sonesson. Redeye bedömer att en avreglering av receptfria läkemedel till hösten är det troligaste scenariot.
En avreglering skulle höja värdet på Wilh. Sonessons grossistverksamhet HKC Egenvård och detaljhandelskedjan Naturapoteket.
HKC Egenvård, som har partihandelstillstånd för distribution av läkemedel till såväl hälsofackhandel som apotek, väntas bli en viktig kanal för distribution av läkemedel till dagligvaruhandeln.
Redeye tror att Naturapoteket sannolikt knoppas av under höstkanten, i samband med att apoteksfrågan klarnar. Redeye räknar med att en avreglering höjer värdet på detaljhandelskedjan och att prislappen kan hamna på cirka 200 miljoner kronor.
Redeye avvaktar med eventuella prognosförändringar till dess att ett nytt regelverk kring läkemedelsförsäljning finns på plats.
Andra nyheter från Wilh. Sonesson » Bo Håkansson har, via bolag, den 1 juni 2005 avyttrat 700.000 aktier av serie B. Försäljningen skedde till tre institutionella kunder Priset var 26:50 kronor per aktie.
– Nu är det slutsålt uppger Bo Håkansson till Realtid.se. – Sedan förra sommaren har jag minskat nettoinnehavet med 1 miljon aktier. Jag behöver pengarna till investeringar i andra bolag som jag är engagerad i.
Efter försäljningen innehar Bo Håkansson, via bolag, 630.701 aktier av serie A och 7.251.059 aktier av serie B i Wilh. Sonesson AB, innebärande 27,91% av rösterna och 22,72% av kapitalet.
» Wilh. Sonesson har sålt 1.875.341 egna aktier till Kaupthing Bank. Det var ett enkelt och snabbt sätt att förbättra bolagets finansiella ställning, bland annat för att förbereda för satsningar i samband med en eventuell avreglering av det svenska apoteksmonopolet. Efter försäljningen äger Wilh. Sonesson inte längre några egna aktier.
Priset per aktie var 25 kronor vilket styrelsen bedömde vara marknadsvärdet med avdrag för sedvanlig institutionsrabatt. Koncernens eget kapital stärks med cirka 46 miljoner kronor genom att nettoskulden minskas i motsvarande mån.
Tidigare publicerade artiklar om Wilh. Sonesson » Nyhetsbrev nr 6 2005 |
|
Marknadsplats O-listan Det var när företaget Bringwell började sälja nikotinplåster som processen om monopolet började. Tingsrätten i Stockholm har bett EU:s domstol om ett besked om det svenska regelverket gäller och nu ska fallet tillbaka till rätten för ett avgörande.
Avgörandet kan dröja till hösten.
Experter anser att dagens system för läkemedelsförsäljning är olagligt och Krister Hanner inte kan dömas av tingsrätten. ”Wilh. Sonesson skall vara det ledande egenvårdsföretaget på den nordiska marknaden" Wilh. Sonessons affärsidé är att erbjuda väldokumenterade produkter som förbättrar människors hälsa och välbefinnande. I vår affärsidé ingår också att erbjuda våra kunder hög service och stora valmöjligheter när det gäller individuella önskemål avseende produkter och inköp. Wilh. Sonesson är idag etablerad i samtliga distributionskanaler, på apotek, i dagligvaruhandeln med dotterbolaget Friggs, i hälsofackhandeln, i den helägda butikskedjan Naturapoteket och via abonnemangsföretaget Naturpost. Wilh. Sonesson äger dessutom distributionsföretaget HKC Egenvård som har partihandelstillstånd för läkemedel.
Wilh. Sonesson finns idag i samtliga distributionskanaler, vilka är hälsofackhandel, apotek, dagligvaruhandel och postorder. En avreglering av Apotekets monopol skulle på kort sikt medföra en ökad tillgänglighet för konsumenten och på lång sikt en omstrukturering av hela egenvårds- och läkemedelsbranschen. Wilh. Sonesson är redo att ta vara på en sådan ny marknadsmöjlighet.
Redeyes senast analys av Wilh. Sonesson
|
Nästa händelse 2005-08-16 Delårsrapport Q2 2005 Läs mer på beQuoted |
Hemsida | | |
Michael Östlund listas på beQuoted
Den 13 juni började Michael Östlund & Company AB handlas på beQuoteds inofficiella aktielista. Vi välkomnar Michael Östlund & Company som länge varit kund hos beQuoted.
Michael Östlund & Company AB Själva bolaget som listas är Michael Östlund & Company AB. Det har i sin tur två rörelsedrivande dotterbolag, vilka är Michael Östlund & Company Fondkommission AB och Michael Östlund & Company Fonder AB.
Michael Östlund & Company Fondkommisson Michael Östlund & Company Fondkommisson är ett värdepappersinstitut under Finansinspektionens tillsyn sedan januari 2004. Företaget är en traditionell fondkommissionär som vänder sig till privatpersoner, institutioner och företag.
Dotterbolaget erbjuder kapitalförvaltning, aktiehandel samt corporate finance. Viktiga konkurrensmedel som företaget fokuserar på är personlig service, ansvarsfull rådgivning, måttfullt risktagande, långsiktiga kundrelationer samt erfaren och kompetent personal. Merparten av de drygt tjugo medarbetarna har lång erfarenhet från branschen.
Michael Östlund & Company Fonder Michael Östlund & Company Fonder erbjuder fondförvaltning genom tre nationella fonder Michael Östlund Sverige, Michael Östlund Time och Michael Östlund Global. Förvaltat kapital uppgår till cirka 25 miljoner kronor.
Samtliga fonder är så kallade nationella, vilket innebär att de har friare placeringsregler än vanliga aktiefonder. Därmed kan förvaltarna i högre grad utnyttja börsens svängningar jämfört med en vanlig aktiefondsförvaltare.
Förvaltningen har varit framgångsrik sedan man bytte analysmetodik och förvaltare under hösten 2004. Sedan årsskiftet har fonderna haft följande utveckling:
- Michael Östlund Sverige 15,5 %
- Michael Östlund Time 23,0 %
- Michael Östlund Global 14,1 %
Under samma period har Affärsvärldens Generalindex stigit med 9,2 % (t.o.m. 13 juni 2005). |
Aktiesymbol MCO-B
Antal aktier = 520.000 A-aktier och 1.400.324 B-aktier.
Ägare: Michael Östlund Company Holding AB äger 50% av kapitalet och 85% av rösterna. Resten ägs av cirka 1.100 privata aktieägare.
Den 19 januari 2004 erhöll bolaget tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. De tillstånd som beviljades var nr 1 (Fondkommission), 2 (Broker), 4 (Kapitalförvaltning) samt ett begränsat tillstånd nr 5 (Corporate Finance). Michael Östlund & Company Fondkommisson har ansökt om att bli börsmedlem vid Stockholmsbörsen.
Johan Östlund, VD Michael Östlund & Company
|
Ordinarie stämma idag den 15 juni 2005 | |
Fotoquick klar för framkallning
I förra numret berättade vi om Fotoquick. Emissionen är nu avklarad och bolaget börjar handlas på Nya Marknaden imorgon den 16 juni. Totalt har Fotoquick fått in 27,4 miljoner kronor efter emissionskostnader och drygt 400 nya aktieägare.
Det är en jäktad men glad Christian Haeger, VD på Fotoquick, som beQuoted får tag i några dagar innan noteringen.
– Det är skönt att emission är klar. Det var ett viktigt delmål. Men det är fortfarande mycket jobb som måste göras, säger Christian.
För att emissionen skulle bli fylld fick garanterna gå in med 70 procent av kapitalet. Christian har redan hunnit med ett möte med garanterna och uppger att de inser läget och är nöjda. De får nu vara med på resan, och om det blir som Christian tror blir det en angenäm resa.
– Vi har en plan på vad som ska genomföras som inbegriper expansion genom förvärv, utveckling av ett franchise koncept för nya och befintliga butiker, investeringar i digital infrastruktur samt fortsatt utveckling av produkter och marknad med fokus på internet. Det är detta emissionen ska användas till.
På butiksfronten gäller så här långt att neddragningarna fortsätter. Fotoquick har nyligen sålt en butik och stängt en annan och har nu 40 butiker. Ytterligare en butik stängs den sista juni. Det är butiker som varit för olönsamma för att passa in i Fotoquicks butikskedja.
Tillväxtstrategin bygger ju bland annat på att nya butiker ska förvärvas, men Christian vill emellertid inte i förväg nämna vilka konkreta planer som finns.
Marknaden för digital framkallning fortsätter att utvecklas. För en vecka sedan meddelade postorderföretaget Ellos att man erbjuder framkallning över internet till sina 900.000 kunder i Sverige. Leverans tillbaka till kunden sker inom 24 timmar.
– Det här visar att det är fler än vi som ser att kunderna vill ha sina digitala bilder på fotopapper.
Under emissionstiden gjorde Fotoquick mycket reklam.
– Reklamen har haft en väldigt bra effekt, även om sommarsäsongen också bidrar till en ökad försäljning.
– Både kameror och framkallning går bra. Ungefär två tredjedelar av alla kameror vi säljer är med framkallningsabonnemang.
Slutligen frågar vi Christian hur han ser på målet för 2005.
– Målet för 2005 ligger fast, det vill säga att nå 195 miljoner kronor i omsättning. Det ska ske genom fortsatta butiksförsäljningar och förvärv av nya butiker samt genom att ansluta franchistagare.
– Vi har mycket roliga och spännande grejer på gång. Emissionen och reklamen har rört upp en hel del damm. Många hör av sig med intressanta förslag. Det är allt från fotohandlare till samarbetspartners. Det är jättebra att så många har hört talas om emissionen, avslutar Christian Haeger. |
Marknadsplats Nya Marknaden
Aktiesymbol FOTO
Mangold är sponsor
Antal aktier 2.887.725 stycken
Marknadsvärde 72,1 Mkr
Fotoquicks affärsidé är att leverera produkter och tjänster för digitala bilder till konsumenter via ett heltäckande butiksnät och via Internet
"Fotoqick skall vara den ledande leverantören i Norden av produkter och tjänster för digitala bilder"
Fotoquick har skapat ett butikskoncept med en modern digital infrastruktur. Idag är man en av de ledande aktörerna inom digital fotografering, framkallning och bildbehandling i butik och på internet.
Halvårsrapport 26 augusti 2005
Fotoquicks hemsida | |
IGE nu på två börser
”Äntligen guld till Sverige” – så inledde VD Michael Nilsson sin presentation av International Gold Exploration IGE vid NGMs kapitalmarknadsdag den 31 maj. Han anspelade naturligtvis på att bolaget nyligen noterades vid NGM-börsen parallellt med Oslo-börsen.
Prospektering efter alla former av metaller IGE är ett svenskt prospekteringsbolag med verksamhet i Sverige och Afrika. Affärsidén är att förädla mineralfyndigheter till intressanta uppslag för gruvetablering utan begränsningar avseende typ av mineral eller region.
Namnet International Gold Exploration antogs när bolaget grundades 1988. Avsikten var att leta efter guld i hela världen. Fortfarande gäller hela världen som arbetsfält, men sedan ett år tillbaka prospekterar man efter alla former av metaller som kan resultera i en lönsam gruvdrift.
Metaller som man letar efter är industrimineral, basmetaller, specialmetaller och ädelmetaller. Man har ingen geografisk begränsning vart man letar. För närvarande bedriver man prospektering i Sverige och i Kenya och kommer inom kort även starta upp i Norge.
IGE noterades 1997 på Oslobörsens SMB-lista. Anledningen till att man valde Norge framför Sverige var att intresset för råvaror inte var särskilt stort i Sverige när IT-boomen började ta fart. Dessutom fanns det då som nu flera stora analysfirmor och investmentbanker som bevakade råvarumarknaden.
I och med att intresset för råvarubolag ökat i Sverige har intresset för att handla aktien ökat. Och eftersom bolaget trots allt är ett svenskt bolag valde man att parallellnotera sig på NGM Equity.
Intäkter från försäljning av ägarandelar IGE:s intäkter uppstår när de avyttrar ett projekt eller ägarandelar i detsamma med en målsättning att även erhålla royalty från framtida gruvproduktion.
– Vår målsättning är en faktor 10 mellan projektkostnaden och vad vi får igen vid avyttringen, säger Michael Nilsson. Björkdal kostade oss 7 miljoner kronor och där fick vi igen 12 gånger pengarna. Fäboliden kostade oss endast 0,5 miljoner kronor och där fick vi igen 30 gånger pengarna.
Metodisk riskminimering med lägsta möjliga kapitalbindning IGE deltar i alla faser från vaskningsprocessen fram till att en gruva står färdig, men utan att vara med och driva själva gruvan. Det senare binder nämligen mycket kapital.
En central linje i företaget är riskminimering. Därför jobbar man enligt en strategi som bränner minst pengar när risken är som störst och där mer tid och kapital allokeras allteftersom sannolikheten till lönsamma fynd ökar.
– Vi riskminimerar maximalt till lägsta kostnad, upprepar Michael Nilsson som ett mantra för analytiker och placerare vid NGMs kapitalmarknadsdag.
IGE har delat in prospekteringsprocessen i sex faser, vaskningsprocessen (VP-fasen), fas 1, fas 2, fas 3, lönsamhetsanalys och gruvetablering.
Strategin är att kontinuerligt fylla på fas 1 med nya projekt från VP-fasen och så vidare. Varje projekt ska inom 12 månader antingen flyttas upp till nästa fas eller skrivs av.
– Det svåra är inte att investera. Det svåra är att lägga av och skriva av projekt med för dålig potential, säger Michael Nilsson.
Från VP-fasen till och med fas 3 är IGE aktiva ägare med en ägarandel på 50 – 100 procent. När det är dags för lönsamhetsanalysen bolagiseras projektet och en ny aktör engagerar sig. IGE ligger kvar som passiv ägare med en ägarandel på 0 – 60 procent. I samband med gruvetablering sjunker IGE:s ägarandel ytterligare.
Vaskningsprocessen VP-fasen pågår hela tiden och ska skilja ut intressanta projekt. Det är den allra viktigaste fasen för här ska man bedöma om det finns mineraler och i vilken omfattning. Träffsäkerheten måste vara hög. Ansvaret för att göra dessa bedömningar ligger hos bolagets Advisory Board av erfarna geologer och geofysiker.
Fas 1 Intressanta projekt från VP-fasen går in i Fas 1. Då skall man hitta verklig mineralisering i berget. 2-4 borrhål tas och borrkärnorna skickas på analys till Kanada. Fasen tar 1-4 månader och kostar i genomsnitt 0,5 miljoner kronor.
Fas 2 Ungefär hälften av projekten i Fas 1 går vidare till Fas 2. Här försöker man avgränsa mineraliseringen över en landyta. 10-20 borrhål tas. Fasen tar 1-3 månader och kostar i genomsnitt 1 miljoner kronor.
Fas 3 Ungefär hälften av projekten i Fas 2 går vidare till Fas 3. Här försöker man avgränsa mineraliseringen på djupet samt genomföra en preliminär lönsamhetsstudie och utarbeta brytningstillstånd. 20-40 borrhål tas. Fasen tar 3-6 månader och kostar i genomsnitt 5 miljoner kronor.
Lönsamhetsanalys (feasability study) Ungefär hälften av projekten i Fas 3 går vidare till en lönsamhetsanalys. Här bolagiserar IGE projektet och tar in en ny partner som får finansiera och driva bolaget vidare. Här beräknas malmreserven, ordnas med miljöprövning och genomförs en noggrann lönsamhetsanalys. 150 borrhål tas. Fasen tar 6-12 månader och kostar i genomsnitt 15-20 miljoner kronor.
Gruvetablering Den sista milstolpen är att gruvan etableras. Det sker utan IGE:s aktiva medverkan. Det tar 1-2 år att etablera en gruva och kostnaden kan uppgå till hundratals miljoner kronor.
Målsättningen för 2006 IGE har tre mål för 2006.
Den första målsättningen att löpande ha:
- 20 projekt i fas 1
- 10 projekt i fas 2
- 5 projekt i fas 3
- och att 2-3 projekt bolagiseras om året
Det innebär att man i så fall kommer att driva 30-35 projekt parallellt. När det här skrivs har IGE 16 projekt i fas 1 och 10 projekt i fas 2, samt 18 projekt i VP-fasen. Bolaget vill nå sin första målsättning under första kvartalet 2006.
Det andra målet är ta in det riskkapital som behövs för att genomföra ovanstående. Att driva företaget och projekten kostar cirka 50 miljoner kronor per år. För att balansera detta är det tänkt att nyemissioner och avyttringar ska ge företaget 100 miljoner kronor per 12-månadersperiod.
Kassan uppgick i juni till 20-21 mkr.
Det tredje och sista målet är att nå ett börsvärde över 1 miljard norska kronor.
– Mot bakgrund av de projekt vi sitter i och det gynnsamma ekonomiska läge som vi har så är det här mycket troligt, avslutar Michael Nilsson. |
|
Marknadsplats Oslo Börs SMB lista och NGM
E. Öhman J:or Fondkommission är likviditetsgarant i Sverige.
Cirka 1500 aktieägare |
Affärsidé Prospektering av kommersiellt intressanta mineraler samt förädling av dessa fyndigheter fram till en nivå som gör att de helt eller delvis kan avyttras till andra gruvbolag.
|
Bolaget bildades 1988 och är marknadsnoterat vid Oslo Börs SMB-lista sedan 1997.
|
Advisory Board Göran Petersson, kvalificerad geolog Rob Hellingwerf, Europageolog Torgrim Svensson, geofysiker Gunnar Eriksson, geolog
VD Michael Nilsson
Styrelse Ulrik Jansson Daniel Akselson Claes Levin Bill Sundberg
|
| |
Central Asia Gold närmar sig rörelseintäkter
Hettan har ökat bland guldaktierna efter Agnico-Eagle Mines bud på Riddarhyttan. Torbjörn Ranta, VD för Central Asia Gold, presenterade bolaget vid NGMs kapitalmarknadsdag den 31 maj. beQuoted var där.
I anförandet pekade Torbjörn Ranta på att Central Asia Golds tillgångar värderas lågt i förhållande till andra guldbolag. Det verkar som att marknaden förutom en politisk risk i Ryssland är osäker på den ryska klassificeringen av guldtillgångar.
– Riskerna skall aldrig underskattas och inte heller överskattas, anser Torbjörn Ranta, som själv har arbetat i Ryssland i sex år.
Om man går in i en riskmarknad som Ryssland vill man ha en möjlighet att tjäna 5 – 10 gånger pengarna. Det gäller även för Central Asia Gold.
Tillförlitlig ryska klassificering eller möjligen i underkant Ryssland producerar guld sedan 1700-talet. Det är idag världens femte största guldproducent. Enligt Torbjörn Ranta är ryska reservsiffror idag generellt konservativa. Han talar ur egen erfarenhet från oljebranschen. Visserligen kan det vara skillnader mellan olika uppskattningar eftersom det är just uppskattningar, men det finns ingen systematiskt skillnad. Ryssarna använder nuförtiden samma principer som i Sverige och andra länder.
De ryska reservsiffrorna som Central Asia Gold baserar sina tillgångar på utarbetades under sovjettiden då inga ingenjörer hade något incitament att överdriva omfattningen, eftersom det kunde stå dem dyrt ifall de hade fel om staten bekostade en ny gruva på basis av siffrorna.
När reservsiffrorna utarbetades under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet låg guldpriset långa tider på 100 USD/oz. Vid den tiden var det koppar som man egentligen var ute efter, medan guldet ansågs som en biprodukt. På grund av det relativt låga guldpriset tvingades man att koncentreras sig på höggradiga malmkroppar, i detta fall 10,7 gram per ton, för att kunna få ekonomi i utvinningen.
På den tiden hade man inte heller möjlighet att utvinna guld genom lakning, det vill säga att kemiskt behandla låghaltiga guldmalmer. En sådan möjlighet dök upp först i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Metoden kallas ”pad leaching” och är idag en tillförlitlig och kostnadseffektiv utvinningsmetod.
Vidare är Central Asia Golds guldtillgångar relativt välanalyserade. Under sovjettiden gjordes en mycket stor mängd prospekterings- och utvärderingsarbeten. De omfattade bland annat 47.000 kubikmeter ytdiken grävda över malmkropparna, borrhål om totalt 20.158 meter och 5 stycken underjordiska gruvgångar (schakt) med en total omfattning om 3.876 meter. Vidare har på ytan också grävts ett hundratal ytgropar. Dessa omfattande arbeten skulle aldrig kunna replikeras i modern tid, för det skulle inte vara ekonomiskt försvarbart. För Central Asia Gold representerar det dock mycket värdefull information.
Reserverna kan öka Under andra halvåret 2007 är det tänkt att Central Asia Gold ska producera 70 kg guld per månad. Det är nästan lika mycket som Scanmining gör idag. Scanminings börsvärde är idag cirka 700 miljoner kronor. Central Asia Golds börsvärde är för närvarande knappt 100 miljoner kronor.
– För att anses som ett riktigt guldbolag i branschen ska man ha minst 1 miljon oz av guldreserver (cirka 30 ton), berättar Torbjörn Ranta. Målet är att komma dit på medellångsikt, det vill säga inom 3 – 5 år.
Idag har Central Asia Gold drygt 13 ton av officiella sovjetiska guldreserver plus första kategorins mineraltillgångar. Om förvärvet av Artelj Tyva genomförs tillkommer 2,9 ton. Om man sedan inkluderar andra kategorins mineraltillgångar, ryska P2, ökar guldmängderna med hela 140 ton. Som nedan påtalas bedömer Central Asia Gold att det finns väsentligt mer guldreserver på fyndigheterna än vad som fastställdes på sovjettiden.
Förutsättningarna är mycket goda för det senare, eftersom det har blivit lättare att bryta malm med låg guldhalt genom nya tekniska metoder. Exempelvis bryter bolaget idag malm med 11 gram guld per ton, medan Scanmining klarar av 5 gram per ton och Lappland Goldminers ska klara av 1,5 gram per ton.
Som ett exempel på att det bedöms finnas mer guldreserver i marken kan man ta ett specifikt delblock på Tardan som kallas block 2 som omfattar endast en mindre del av hela Tardan-fyndigheten. Här gjordes på sovjettiden 16 ytdiken och ett borrhål som gick ner till 100 meter. De sovjetiska geologerna fastställde att det fanns 853 kg guldreserver med en snitthalt av 6,2 g/t.
– Om geologerna nu sänker kravet på guldhalt ned till 2,28 gram per ton finns det plötsligt nästan 10 ton guld i marken (300.000 uns), säger Torbjörn Ranta. En sänkning i detta fall med 2/3 av den genomsnittliga guldhalten i marken ger alltså 10 gånger större guldreserver. Det är ofrånkomligt med tekniska förluster vid utvinningen, men väsentlig mer guld netto blir det. Man kan inte extrapolera detta resonemang till precis hela licensblocket, men det är klart att mer guld än vad som officiellt har fastställts kommer att hittas även i övriga delblock.
Ökad guldproduktion genom Artelj Tyva Central Asia Gold har meddelat att man har ingått en avsiktsförklaring om att förvärva Artelj Tyva som redan är igång med att producera guld. En affär skulle innebära att produktionsmålet för koncernen under 2005 hamnar intervallet 280 – 300 kg (9.000 – 9.600 oz). Vid ett guldpris om drygt 400 USD/oz betyder det intäkter på årsbasis om 3 – 3,5 miljoner USD motsvarande 22 – 26 miljoner kronor.
– Vi är övertygade om att denna affär kommer att öka aktieägarvärdet. Köpet gör att vi fyller ut det tomrum i guldproduktion som finns till dess vår Tardan-fyndighet kommer i produktion om ett år eller så, säger Torbjörn Ranta.
Artelj Tyva utvinner alluvialt guld (alluvialt guld är guld ansamlat i flodbäddar) och ligger 200 kilometer norr om Kyzyl. Med i köpet följer värdefull utrustning såsom grävmaskiner, lastbilar och annan tung utrustning som koncernen även har nytta av i sina andra anläggningar.
Artelj Tyva har två alluviala fyndigheter – Bolshoy Agliyak och Maly Agliyak. Kvarstående officiellt fastställda utvinningsbara guldreserver i kategorierna C1 och C2 är 2,86 ton (omkring 91.800 oz), därav ligger 98 procent i kategorin C1. Den genomsnittliga guldhalten i sanden är 0,95 gram per kubikmeter.
Under de tre senaste åren har 260 kg guld per år utvunnits i genomsnitt. Produktionen har hittills pågått i cirka 15 år och kommer att räcka i 5 - 10 år till beroende på årligt uttag. Under 2004 uppgick nettovinsten till 16 miljoner rubel (cirka 500.000 USD).
Avsikten är att Central Asia Gold köper 100% av Artelj Tyva för 2 miljoner USD (cirka 14,5 miljoner kronor). Köpeavtalet innehåller en viss prisjusteringsklausul som är avhängig faktisk guldproduktion under 2005. Köpeskillingen kan därmed komma att i någon mån justeras. Basparameter i denna formel är 260 kg guld.
Förvärvet ser billigt ut med P/E 4. Produktionen håller sannolikt på i kanske 6-7 år till. Vitsen är att produktionen redan är igång och kompletterar Central Asia Golds befintliga produktion som nu expanderar.
Affären medför att de hittills officiellt fastställda guldreserverna ökar med 40 procent.
– Affären kommer att addera guldreserver och gör att vi kommer närmare vårt medelfristiga mål om att nå 1 miljon oz av utvinningsbara guldreserver, säger Central Asia Golds styrelseordförande Michail Malyarenko.
Affären bedöms komma att genomföras under andra halvåret 2005. Tanken är att Central Asia Gold ska finansiera förvärvet via en riktad nyemission och ett bemyndigande erhölls för några dagar sedan vid den ordinarie bolagsstämman den 10 juni.
Värdering av Central Asia Gold Central Asia Golds börsvärde är idag knappt 100 miljoner kronor.
Guldbolag värderas på olika multiplar såsom P/E, P/S, USD/oz av guld producerat per år, USD/oz av reserver och USD/oz av mineraltillångar.
Ett företag som Riddarhyttan, som inte är i produktion än, värderas efter budet från Agnico till cirka 50 USD/oz av mineraltillgångar. Medan Central Asia Golds mineraltillgångar värderas till cirka 3 USD/oz. Det är rimligt att Central Asia Gold värderas lägre än Riddarhyttans på grund av viss risk, men andra ryska projekt handlas i London till 20-25 USD/oz.
Tittar vi på Artelj Tyva kan vi jämföra med Scanmining som också är i produktion. Scanmining värderas till cirka 150 USD/oz av reserver och till cirka 2.800 USD/oz producerat guld per år (under 2005). Om man använder Scanminings värdering för producerat guld för de drygt 8.000 oz som Artelj Tyva producerar, så skulle enbart detta förvärvsobjekt vara värt 23 miljoner USD eller cirka 170 miljoner kronor.
Tidigare publicerade artiklar om Central Asia Gold » Nyhetsbrev nr 3 2005 » Nyhetsbrev nr 2 2005 |
1700 aktieägare
Torbjörn Ranta, VD Central Asia Gold
|
2/3 av guldproduktionen går till juvelerare.
Det produceras mindre guld än det konsumeras. Utbudet klaras av genom att befintligt guld återvinns och att centralbanker säljer ut av sina reserver.
Guldets utveckling i USD/oz
1 troy ounce, oz = 31,1 gram
Ryska guldreserver klassificeras liksom ryska oljereserver iett statligt register, den så kallade GKZ-kommissionen vid Naturresursministeriet (Minprirody).
Grovt taget motsvarar de ryska reservkategorierna A, B, C1 och C2 de västliga kategorierna ”proven and probable” (bevisade och sannolika). Likaledes motsvarar grovt de ryska mineraltillgångskategorierna P1, P2 och P3 de västliga mineraltillgångskategorierna ”measured, indicated and inferred” (kända, indikerade och antagna).
Företagets ingenjörer har i snitt jobbat i 20 år i branschen. De har sysslat med såväl produktion som prospektering i Ryssland och Sovjetunionen, så de har reell hands-on erfarenhet av denna business i just denna del av Ryssland.
|
Nästa händelse 2005-08-26 Delårsrapport Q2 2005 Läs mer på beQuoted Hemsida | |
Börsnotiser |
Confidence dotterbolag, NOC Security Products AB, har erhållit en prestigeorder inom affärsområdet Server Management avseende tradingmiljö för en av Sveriges största leverantörer av El-energi. Ordern som delas med partnern Portal AB är värd 750.000 kronor.
– Vi ser redan nu av intresset att fler affärer av samma dignitet finns att vänta, säger Patrik Frithiof, Vd, NOC Security Products.
Confidence redovisar en omsättning på 5,9 Mkr (6,7 Mkr) för det första kvartalet 2005. Resultatet efter finansnetto uppgick till – 81 Tkr (696 Tkr). Leveransproblemen från i-ax till större kunder, som nu är ett avslutat kapitel, har haft en märkbar resultatpåverkan under det första kvartalet 2005. Bolaget beräknar att det har påverkat resultatet negativt med mellan 2 och 3 Mkr.
Orderläget i bolaget har aldrig varit så bra som vid utgången av första kvartalet 2005. Bolagets kvalitetssäkrade orderstock uppgick till cirka 30 Mkr. |
|
CoolGuard redovisar en omsättning på 4,8 Mkr (1,4 Mkr) för det första tertialet 2005. Resultatet efter finansnetto uppgick till 0,6 Mkr (-1,4 Mkr). Prognosen om en omsättning på cirka 30 Mkr och bibehållna marginaler för helåret 2005 kvarstår. |
|
Glycorex produkt Glycosorb®-ABO har godkänts av de Australiska myndigheterna. Detta innebär att en marknad som bedöms vara en fjärdedel av den tyska marknaden, Europas klart största, öppnas för Glycosorb®-ABO.
Storägarna i Glycorex har den senaste tiden successivt ökat sina innehav i bolaget. Mohammed Al Amoudi, en av storägarna, har ökat på sitt innehav med 195.000 aktier och har efter förvärvet 5.729.000 B-aktier. Magnus Wendt, en annan av storägarna, har även han ökat sitt innehav med 46.000 aktier, och har efter förvärvet 5,2 miljoner aktier.
På den ordinarie bolagsstämman den 25 maj 2005 bemyndigades styrelsen att fatta beslut om nyemission med eller utan avvikelse för aktieägarnas företrädesrätt om högst 5.000.000 B-aktier framtill nästa ordinarie bolagsstämma. |
|
Magic House lanserar en ny energidryck på den isländska marknaden, Black Magic. Försäljningen av Magic House energidrycker går bra och överstiger föregående års försäljning med cirka 10 procent. Bolagets förhoppning är att Black Magic ska förbättra försäljningen ytterligare och ge en försäljningsökning på minst 15 procent för helåret 2005. |
|
PA Resources har skrivet ett avtal om förvärv av 10 procent av Volve fältet i Nordsjön. Detta är enligt VD Ulrik Jansson det första viktiga steget i etableringen av PA Resources på den Norska kontinentalsockeln och i Nordsjön och i enlighet med strategin att rikta in sig på mogna oljeområden. Transaktionen är beräknad att ske det fjärde kvartalet 2005 och köpeskillingen uppgår till 250 miljoner norska kronor. Genom förvärvet att Volve fältet ökas PA Resources reserver av oljeekvivalenter med 23 procent till 38 miljoner fat. Produktionen bedöms komma igång under 2007.
Bolaget har stärkt kassan med 153 miljoner norska kronor genom en nyemission. Emissionen omfattade totalt 3.000.000 aktier till kursen 51 NOK och övertecknades nästan fyra gånger.
PA Resources har uppdaterat sina tillgångar i reserverna Didon och Zarat. Detta efter att en tredjepartsundersökning av fälten har visat att det finns betydligt större tillgångar än man tidigare trott. Rapporten från undersökningen av fälten resulterar i att PA Resources totala tillgångar i oljeekvivalenter ökas med 124 procent. |
|
Starbreeze redovisar en omsättning på 10,2 Mkr (5,7 Mkr) för perioden 1 juli 2004 till 31 mars 2005. Resultatet efter finansnetto uppgick till -3,8 Mkr (-11 Mkr). Rörelsen går med vinst och det visar att det långsiktiga arbetet med åtgärder både på kostnadssidan och intäktssidan börjar ge resultat. VD Johan Kristiansson pekar på tre förklaringar till resultatförbättringen. Det första är royaltyintäkter för Riddick PC som kommer ifrån spelförsäljningen under december. Det andra är en högre produktionstakt i Darkness-projektet vilket innebär att intäkterna kan tillgodoräknas snabbare. Det tredje och slutliga är att dollarn har återhämtat sig under perioden.
Spelet ”Chronicles of Riddick” tog hem storvinsten när amerikanska konsumenter röstade fram spelet som vinnare i kategorin bästa filmbaserade spel på MTV Movie Awards i Los Angeles. – Vi är otroligt stolta över detta pris. Det känns verkligen roligt att ett litet bolag i Uppsala har lyckats ta sig in i toppskiktet av den amerikanska underhållningsbranschen. Det kommer också att innebära ytterligare förhandsintresse för vår pågående produktion "The Darkness" säger Starbreezes VD Johan Kristiansson. |
|
Svithoid Tankers har tillsammans med ett antal utländska investerare avtalat om förvärv av en produkttanker med högsta isklass, dubbla skrov och de senaste miljö- och säkerhetskraven.
Tankern är beräknad att levereras i början av augusti och kommer då att sysselsättas på ett längre kontrakt till en nordisk kund. Tanker kommer att bidra positivt till resultat och kassaflöde.
Investeringen grundar sig i den kraftiga ökningen av rysk oljeexport från hamnar i Östersjön med en ökad efterfrågan på fartyg med hög isklass som följd. |
|
TagMaster har hållit sin ordinarie bolagsstämma och den stora nyheten som kommunicerades var att bolaget har blivit godkänd som leverantör till en av världens största leverantörer till tågmarknaden, Bombardier. Detta godkännande har redan resulterat i en order till Taipei, Taiwan.
Bolaget berättade även att som följd av arbetet med att uppnå målet att bli en världsledande leverantör av produkter och system för automatisk identifiering i krävande applikationer har och kommer bolaget att göra visa förändringar. Styrelsen har förändrats med expertis inom området hur man får bolag som TagMaster att växa snabbt. En starkare fokusering på större projekt fortsätter. Det förs också diskussioner om förvärv för att komplettera TagMaster geografiskt och tekniskt.
Utvecklingen i Asien är mycket god och man har därför fattat beslut om att etablerat ett nytt kontor i Singapore samt ett joint venture bolag i Shanghai. |
|
Om beQuoted
beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.
beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.
Målgruppen är mindre och medelstora företag. |
|
Prenumeration
|
Synpunkter och kommentarer uppskattas
Om du har synpunkter på innehåll, tips eller andra kommentarer att ge - hör då gärna av er | | |
|
|