beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Andra chansen för Arctic Gold 
beQuoted

Nyhetsbrev, 28 september 2012

Andra chansen för Arctic Gold

Arctic Gold Prospekteringsföretaget Arctic Golds tillståndsansökan för den fortsatta utvecklingen av Bidjovagge gruvfält står inom kort inför en ny omröstning i Kautokeinos kommunstyre. beQuoted har talat med vd Lars-Åke Claesson om förutsättningarna inför den avgörande omröstningen.

Fullt fokus på det kommunala ärendet

När Kautokeinos kommunstyrelse i början av juni valde att inte behandla Arctic Golds reviderade förslag till planprogram för Bidjovagge gruvfält stoppade bolaget all prospektering och alla påbörjade konsekvensutredningar i området.

- Allt utom arbetet med det kommunala ärendet stoppades, bekräftar vd Lars-Åke Claesson som berättar att både ledning och styrelse gjort flera resor till Kautokeino under sommaren. Man har träffat Kautokeinos kommunledning och hållit ett formellt informationsmöte med kommunpolitikerna.

- Vi fick möjlighet att reda ut en del missuppfattningar och faktafel som fått fotfäste i debatten kring gruvprojektet. I samband med mötet skrev vi ett brev med sju punkter där vi tar på oss ett antal viktiga frågor som vi och kommunledningen resonerat om, saker som vi vill vara med och stötta om vi får arbeta vidare med gruvprojektet. Brevet är inlämnat officiellt och har fått både ris och ros i samhället och bland kommunpolitikerna.

beQuoted: - Vad har kritiken gått ut på?

- Mycket har berott på rena missförstånd om vad vi vill göra i Bidjovagge. Det handlar bland annat om en oro för att vi ska ta in arbetskraft från andra kommuner, vilket skulle innebära att Kautokeino går miste om skatteintäkter. Men vi bedömer att vi kan rekrytera lokalt.

Reviderade handlingar nekades behandling

Planprogrammet är en översikt av vad som ska göras i form av konsekvensutredningar. Det handlar om ett 20-tal utredningar som i slutändan ska sammanfogas till en så kallad reguleringsplan.

I slutet av april avvisade Kautokeinos kommunstyre Arctic Golds första planprogram, som senare reviderades inför en andra omröstning i början av juni. Men då valde kommunstyret att inte ta upp ärendet till behandling.

beQuoted: - Vad gick de här revideringarna ut på?

- I det ursprungliga planprogrammet fanns sex delområden, motsvarande utvinnigsrätterna inom Bidjovagge gruvfält, där området längst söderut kolliderade med samernas planer på att bygga en slaktplats. För att undvika en konflikt frånträdde vi utvinningsrätten för det södra området. Den andra punkten gällde hur vi hade definierat de olika konsekvensutredningarna i planprogrammet. Kommunen ansåg att vår utformning av den så kallade samfundsutredningen var otillräcklig och att den borde bli en egen konsekvensutredning, förklarar Lars-Åke Claesson.

Ny möjlighet till behandling inom kort

I mitten av augusti meddelade Kautokeinos kommunstyrelses ordförande att Arctic Golds ansökan med det reviderade planprogrammet skulle tas upp till behandling på nästkommande kommunstyrelsemöte den 3 oktober.

beQuoted: - Vad betyder ett ja den 3 oktober för ärendets fortsatta gång?

- Att vi kan arbeta vidare med konsekvensutredningarna. När dessa är klara, dvs när vi har underlaget till reguleringsplanen, kommer det att bli ytterligare en omröstning i ärendet. Det finns alltså ingen trygg rak väg mot målet utan vi kommer att få leva med att ta ytterligare kostnader för konsekvensutredningar och stå risken själva för att kommunstyrelsen iallafall säger nej till gruvdrift.

beQuoted: - Hur långt behöver ärendet gå för att kommunen ska få svårt att avvisa det?

- Kommunens jurister menar att kommunen kan fatta ett eget, ensidigt beslut när som helst i processen, utan att fråga någon överordnad myndighet.

beQuoted: - Hur ser styrelsen på läget?

- De är väl insatta i läget och efter vår gemensamma resa upp dit i somras är de mer positiva än innan till att vi ska få klartecken för planprogrammet. Får vi bara göra konsekvensutredningarna tror vi att vi kan övertyga en majoritet i samhället och bland politikerna om att det här är bra för hela samhället, Det handlar inte bara om en gruvägare som vill tjäna pengar utan det finns också ett genuint intresse för att stärka kommunen. För de här två sakerna går hand i hand. Vi kan inte utveckla gruvprojektet på kollisionskurs med det övriga samhället.

beQuoted: - Vad kommer de här konsekvensutredningarna att kosta?

- Våra grova uppskattning är runt 10 miljoner kronor .

beQuoted: - Kassan uppgick till 4 miljoner kronor på balansdagen vid halvårsskiftet och ni behöver ytterligare 10 miljoner kronor till utredningar. Det kommer en punkt när ni måste fatta beslut om en nyemission. Vad ska hända i Norge för att ni ska kunna fatta det beslutet?

- Vi är helt beroende av vad kommunstyrelsens beslut säger för hur vi ska ta nästa steg. Det är styrelsen fullt medveten om. Får vi ett ja på planprogrammet går vi direkt vidare med konsekvensutredningarna och då behöver vi mer pengar. Men läget kompliceras av att vi har kvar ett tiotal objekt i Sverige som legat stilla sedan vi började arbeta med Bidjovagge-projektet. Inmutningarna löper ett antal år för att sedan ta slut. Vi måste antingen satsa mer på dem eller frånträda dem. Något beslut finns ännu inte men vi bör ha en finansieringslösning klar för samtliga projekt innan jul.

beQuoted: - Sammanfattningsvis, hur är magkänslan inför kommunstyrelsens möte den 3 oktober?

- Jag tror mer på ett ja idag än tidigare. Vi har arbetat hårt för att få bort de faktafel som figurerat i debatten, vi har träffat såväl politiker som vanliga människor i samhället och jag tror och hoppas att vi uppfattas som seriösa.

beQuoted: - Om man spekulerar i att kommunstyrelsen avvisar ärendet ännu en gång, hur agerar ni då?

- Vi har hittills investerat över 50 miljoner kronor i Bidjovagge-projektet. Vi kan inte bara dra ett streck över det i bokföringen och lägga oss platt. Vi har undersökt våra möjligheter till att överklaga. Men det är en sak att ha lagstiftningen på sin sida. Vinner vi inte människornas förtroende för projektet så kommer det aldrig att bli verklighet, avslutar Lars-Åke Claesson.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: Andra chansen för Arctic Gold

Bolag

Arctic Gold

Lista

First North

Bransch

Råvaror

Buntarna med norska pressklipp växer sig höga på vd Lars-Åke Claessons skrivbord.

Arctic Gold förvärvade Bidjovagge-fyndigheten i norska Finnmarken våren 2010. Sedan dess har bolaget investerat över 50 miljoner kronor i prospektering och utredningar i området.

Under 1970-talet opererade ett norskt gruvföretag i Bidjovagge. I mitten av 1980-talet återupptog finska Outokumpu produktionen i området. Bilden visar Outokumpus anrikningsverk som var i drift 1985 - 1991.

Aktien

Kurs

1,66 kr

Utveckling 12 mån

-49%

Relaterat

Nyhetsrum

Mångårig gruvchef till Arctic Golds styrelse

Tillstånd säkrar fortsatt utveckling av Bidjovagge (Artic Gold)

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren