beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Danone-avtal lyfter Miris 
beQuoted

Nyhetsbrev, 26 september 2012

Danone-avtal lyfter Miris

Miris Samarbetsavtalet med Danone Baby Nutrition har gett ett omedelbart genomslag på Miris omsättning. Inom kort drar parternas gemensamma marknadsföringskampanj igång. beQuoted har talat med Miris vd Tony Malmström.

Samarbetsavtal lyfte omsättningen första halvåret

I slutet av maj meddelade Miris om ett samarbetsavtal med franska mejerigiganten Danones division Danone Baby Nutrition (DBN). Avtalet omfattar främst gemensam marknadsföring inom området individuell nutrition för förtidigt födda barn.

DBN är global tvåa efter Nestlé på det här området, med ett stort distributionsnätverk och marknadskanaler inom sjukvårdssektorerna i framförallt Europa och Asien. Baby Nutrition-divisionen omsatte 3,6 miljarder euro under fjolåret.

Nu tar alltså mejerikoncernen in Miris instrument för bröstmjölksanalys under sitt paraply och inkluderar detta i sitt erbjudande till sjukhus. Därigenom får Miris tillgång till Danones marknadskanaler.

Samarbetsavtalet omfattar även produktutveckling av Miris analysinstrument, där DBN skjuter till finansiering. Under andra kvartalet låg det här tillskottet på 2,7 miljoner kronor, något som fick Miris halvårsomsättning att stiga trots en oförändrad instrumentförsäljning.

- Sedan vi började avtalsförhandla med Danone för cirka sju månader sedan har en viss osäkerhet rått bland våra distributörer, berättar Tony Malmström.
Samtidigt understryker han att Miris distributörer framgent kommer att sälja och distribuera analysinstrument parallellt med Miris och DBNs samarbete.

Siffrorna för det andra kvartalet isolerat:

  • Omsättning: 4,5 Mkr (1,8)
  • Rörelseresultat: -0,7 Mkr (-1,8)
  • Resultat efter finansnetto: -0,8 Mkr (-2,0)
  • Vinst per aktie: -0,02 kr (-0,07)

Ackumulerat för det första halvåret 2012:

  • Omsättning: 6,3 Mkr (3,6)
  • Rörelseresultat: -3,7 Mkr (-3,6)
  • Resultat efter finansnetto: -3,9 Mkr (-3,9)
  • Vinst per aktie: -0,07 kr (-0,14)

Bröstmjölksanalysen dominerade det första halvårets försäljning. Samtidigt växer förbrukningsprodukternas andel av försäljningen. Detsamma gäller kalibreringsprodukten LOSstandard samt provberedningsinstrumenten som exempelvis Sonicator. Tony Malmström fortsätter:

- Ur ett kundperspektiv är det en ganska ny företeelse. Vi vill gärna sälja Sonicator tillsammans med analysinstrument, för då vet vi att det man mäter med instrumentet har preparerats på rätt sätt. I dagsläget säljer vi cirka en Sonicator för var tredje analysinstrument.

Första order av instrument anpassade för indiska marknaden

Efter sexmånadersrapportens offentliggörande har Miris indiska helägda dotterbolag presenterat en första order på 25 analysinstrument, särskilt anpassade för den indiska marknaden.

Affärsupplägget för den indiska verksamheten bygger på att Miris indiska partners ansvarar för produktion och lokal distribution. Miris erhåller intäkter i form av försäljning av nyckelkomponenter och royalty per sålt instrument.
Målet är att nå så många som möjligt av Indiens 100.000 stycken mjölkuppsamlingscentraler.

Nytt finansiellt mål för 2013

Vid sidan av utvecklingen i samarbetet med DBN bjöd halvårsrapporten på ett nytt finansiellt mål för 2013, med en organisk tillväxt på över 75 procent. Tillväxtmålet för innevarande år ligger på över 50 procent.

På resultatsidan är målet ett positivt rörelseresultat samt positivt kassaflöde under 2012. Fjolårets rörelseresultat blev -6,8 miljoner kronor.

Optionsinlösen mot sista datum

Nu närmast under hösten ser Tony Malmström en fortsatt utveckling av DBN-samarbetet där parterna går ut och gemensamt marknadsför nutritionsprodukter mot sjukhus inom Danones nätverk, ett viktig steg för Miris mot en global distribution.

Parallellt har teckningstiden för den option som medföljde fjolårets unitemission inletts. Nyemissionen gav Miris ett kapitaltillskott på cirka 8,8 miljoner kronor i juni 2011. Tecknas samtliga optioner tillförs bolaget ytterligare cirka 4,8 miljoner kronor efter emissionskostnader under oktober 2012.

De nya pengarna som optionerna kan ge ska enligt fjolårets prospekt användas till att öka produktionen av instrument i Indien och till att ytterligare förstärka organisationen för att hantera tillväxten.

Optionens teckningskurs ligger på 0,55 kronor. Sista dag för inlösen är fredagen den 28 september.

Johan Nygren

[email protected]

Källa: Danone-avtal lyfter Miris

Bolag

Miris

Lista

AktieTorget

Bransch

Hälsovård

Tony Malmström,
VD Miris.

Miris genomsnittliga omsättningstillväxt har legat på 60 procent per år under den senaste femårsperioden, främst till följd av stigande försäljning av analysinstrument.
 

Diagrammet visar Miris omsättning sedan 2008, uppdelat per produktsegment.

Aktien

Kurs

0,54 kr

Utveckling 12 mån

8%

Relaterat

Nyhetsrum

"Indiska produktionen ska vara igång innan årsskiftet" (Miris)

Miris mjölkanalys växer på folkrika asiatiska marknader

 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren